У Чернівцях обвинуваченй позивається до трьох газет за те, що його назвали «убивцею» без  вироку суду

У Чернівцях обвинуваченй позивається до трьох газет за те, що його назвали «убивцею» без вироку суду

26 Червня 2014
3652

У Чернівцях обвинуваченй позивається до трьох газет за те, що його назвали «убивцею» без вироку суду

3652
У Чернівцях обвинуваченй позивається до трьох газет за те, що його назвали «убивцею» без  вироку суду
У Чернівцях обвинуваченй позивається до трьох газет за те, що його назвали «убивцею» без  вироку суду

У м.Чернівцях обвинувачений у скоєнні вбивства Рустам Агаларов позивається у суді до місцевих газет «Буковина», «Версії» та «Час» через те, що видання у своїх матеріалах назвали його вбивцею без вироку суду, яким би його було визнано винуватим у вчиненні кримінального злочину. Про це повідомила «Детектор медіа» головний редактор «Версій» Людмила Чередарик.

 

Пані Чередарик зазначила, що газета вирішила вжити слово «вбивця» без попереднього рішення суду, керуючись нормами європейського законодавства. «Є така Німецька рада преси і в їх документах вказано, що журналіст має право називати вбивцю вбивцею, якщо були при цьому свідки. Це європейська практика. Такої норми в українському законодавстві немає, але я знаю, що українське законодавство у плані преси орієнтується на практику європейського законодавства», - розповідає головред «Версій». 

 

За словами Людмили Чередарик, позивач Рустам Агаларов подав позов до суду до видання «Версії» у травні. У позовній заяві він просив суд змусити газету і сайт спростувати інформацію щодо нього, опублікувати на цих же ресурсах відповідь обвинуваченого та сплатити судові витрати.

 

Засідання суду у справі позову Рустама Агаларова до видання «Версії» призначено на початок липня. У газеті заявили, що мирову угоду їм ніхто не пропонував: «Ми це питання ще  будемо обговорювати в редакції».

 

Як повідомив «Детектор медіа» шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко, його видання програло суд за позовом обвинуваченого у вбивстві. Проте Рустам Агаларов погодився підписати з відповідачем мирову угоду. За словами шеф-редактора, цю угоду буде підписано найближчим часом.

 

Що ж до газети «Буковина», то як йдеться на сайті «Версії», позовні вимоги пана Агаларова до видання мали матеріальну складову. Обвинувачений просив у суду зобов'язати ЗМІ спростувати інформацію, відшкодувати судові витрати та сплатити позивачеві завдані матеріальні збитки у сумі 60 тис. грн. Пізніше він знизив дану суму до 20 тис.грн.

 

«Детектор медіа» не влалося зв'язатися з головредом газети «Буковина», оскільки він перебуває у відрядженні. Проте, як повідомила головред «Версій», «Буковина» планує відмовитись підписувати мирову угоду.  «Вони не пішли на мирову через те, що їх така ситуація обурює. І навіщо начебто з ними миритися, якщо вони вважають його винним. Журналіст «Буковини» ходив на всі засідання. Він дуже досвідчений, у нього 45-50 років журналістського досвіду», - пояснює пані Чередарик.

 

Чернівецькі журналісти  під час круглого столу обговорили відносини суддів і місцевих ЗМІ

 

Днями у Чернівцях відбувся круглий стіл «Третя влада проти четвертої?»,  серед учасників якого були головні редактори чернівецьких газет і журналістські правозахисні функціонери. Людмила Чередарик у своїй статті «Третя влада проти четвертої або Війна суддів Буковини проти журналістів?» у виданні «Версії» пише, що під час обговорення учасники дійшли висновку, що судова влада Буковини розпочала неоголошену війну проти журналістів краю.

 

Як повідомляють «Версії», 27 червня відбудеться спільне розширене засідання обласної організації НСЖУ та медіапрофспілки разом із головними редакторами газет, на якому його учасники приймуть відповідне звернення до НСЖУ, Вищої ради юстиції України,  Верховного суду України та керівництва держави щодо ситуації, яка виникла на Буковині, а також оприлюднять його в усіх провідних ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3652
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду