«Майданівець» відмовився від позову в 1 мільйон гривень, але заявив на чернівецькі ЗМІ до міліції

«Майданівець» відмовився від позову в 1 мільйон гривень, але заявив на чернівецькі ЗМІ до міліції

22 Липня 2014
4059

«Майданівець» відмовився від позову в 1 мільйон гривень, але заявив на чернівецькі ЗМІ до міліції

4059
«Майданівець» відмовився від позову в 1 мільйон гривень, але заявив на чернівецькі ЗМІ до міліції
«Майданівець» відмовився від позову в 1 мільйон гривень, але заявив на чернівецькі ЗМІ до міліції

18 липня в Першотравневому районному суді міста Чернівці відбулося попереднє слухання справи за позовом представника ОО «Майдан» та голови Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області Володимира Вакарюка (на фото) проти місцевих видань «БукІнфо», BukNews, «Час» і незалежного журналіста та правозахисника Геннадія Гекова. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

За інформацією ІМІ, позивач відмовився від грошової компенсації в 1 мільйон гривень, якої вимагав попередньо. Замість цього пан Вакарюк подав скаргу до УМВС в Чернівецькій області з приводу «протиправної діяльності» місцевих ЗМІ.

 

21 липня редактор інформаційного порталу «БукІнфо» Сергій Зарайський надавав свідчення за скаргою в Управлінні по боротьбі з економічними злочинами УМВС України в Чернівецькій області. За його словами, Володимир Вакарюк висунув до правоохоронців вимогу з'ясувати, яких підставах та реєстраційних документах заснована діяльність «БукІнфо», а також яким чином видання здійснює комерційну рекламну діяльність.

 

«Я зареєстрований як приватний підприємець, сплачую податки, у мене в КВЕДах записано, що я здійснюю рекламну, інформаційну діяльність. Я дав ці свідчення», - заявив пан Зарайський.

 

Окрім того, позивач подав ще одну заяву до міліції на редактора порталу BukNews Юрія Чорнея, у якій звинуватив журналіста у начебто вимаганні грошей.

 

«Мені в п'ятницю (11 липня - ІМІ) зателефонували з міліції і запросили на розмову в райвідділок. Адже позивач написав ще й заяву в міліцію, у якій приписав слова, які не казали. Як себе поводити в такому випадку? Я впевнений, що мета такого позову - відволікти мене від важливих справ, журналістської діяльності, написання матеріалів. Ніхто не ставить питання про виведення журналістів за межі правового поля, але коли все виходить за межі здорового глузду», - висловився пан Чорней.

 

Як повідомив «Детектор медіа» один з відповідачів у справі Володимира Вакарюка в суді, шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко, така практика стосується не всіх журналістів.

 

«Мене не викликали до міліції. Принаймні, поки що. Позивач вже відмовився від моральної компенсації у мільйон гривень і вимагає лише спростування. Наші адвокати працюватимуть над справою», - повідомив пан Кобевко.

 

Він додав, що журналісти Чернівецької області вже запровадили негласну акцію «невживання імені Володимира Вакарюка у матеріалах ЗМІ», у зв'язку з чим персона громадського діяча перестала бути присутньою в місцевій пресі.

 

Сам позивач Володимир Вакарюк під час судового засідання 18 липня відмовився прокоментувати позов, вказавши, що робитиме це лише після прийняття судового рішення. На своїй сторінці у Facebook він написав: «Цікаво, якщо хтось називає себе журналістом, то він вже може бути «месією», давайте всі себе будемо називати журналістами, бо в нас демократія і матеріальні закони не діють».

 

Наступний розгляд справи відбудеться 15 вересня.

 

Нагадаємо, в червні цього року голова Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області, представник ОО «Майдан» Володимир Вакарюк подав позов проти місцевих видань - газети «Час», інтернет-видань «БукІнфо», BukNews і незалежного журналіста і правозахисника Геннадія Гекова на загальну суму 1 мільйон гривень.

 

Володимир Вакарюк вимагає спростування і компенсації моральної шкоди за публікаціями чернівецьких ЗМІ з прес-конференції заступника голови місцевої Народної самооброни Івана Молодого. Під час прес-конференції Іван Молодий заявив, що проти пана Вакарюка відкрито кримінальну справу. Позов до суду подано і на заступника голови Народної самооборони.

 

27 червня на спільному розширеному засіданні Чернівецька обласна організація Національної спілки журналістів та Незалежна медіапрофспілка України, а також головні редактори місцевих ЗМІ Чернівецької області заявили, що судова гілка влади Буковини розгорнула справжню війну зі свободою слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4059
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
65п4р
3567 дн. тому
Вам там в Києві не видно, але перелічені "журналісти" - найбільш брехливі *хво* на Буковині. Загугліть "бомбони Кобевка"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду