Медійні організації обурені спробами уряду запровадити цензуру законопроектом «Про санкції»

Медійні організації обурені спробами уряду запровадити цензуру законопроектом «Про санкції»

12 Серпня 2014
4264

Медійні організації обурені спробами уряду запровадити цензуру законопроектом «Про санкції»

4264
Медійні організації обурені спробами уряду запровадити цензуру законопроектом «Про санкції»
Медійні організації обурені спробами уряду запровадити цензуру законопроектом «Про санкції»

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та Комісія з журналістської етики висловлюють своє обурення намірами уряду та більшості народних депутатів запровадити цензуру в Україні під виглядом захисту національних інтересів. Із такою заявою сьогодні, 12 серпня, виступили медійні організації, коментуючи прийняття Верховною Радою в першому читанні за основу урядового законопроекту № 4453а «Про санкції».

 

Законопроектом «Про санкції» передбачено позасудове обмеження фундаментальних та конституційних прав громадян України, що суперечить міжнародним зобов'язанням України, Конституції України, євроінтеграційному курсу держави, наголошують медійні організації. Це також не відповідає меті законопроекту, який замість санкцій, тобто обмеження діяльності та прав іноземних громадян та бізнесу держави-агресора, прагне обмежити права і свободи громадян України, вказують автори заяви.

 

«Україна вже мала негативний досвід, коли під виглядом боротьби за національні інтереси планувалося встановлення диктаторського режиму. Тоді прийняття "законів 16 січня" призвело до масштабних протестів в Україні. Тепер же, таке "законотворення" не тільки не допоможе у боротьбі із зовнішнім ворогом, але й призведе до внутрішнього розколу у суспільстві», - вважають НСЖУ, НМПУ та КЖЕ.

 

«Ми розуміємо бажання влади зробити механізми реагування на загрози національним інтересам і національній безпеці швидкими у застосуванні. Але демократичні цінності вимагають і демократичного управління в державі, навіть якщо для їх реалізації потрібен час і зусилля. Уряду не потрібно придумувати новий механізм - достатньо звернутися до відпрацьованої практики країн Європейського Союзу», - вказують автори заяви.

 

Натомість, запропонований законопроект наділяє РНБО - орган, який відповідно до закону здійснює лише координаційні функції - повноваженнями абсолютної влади в Україні. Ніхто не може узурпувати державну владу в Україні, навіть, або особливо, прикриваючись благими намірами захисту нацбезпеки, наголошують медійні організації.

 

«Вважаємо, що така спроба влади впровадити антиконституційний закон - це не що інше, як цинічне і свідоме намагання перетворити журналістику на пропагандистську машину, яка висвітлюватиме виключно позицію влади, позбутися неугодних поглядів і організацій, незалежних засобів масової інформації», - йдеться в заяві.

 

НСЖУ, НМПУ та КЖЕ висловлюють категоричне несприйняття ухваленого у першому читанні законопроекту № 4453-а «Про санкції».

 

Нагадаємо, що 12 серпня Верховна Рада України в першому читанні прийняла за основу урядовий законопроект № 4453а «Про санкції» стосовно компаній та осіб, які підтримують сепаратистів та терористів. З-поміж іншого документ передбачає низку обмежень у сфері медіа, аж до припинення діяльності ЗМІ без рішення суду. При цьому рішення про такі санкції прийматиме РНБО.

 

Свою стурбованість із приводу законопроекту вже висловила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

 

Медіаюристи, з якими поспілкувалася «Детектор медіа», розкритикували законопроект, який, на їхню думку, є кроком то тоталітаризму та державного свавілля, адже наділяє РНБО неконституційними повноваженнями та встановлює фактичне право закривати ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4264
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
LUPUS
3537 дн. тому
Спочатку НСЖУ по повній програмі програла Путіну нформаційну війну . Т епер продовжує сприяти інформаційному ворогу. МОЛОДЦІ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду