СБУ викрила злочинні механізми в придбанні Курченком медіахолдингу UMH group

СБУ викрила злочинні механізми в придбанні Курченком медіахолдингу UMH group

19 Травня 2014
4104

СБУ викрила злочинні механізми в придбанні Курченком медіахолдингу UMH group

4104
СБУ викрила злочинні механізми в придбанні Курченком медіахолдингу UMH group
СБУ викрила злочинні механізми в придбанні Курченком медіахолдингу UMH group

Служба безпеки України (СБУ) спільно з Генеральною прокуратурою України (ГПУ) у рамках розслідування протиправної діяльності групи компаній, підконтрольних бізнесмену Сергію Курченку, розпочала низку кримінальних проваджень за матеріалами щодо протиправної діяльності Голови наглядової ради фінансово-промислової групи «СЄПЕК» («ВЕТЭК»). Про це повідомляє офіційний сайт СБУ.

 

Зокрема, СБУ викрито факти безпосередньої причетності Сергія Курченка до реалізації злочинних механізмів з придбання на користь ФПГ «СЄПЕК» медіахолдингу UMH group (ТОВ «Український медіа холдинг»).

 

Порушення також виявлені у придбанні футбольного клубу «Металіст», ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» та мережі АЗС SparschweinGmbH&Co у Німеччині (170 об'єктів).

 

У ході досудового слідства також встановлено, що Сергій Курченко створив та безпосередньо здійснював керівництво злочинною організацією, діяльність якої завдала збитків державі у нафтогазовій та банківський сферах на загальну суму близько 4 млрд. грн.

 

Створеною із числа співробітників СБУ та ГПУ оперативно-слідчою групою розслідуються зараз такі епізоди:

- продаж афільованими з Сергієм Курченком компаніями державним підприємствам ПАТ «Укртрансгаз» та ПАТ «ДАТ "Чорноморнафтогаз"» обладнання за завищеною вартістю, що завдало збитків державі на понад 173 млн грн;

- проведення спеціальних аукціонів з продажу скрапленого газу для потреб населення та реалізація його через підконтрольні Сергію Курченку  комерційні структури, що завдало шкоди  ПАТ «Укргазвидобування» на суму понад 100 млн грн;

-завдання збитків у сумі понад 450 млн грн ПАТ «НАК "Нафтогаз України"» шляхом укладання фіктивних угод з ТОВ «Газ Україна 2020» на постачання нафтопродуктів;

-несанкціоноване (безлімітне) споживання природного газу з боку ТОВ «Українська нафтогазова компанія», що завдало шкоди  ПАТ «НАК "Нафтогаз України"» на суму понад 400 млн грн;

-доведення до банкрутства ПАТ «Брокбізнесбанк» шляхом шахрайства з кредитними ресурсами та розкрадання кредиту рефінансування, наданого Національним банком України на загальну суму понад 2 млрд грн;

-розкрадання кредиту рефінансування у сумі 800 млн грн, наданого Національним банком України ПАТ «Реал Банк» шляхом виведення коштів  через механізм кредитування фіктивних юридичних осіб.

 

У ході розслідування кримінальних проваджень з метою забезпечення відшкодування завданих державі збитків слідчими накладено арешт на особисті рахунки Сергія Курченка, його рухоме та нерухоме майно на загальну суму понад 1,5 млрд грн.

 

Зокрема, 16 об'єктів нерухомості, з них 3 - за кордоном, 7 повітряних суден, 38 автомобілів, серед яких віп-класу: 15 Mercedes-Benz, 2 BMW, 2 Porsche, 1 Bentley Continental, 3 Lexus, 2 Toyota Camry, 1 Aston Martin.

 

З метою повернення до державного бюджету грошових коштів та  активів, отриманих незаконним шляхом, у рамках спеціально створеної робочої групи спільно з міжнародними прокурорами вживаються заходи щодо арешту рахунків в європейських банках, відкритих на підконтрольні йому комерційні структури, та об'єктів нерухомості за кордоном, що належать Сергію Курченку.

 

Крім того, для захисту майнових інтересів держави здійснюється арешт майна теплоелектроцентралі (ТЕЦ), що входить до цілісного майнового комплексу Одеського нафтопереробного заводу (НПЗ).

 

Нагадаємо, ГПУ оголосила власника медіа холдингу UMH group Сергія Курченка у міжнародний розшук. Правоохоронними органами вживаються заходи щодо його затримання. Як відомо, бізнесмен перебуває наразі у Росії.

 

Медіахолдинг UMH group повністю перейшов під контроль пана Курченка на початку листопада 2013 року. Тоді власник групи компаній СЄПЕК (ВЕТЭК) і засновник, президент UMH group Борис Ложкін оголосили про дострокове закриття угоди з купівлі компаніями пана Курченка 99,9% акцій UMH group.

 

На початку березня голова наглядової ради медіахолдингу UMH Group Юрій Ровенський запевнив «Детектор медіа», що попри зміни в країні медіаресурси компанії працюють в штатному режимі.

 

У березні  Служба безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою України затримала юридичного консультанта компаній Сергія Курченка - голову наглядової ради ПАТ «Брокбізнесбанк» і члена наглядової ради UMH Group Дениса Бугая.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4104
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду