За фактом підпалу авто Мацуки відкрито кримінальне провадження

За фактом підпалу авто Мацуки відкрито кримінальне провадження

12 Квітня 2014
6511

За фактом підпалу авто Мацуки відкрито кримінальне провадження

6511
Міліція кваліфікує цей злочин як навмисне знищення майна. Головний редактор «Новостей Донбасса» вважає інцидент помстою за його журналістську діяльність
За фактом підпалу авто Мацуки відкрито кримінальне провадження
За фактом підпалу авто Мацуки відкрито кримінальне провадження

За фактом підпалу автомобіля головного редактора інтернет-видання «Новости Донбасса» Олексія Мацуки, скоєного 12 квітня, відкрито кримінальне провадження. Про це повідомляється на сайті ГУМВС в Донецькій області.

 

Слідчі дії проводить Калінінський райвідділ міського управління міліції за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу (навмисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу). Санкція статті передбачає позбавлення волі від 3 до 10 років.

 

Як розповів Олексій Мацука у коментарі «Детектор медіа», підпал він пов`язує із журналістською діяльністю.

 

«Я пов`язую цей підпал з активною громадянською журналістикою, якою займаюся, - сказав головред «Новостей Донбасса». - Ми запустили декілька медійних незалежних інформаційних проектів, що всебічно висвітлюють процеси, які відбуваються у Донецькій області. І деяким людям може не подобатися, як працюють незалежні журналісти. І таким чином деякі люди намагаються впливати на роботу незалежних журналістів, залякувати їх з метою отримання тієї інформації, яка, за їхньою логікою, буде вигіднішою для них».

 

Як уточнив  голова «Донецького інституту інформації», він брав участь у запуску «Громадського телебачення Донеччини», в якому двічі на тиждень обговорюється ситуація в Донецьку. «Запрошуємо експертів і надаємо максимальну кількість часу для висловлення незалежної думки, а не тієї, яка є, наприклад, у місцевої влади», - нагадав пан Мацука. Крім того, він був задіяний у проведенні ряду журналістських розслідувань в рамках проекту «Донецької правди» за підтримки фонду «Відродження» щодо фінансування сепаратистських рухів у Донецькій області. «Наші дані були опубліковані і на «Донецькій правді», і на «Новостях Донбасса», і в Kyiv Post», - розповів Олексій Мацука.

 

Також головред «Новостей Донбасса» припускає, помститися невідомі могли й за роботу журналістів видання, які «працюють за всіма напрямками і подають новини оперативно».

 

За словами Олексія Мацуки, авто, яке намагалися знищити цієї ночі, є службовою машиною редакції. «І я, і журналісти «Новостей Донбасса» їздимо на ньому по всіх мітингах. Також їздили до Людмили Янукович додому», - розповів він. Відповідаючи на запитання «Детектор медіа», головред додав, що участі у акції журналістів і громадян, які приєдналися до поїздки у Межигір`я 29 грудня 2013 року, не брав. Як припускають журналісти, машини яких було спалено, саме зареєстровані тоді Держінспекцією авто масово горіли у Києві.

 

За даними Олексія Мацуки, підпал авто редакції - перший подібний випадок у Донецьку.

 

«Наскільки мені відомо, це перший випадок підпалу у Донецьку, - розповів Олексій Мацука. - Тут це не носить системного характеру, як було у Києві, коли з сотня машин горіла одночасно. Є певні сигнали, що у місті підпалюють окремі авто. Але в міліцейських хроніках про це не повідомлялося, і, вочевидь, ішлося про поодинокі випадки побутового рівня».

 

Нагадаємо, авто пана Мацуки підпалив невідомий 12 квітня о 00:33. Як зафіксували камери спостереження, невідомий чоловік підійшов до машини облив її речовиною та підпалив. Гасили пожежу сусіди, вони ж викликали міліцію. Олексій Мацука припускає, що авто вдасться полагодити - згоріло воно часткого. Однак висновків експертів ще немає.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://k-z.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6511
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду