Суддя Ірпінського суду виправдав нападника на знімальну групу СТБ

Суддя Ірпінського суду виправдав нападника на знімальну групу СТБ

19 Червня 2014
8967

Суддя Ірпінського суду виправдав нападника на знімальну групу СТБ

8967
Суддя Ірпінського суду виправдав нападника на знімальну групу СТБ
Суддя Ірпінського суду виправдав нападника на знімальну групу СТБ

Суддя Ірпінського міського суду Володимир Шумка визнав невинним місцевого забудовника Олександра Табалюка в нападі 27 червня 2013 року на знімальну групу телеканалу СТБ: журналістку Ірину Драбок та оператора Антона Шоломницького.

 

«Табалюка Олександра Степановича визнати невинним у пред'явленому обвинуваченні за ч. 1 ст. 171 КК України та виправдати за відсутністю в його діях складу вказаного правопорушення», - цитує рішення суду у своєму блозі на «Українській правді» журналіст СТБ Ірина Федорів.

 

Як писала «Детектор медіа», журналіст Ірина Драбок та оператор Антон Шоломицький з редакційним завданням поїхали на сесію Ірпінської ради зробити сюжет про знищення зелених зон в місті. На вулиці Карла Маркса в м.Ірпінь на знімальну групу програми «Вікна-Новини» напав забудовник Олександр Табалюк. Він намагався вирвати камеру з рук оператора, вирвав об'єктив й заховав його в себе в машині.

 

Розслідування нападу на знімальну группу СТБ в Ірпені перекваліфікували на ст. 171 ККУ.

 

Є відео нападу, на якому видно, що на Ірині Драбок висить посвідчення журналіста каналу СТБ. Водночас пан Табалюк, за словами журналістки, в суді стверджував, що не бачив посвідчення і не знав, що вони журналісти.

 

Суд кілька разів відкладав винесення рішення. Коли ж врешті-решт виніс, то виявилося, що він не взяв до уваги слова потерпілої Ірини Драбок, пише Ірина Федорів. «Тобто власні визнання Табалюком того, що він бачив посвідчення на журналісті (але начебто не ознайомився з ним), а також власне визнання Табалюком того, що він відібрав з камери знімальної групи телеканалу СТБ об'єктив, сховав його, звільняє його від відповідальності за перешкоджання професійній діяльності журналістам?» - запитує пані Федорів.

 

«Із редакційного завдання виданого знімальній групі... вбачається, що їм пропонувалося відзняти матеріал щодо здійснених за останні роки забудов по вул. Карла Маркса, Полтавська, Українська Пушкінська, Чехова та інших вулиць міста Ірпінь, однак завдань на відеозйомку приватних садиб у тому числі й Табалюка Д.В. або конкретних приватних садиб у них не було», - йдеться у рішенні суду.

 

«Тобто забудови на Карла Маркса не є вичерпною загальною дефініцією для всіх забудов на цій вулиці? А в редакційному завданні ЗМІ повинні виписувати всі адреси на всіх вулицях та всі прізвища власників, бо раптом, якийсь із них нападе на знімальну групу, вирве об'єктив і зірве зйомки запланованого сюжету?», - ставить запитання пані Федорів.

 

«...стороною обвинувачення не вказано та не надано жодного доказу того, що Табалюк О.С., перешкоджав потерпілій Драбок І.М., здійснювати професійну діяльність журналіста», - переконаний суддя Ірпінського суду.

 

Розслідування про забудови зелених зон не було у той день в ефірі СТБ. Натомість показали сюжет про напад на знімальну групу «Вікна-Новини». «Виходить, редакція ставила завдання висвітлити процес знищення й забудови рекреаційних зон на конкретних вулицях міста Ірпеня, а натомість отримала сюжет про напад на знімальну групу забудовником і суддя не вбачає в діях Олександра Табалюка перешкоджання журналістській діяльності», - зазначає пані Федорів.

 

За словами пані Федорів, прокурор Ірпеня Мирослав Пацкан зазначив, що апеляційну скаргу вже внесли на розгляд Апеляційного суду Київської області. «Адвокати знімальної групи у свою чергу готують апеляцію та скаргу на такі дії судді до Вищої кваліфікаційної комісії суддів», - повідомляє Ірина Федорів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8967
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ryu
3600 дн. тому
а какая разница, журналист или не журналист? Ведь все СМИ сегодня, это лавочки, принадлежащие частным лицам и все редакции действуют в интересах этих частных лиц. Поэтому журналист никакими отдельными правами или льготами по сравнению с любым другим гражданином страны не пользуется. ИМХО...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду