Ростислав Шапошніков подав заяву до СБУ з вимогою визнати терактом підрив його автівки в зоні АТО

Ростислав Шапошніков подав заяву до СБУ з вимогою визнати терактом підрив його автівки в зоні АТО

17 Вересня 2014
3802
17 Вересня 2014
18:14

Ростислав Шапошніков подав заяву до СБУ з вимогою визнати терактом підрив його автівки в зоні АТО

3802
Ростислав Шапошніков подав заяву до СБУ з вимогою визнати терактом підрив його автівки в зоні АТО
Ростислав Шапошніков подав заяву до СБУ з вимогою визнати терактом підрив його автівки в зоні АТО

Керівник інтернет-проекту «Дорожній контроль» Ростислав Шапошніков подав заяву до СБУ з вимогою покарати винних у вчиненні терористичного акту проти журналіста шляхом обстрілу з артилерійської зброї, внаслідок якого згоріли документи, робоча техніка, автомобіль, на якому він прибув до зони АТО разом із журналістом «Еспресо ТV» Єгором Воробйовим та оператором телеканалу Тарасом Чканом. Про це повідомляється на сайті «Дорожнього контролю».

 

Ростислав Шапошніков, який 24 серпня із співробітниками «Еспресо ТV» перебував в оточенні разом із українськими вояками поблизу селища Многопілля (Донецька область), повідомив, що його транспортний засіб був знищений в ході артилерійського обстрілу невідомих осіб. «Ми всю ніч сиділи в окопі, чули як зривається, як горить наша машина. Ймовірно, в неї потрапила міна», - розповів пан Шапошніков.

 

Вранці, 25 серпня, вийшовши з укриття, журналіст побачив, що його автомобіль «Деу Ланос» АА1560ЕЕ, який був припаркований біля дороги перед в'їздом у селище,  повністю знищений. Разом із ним згоріла техніка, журналістське посвідчення та паспорт Ростислава Шапошнікова.

 

За фактом інциденту журналіст подав заяву до СБУ з повідомленням про вчинення терористичного акту проти шляхом обстрілу з артилерійської зброї. Керівник «Дорожнього контролю» вимагає від СБУ покарати винних у злочині проти журналістів, які знаходилися при виконанні службових обов'язків. «Відповідно до ст. 258 Кримінального кодексу України терористичний акт, тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, якщо такі дії були вчиненні з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту... караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років. Вважаю, що знищення мого власного транспортного засобу "Деу Ланос" АА1560ЕЕ, на якому я прибув з метою підготування інформаційних матеріалів, є терористичним актом», - йдеться в заяві журналіста.

 

Ростислав Шапошніков також вимагає від СБУ протягом 24 годин внести відомості про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування за статтею 258 Кримінального Кодексу України («Терористичний акт»).

 

 

Нагадаємо, 25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов, оператор «Еспресо TV» Тарас Чкан і журналіст «Дорожнього контролю» Ростислав Шапошніков потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 28 серпня вони підготували черговий репортаж для «Еспресо TV» про бойові дії в зоні АТО.

 

1 вересня журналістка Олена Солодовнікова, дружина Єгора Воробйова, у своєму Facebook повідомила, що її чоловік потрапив у полон до російських військових, що пізніше також підтвердив один із засновників «Еспресо TV», нардеп Микола Княжицький.

 

2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили журналіста «Дорожнього контролю» Ростислава Шапошнікова та оператора «Еспресо TV» Тараса Чкана. Це сталося 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими, які підозрювали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками вогню.

 

Напочатку вересня Ростислав Шапошніков одержав рішення Чугуївського міського суду Харківської області, що проти нього та журналістів «Дорожнього контролю» Володимира Маралова й Михайла Гончарука відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 296 КК України (хуліганство). Його ж заяву про напад спіробітника ДАІ було відхилено.

 

«Детектор медіа»

Відео, фото - Ростислав Шапошніков

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3802
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду