Романюк і Найєм пов’язують злам своєї приватної пошти з тиском влади

11 Жовтня 2013
5553

Романюк і Найєм пов’язують злам своєї приватної пошти з тиском влади

5553
Романюк і Найєм пов’язують злам своєї приватної пошти з тиском влади

Українські журналісти Оксана Романюк і Мустафа Найєм, чию електронну пошту зламали, а приватне листування оприлюднили, впевнені, що це робиться з відома влади, і пов'язують це з темами своїх журналістських розслідувань. Про це пише «Радіо Свобода».

 

«Це є елементом широкомасштабної кампанії з тиску на громадських активістів та журналістів-розслідувачів. Цей тиск чітко пов'язаний з владою. Щоб вони не писали, не говорили, щоб виборець не знав реального стану справ в Україні. Тиск почався з вересня, коли журналістам почали розсилати лінки зі шпигунськими програмами», - розповіла журналіст, виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

 

Вона припускає, що атаками проти журналістів займається професійна команда хакерів, які отримують значне фінансування та не бояться кримінальної відповідальності. Вона не виключає, що ці люди пов'язані з правоохоронними органами.

 

Серед тих, чиї електронні пошти зламували - журналісти «Української правди» Сергій Лещенко та Мустафа Найєм. Зокрема, пан Найєм наводить докази того, що поштові скриньки атакують на замовлення влади. Однак він вважає ці атаки непрофесійними і малоефективними.

 

«Мені показали файли з мого електронного рахунку та з пошти люди, які працюють у державних структурах. Хто саме - не скажу, бо мені здається, що в протистоянні влади та журналістів вони на нашому боці. Головне: це не виноситься на широкий загал. Це «мочилово для своїх», намагання показати, що може зробити влада, та зіпсувати репутацію журналіста. І ще - це такий собі діалог влади та журналістів. Наприклад, репортер готує публікації про Межигір'я, про корупційні схеми родини Януковича. Чим відповідає влада? Показує, що, мовляв, у журналіста крім дружини є коханка, і що він отримує «не ті» гранти. Але немає інформації про злочини та привласнення державних коштів. Це просто дрібна помста», -  каже Мустафа Найєм.

 

У прес-службі СБУ сказали, що розслідуваннями зламу електронної пошти займається здебільшого МВС, а більш детальну відповідь пообіцяли надати згодом. Натомість речник МВС Сергій Бурлаков відмовився коментувати припущення потерпілих, що до кібератак причетні правоохоронні органи. Натомість він заявив, що правоохоронці розслідують такі випадки - але лише після заяви про злочин.

 

Експерти вважають тенденцію до зламування пошти й комп'ютерів журналістів і опонентів влади безпрецедентною для Європи. Зокрема з цього приводу вже звернулась Freedom House та «Репортери без кордонів»

 

Нагадаємо, виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк  9 жовтня подала заяву до міліції щодо відкриття кримінального провадження за фактом погроз і порушення її права на приватність.  Як повідомили у Міністерстві внутрішніх справ, відомості за заявою виконавчого директора ІМІ внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 356 КК України («Самоправство»). Розпочато досудове розслідування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5553
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
opanas
3854 дн. тому
тобто демократка романюк, яка крала гранти, це не так страшного, вона ж своя/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду