Розгляд скарги Надії Савченко на проведення психіатричної експертизи відклали до її завершення

Розгляд скарги Надії Савченко на проведення психіатричної експертизи відклали до її завершення

13 Жовтня 2014
3548

Розгляд скарги Надії Савченко на проведення психіатричної експертизи відклали до її завершення

3548
Розгляд скарги Надії Савченко на проведення психіатричної експертизи відклали до її завершення
Розгляд скарги Надії Савченко на проведення психіатричної експертизи відклали до її завершення

Сьогодні, 13 жовтня, відбулось засідання Басманного районного суду Москви, який повинен був розглянути скаргу  української льотчиці Надії Савченко, яку у Росії звинувачують у загибелі журнлістіфв каналу «Россия 1», на примусове проведення психолого-психіатричної експертизи в московському інституті ім.Сербського.  За рішенням суду судове засідання за її скаргою відкладене на 11 листопада. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на прес-секретаря Басманного суду Москви Ганну Фадєєву.

 

«Це судове засідання відкладене на 11 листопада на 14.30 у зв'язку з недоставкою обвинуваченої Савченко, яка зараз знаходиться на експертизі», - сказала вона.

 

Адвокат української льотчиці Марк Фейгін повідомив, що захист домагався, аби Надію Савченко доставили до Басманного суду на засідання 13 жовтня. Вона заявляла раніше, що хоче бути присутньою на розгляді її скарги.  На суд у Москву прибула мама льотчиці, делегація українських депутатів і представники ЄС та інших країн. У Росії біля Басманного суду Москви затримали активіста з плакатом на підтримку льотчиці.

 

«Захист заявив клопотання про відкладення судового засідання з метою доставлення Савченко у судове засідання і особисту її участь у ньому», - написав Марк Фейгін у своєму Twitter .

 

Слідство заявило на суді, що Надія Савченко не може бути доставлена​​ до суду через те, що 10 жовтня, ще до розгляду скарги на проведення експертизи, вона була направлена ​​до інституту ім.Сербського. Раніше російська сторона заявляла, що експертиза не може розпочатися без розгляду скарги Надії Савченко на правомірність її приведення, адже у такому випадку таке обстеження буде проводитись не тільки проти її волі, а навіть без надання їй слова на свій захист.

 

Адвокати запропонували провести засідання завтра, 14 жовтня, за участю Надії Савченко.

 

Натомість суд залучив до справи української льотчиці Надії Савченко лист з московського інституту імені Сербського, згідно з яким її не можна вивозити зі стаціонару до суду через те, що це начебто може зашкодити проведенню експертизи. Про це повідомив у своєму Twitter адвокат льотчиці Микола Полозов. «Суд залучив папери з інституту Сербського, згідно з якими Савченко не можна вивозити із стаціонару до суду, оскільки це може вплинути на експертизу», - написав Микола Полозов.

 

В результаті судове засідання за скаргою української льотчиці Надії Савченко на проведення стаціонарної психіатричної експертизи відкладене на 11 листопада, тобто до його завершення.

 

Марк Фейгін після засідання суду заявив, що російське слідство навмисно ізолює українську льотчицю Надію Савченко від адвокатів і родичів, помістивши її у клініку ім. Сербського для проходжения стаціонарної психіатричної експертизи.

 

«Ми вважаємо, що Надію Вікторівну Савченко свідомо ізолюють від можливості її контакту як із захистом, так і з її родичами», - сказав він.

 

Марк Фейгін також наголосив, що засідання суду за скаргою захисту на проведення експертизи, тобто вже після її проведення, є абсолютним нонсенсом. «Не можна оскаржити дію вже після того, як її було здійснено. Таким чином, слідство демонструє, що права Савченко на захист фактично у Басманному суді з цього питання, з питання експертизи, абортувало. І це грубе порушення закону, яке ми як її захист будемо неодмінно оскаржувати у тому числі в Європейському суді з прав людини», - наголосив він.

 

У свою чергу адвокат льотчиці Ілля Новіков повідомив, що Надія Савченко була поміщена в стаціонар для проведення психіатричної експертизи в останній робочий день перед судом 10 жовтня. «Інакше як демонстративну неповагу до судової процедури розгляду скарги ми це розцінити не можемо», - сказав він.

 

Захист Надії Савченко заявив, що буде подавати скаргу до Європейського суду з прав людини.  «Право Савченко на доступ до правосуддя порушено. Будемо оскаржувати до  ЄСПЛ», - заявив адвокат Микола Полозов.

 

Нагадаємо, 15 вересня Воронезький обласний суд (Росія) відхилив скаргу адвокатів на продовження терміну арешту до 30 жовтня Надії Савченко. Раніше  адвокат Микола Полозов заявив, що російські слідчі не змогли надати доказів вини льотчиці у загибелі російських журналістів, через  що суд було перенесено з 12 на 15 вересня.

 

Начальник головного слідчого управління СБУ, заступник керівника центру щодо повернення заручників, генерал-майор Василь Вовк заявив, що справу української льотчиці Надії Савченко, яку Росія звинувачує у загибелі журналістів каналу «Россия 1» в зоні АТО на Донбасі,  сфальшовано: журналісти загинули, коли її вже було затримано. Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін також наполягає на тому, що українська льотчиця  потрапила вполон до луганських бойовиків ще до того, як загинули російські журналісти Ігор Корнелюк і Антон Волошин, у смерті яких Росія звинувачує українку. 

 

9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив Надії Савченко обвинувачення в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3548
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду