У Чернівцях «майданівець» подав судовий позов проти місцевих ЗМІ на 1 мільйон гривень

У Чернівцях «майданівець» подав судовий позов проти місцевих ЗМІ на 1 мільйон гривень

9 Липня 2014
3864

У Чернівцях «майданівець» подав судовий позов проти місцевих ЗМІ на 1 мільйон гривень

3864
У Чернівцях «майданівець» подав судовий позов проти місцевих ЗМІ на 1 мільйон гривень
У Чернівцях «майданівець» подав судовий позов проти місцевих ЗМІ на 1 мільйон гривень

15 липня Першотравневому райсуді міста Чернівці відбудеться перше судове засідання у справі щодо позову голови Громадської ради при УСБУ в Чернівецькій області, представника ОО «Майдан» Володимира Вакарюка проти місцевих видань - газети «Час», інтернет-видань «БукІнфо», BukNews і незалежного журналіста і правозахисника Геннадія Гекова. Загальна сума позову складає 1 мільйон гривень. Це підтвердив «Детектор медіа» шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко.

 

Володимир Вакарюк вимагає її спростування і компенсації моральної шкоди за публікаціями чернівецьких ЗМІ з прес-конференції заступника голови місцевої Народної самооброни Івана Молодого. Під час прес-конференції Іван Молодий заявив, що проти пана Вакарюка відкрито кримінальну справу. Позов до суду подано і на заступника голови Народної самооборони. Петро Кобевко зазначає, що ЗМІ опублікували інформацію про кримінальну справу про Володимира Вакарюка як процитовану заяву Івана Молодого.

 

Наразі медіаюристи допомагають відповідачам-ЗМІ підготувати заперечення.  

 

«Я шокований з такого судового позову. Останній часом судові позови проти журналістів та редакцій стали непоодинокими в Чернівцях. І, незважаючи на те, що матеріали, які викликали обурення Володимира Вакарюка - це цитування з прес-конференції представника громадської організації, а він сам в позові визнав себе публічною особою, межі критики якої розширені, віри в те, що наші суди по справедливості судитимуть, мало», - заявив шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко Інституту масової інформації (ІМІ).

 

На сайті BukNews  висловлено думку, що сума позову у 1 мільйон гривень є доказом того, що йдеться не про захист честі і гідності, а про  фінансове знищення місцевих медіа.

 

«Заявлена сума морального відшкодування виходить за межі не тільки будь-яких економічно обгрунтованих розрахунків, але й далеко за межі здорового глузду.  Принагідно зауважимо, що про позови на такі суми не  лише Буковина, але й Україна не чула з часів президентства Кучми. Навіть за часів Януковича політики вимагали символічного відшкодування моральних збитків в одну гривну. Адже  головним було прагнення довести свою правоту, а не садистичне бажання зламати журналістів і знищити вільні ЗМІ. Власне, це загальноєвропейська судова практика, тим більше коли йдеться про висвітлення діяльності публічних осіб», - повідомляє видання BukNews у публікації ««Майданівець» Вакарюк вимагає з чернівецьких журналістів мільйон гривень за відео-цитату».

 

Нагадаємо, у Чернівцях обвинувачений у скоєнні вбивства Рустам Агаларов позивається у суді одразу до кількох місцевих газет «Буковина», «Версії» та «Час» через те, що видання у своїх матеріалах назвали його вбивцею без вироку суду, яким би його було визнано винуватим у вчиненні кримінального злочину.

 

27 червня на спільному розширеному засіданні Чернівецька обласна організація Національної спілки журналістів та Незалежна медіапрофспілка України, а також головні редактори місцевих ЗМІ Чернівецької області заявили, що судова гілка влади Буковини розгорнула справжню війну зі свободою слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3864
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду