Побиті «беркутівцями» 27 журналістів не можуть впізнати нападників за відсутності ідентифікації

Побиті «беркутівцями» 27 журналістів не можуть впізнати нападників за відсутності ідентифікації

15 Січня 2014
4112

Побиті «беркутівцями» 27 журналістів не можуть впізнати нападників за відсутності ідентифікації

4112
Побиті «беркутівцями» 27 журналістів не можуть впізнати нападників за відсутності ідентифікації
Побиті «беркутівцями» 27 журналістів не можуть впізнати нападників за відсутності ідентифікації

Слідчі допитали загалом 143 правоохоронця і 45 осіб, яких визнано потерпілими під час дій «Беркуту» на вул. Банковій у Києві 1 грудня 2013 року, з них 27 журналістів. Про це доповів заступник начальника Головного управління наглядової діяльності у кримінальних провадженнях слідчих органів Генеральної прокуратури України Анатолій Петруня на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації 15 січня.

 

«Детектор медіа» повідомляла про понад 50 журналістів, що зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень євромайданів. Більшість із них постраждали, висвітлюючи 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві.

 

«Слідчим управлінням прокуратури м. Києва 2 грудня 2013 року розпочато кримінальне провадження за фактом перевищення владних повноважень працівників органів внутрішніх справ під час масових заходів, які відбувалися 1 грудня по вулиці Банковій у м. Києві. У ході проведення досудового розслідування, допитів представників ЗМІ та інших громадян було встановлено, що працівники ЗМІ в ході цих подій мали бейджики і повідомляли, що вони журналісти  і виконують професійні обов'язки. Ці факти були внесені до ЄРДР та розпочато розслідування в ч. 1ст 171 ККУ за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», - повідомив на засіданні Комітету Анатолій Петруня.

 

За його словами, в ході слідства встановлено, що підставою для внесення до реєстру цих фактів стали повідомлення ЗМІ, а також повідомлення медичних установ про надання медичних послуг людям, які зверталися до «швидкої допомоги».

 

«Загалом допитано 143 правоохоронця, визнано в якості потерпілих і допитано 45 осіб, з них 27 журналістів. Вилучалися матеріали відео і фотоматеріали, які зараз детально опрацьовуються. Надано доручення представникам управління внутрішньої безпеки та працівникам СБУ для того, щоб встановити правоохоронців, які зафіксовані на відео та фото матеріалів під час необґрунтованого застосування сили», - сказав пан Петруня.

 

Він наголосив, що жоден з працівників ЗМІ і жодна цивільна особа після запитання слідчих «Чи можете ви впізнати представників правоохоронних органів, які вас били?» не може ототожнити спецпризначенців, які наносили тілесні ушкодження.

 

Народний депутат Микола Княжицький зауважив, що без вирішення питання щодо ідентифікації правоохоронців не буде покарано жодного «беркутів ця», який перевищив службові повноваження. Він також уточнив, чи покарані винні у побитті фотографа Reuters Гліба Гаранича.

 

Перший заступник начальника управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Генеральної прокуратури України Анатолій Дворник відповів, що по кримінальному провадженню за побиття Гліба Гаранича пред'явлено підозру 5 особам, але, хто саме наносив ушкодження Глібу Гараничу, поки що не встановлено.

 

Перший заступник голови комітету Олена Бондаренко зазначила, що порушення прав журналістів відбувається не тільки правоохоронцями і не тільки під час масових акцій. «Чи зверталися до вас за захистом своїх прав журналісти Віктор Даценко, Андрій Дрофа з каналу «112» и телеведучий Юрій Кот? І чому таблиця Комітету постраждалих журналістів така куца і не містить цих випадків? Ми знову продовжуємо ділити журналістів на своїх і чужих сукіних дітей?», - запитала вона.

 

Представник правоохоронних органів відповів, що названі факти зареєстровані і проводяться розслідування.

 

Нагадаємо, 9 січня міліція відкрила кримінальне провадження про перешкоджання журналісту каналу «112 Україна». Також, за фактом побиття ведучого та продюсера Юрія Кота розпочато кримінальне провадження за ст. 125 КК України «Умисне легке тілесне ушкодження».

 

Заступник редактора газети «Коментарі» Олег Хаврук, який постраждав 1 грудня, поцікавився, чи відсторонені якісь правоохоронці за перевищення службових повноважень. Представник МВС назвав трьох, серед яких очільник Київської міліції Валерій Коряк і його заступник Петро Федчук. Водночас жоден керівник підрозділу «Беркуту»не відсторонений через те, що жодному не оголошено підозру про скоєння злочину.

 

Микола Княжицький повідомив також, що Рада з питань мовлення США виступила на захист журналіста «Радіо свобода» Віталія Портнікова. За його словами, мішенню погроз став також журналіст Української служби «Голосу Америки» Руслан Дейниченко, який наприкінці грудня висвітлював протести «Автомайдану» під резиденцією президента Віктора Януковича «Межигір'я». Чи відомі вам такі факти і буде реакція на цю заяву по суті урядової організації США. Представник ГПУ Юрій Севрук сказав, що бачив цю інформацію, і якщо буде дано доручення, то правоохоронці будуть проводити розслідування.

 

Члени Комітету заслухали також питання про хід розслідування справи щодо побиття журналістки Тетяни Чорновол.

 

«Ми будемо повертатися до цього питання у разі нових звернень стосовно парламентського контролю чи нових даних журналістів щодо безпрецедентного побиття великої кількості працівників ЗМІ. Але ми знаходимося в патовій ситуації: журналісти не можуть впізнати нападників, а керівники спецпідрозділів, які вочевидь на відео могли би впізнати своїх підлеглих, не хочуть цього робити і, скоріше за все, не будуть», - зазначив голова Комітету Микола Томенко.

 

Він переконаний, що вихід з цієї ситуації один: ухвалення рішення стосовно ідентифікації (скажімо, шляхом нумерації) спецпризначенців для того, щоб на відео чи фото можна було би визнати людину, яка перевищила свої службові повноваження або була причетна до побиття людей.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4112
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду