Віктор Набруско відмовився висувати свою кандидатуру у члени Нацради

Віктор Набруско відмовився висувати свою кандидатуру у члени Нацради

2 Липня 2013
11389

Віктор Набруско відмовився висувати свою кандидатуру у члени Нацради

11389
Віктор Набруско відмовився висувати свою кандидатуру у члени Нацради
Віктор Набруско відмовився висувати свою кандидатуру у члени Нацради

Секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Віктор Набруско заявив, що знімає свою кандидатуру з конкурсу на заміщення вакансії члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Про це він повідомив у відкритому листі на адресу голови Верховної Ради України, що опублікований на сайті НСЖУ.

 

У своєму листі пан Набруско зауважив, що останнім часом неодноразово публічно заявляв про серйозні виклики,  постали перед українським суспільством в інформаційній сфері: агресивна комерціалізація, примітивізація контенту, нищення державного радіо, непрозорість політики власників провідних телерадіоканалів, газетно-журнальних холдингів, підкилимне впровадження цифрового телебачення, відсутність програми   розвитку національного радіомовлення.

 

«Виходячи з окреслених міркувань, і, розуміючи фальшивість та запрограмованість результатів конкурсу, де представники від громадських організацій (зокрема, якщо це і НСЖУ - найпотужніша громадська інституція в медіа сфері) виконують роль статистів у політичному театрі абсурду, - я знімаю свою кандидатуру в конкурсі на заміщення вакантної посади члена Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення», -  заявив Віктор Набруско.

 

«Дійство, що відбувається під орудою правлячої більшості у Верховній Раді України, та приправлене показушними атрибутами демократичної процедури, фактично узаконює «заборону на професію» для фахівців - патріотично налаштованих українців», - переконаний секретар НСЖУ.

 

В той самий час, пан Набруско висловив низку своїх пропозицій щодо забезпечення інформаційних прав і свобод громадян та суспільства України.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», станом на 1 липня на посаду члена Нацради претендували десять кандидатів: Вікторія Георгієвська, Ольга Герасим'юк, Костянтин Квурт, Олександр Михайлюта, Віктор Набруско, Дмитро Олтаржевський, Тарас Осауленко,  Володимир Пащук, Олександр Півнюк, Геннадій Сергєєв.

 

Нагадаємо, 23 травня Верховна Рада України не обрала кандидата у члени Національної ради з питань телебачення та радіомовлення. Найбільшу кількість голосів набрала колишній прес-секретар Комуністичної партії України, викладач Інституту журналістики Вікторія Георгієвська - 209. Однак для прийняття рішення потрібні принаймні 226 голосів.

 

Далі «Детектор медіа» наводить текст відкритого листа Віктора Набруско повністю:

 

«Відкритий лист голові Верховної Ради України Рибаку В.В.

Голові Верховної Ради України  Рибаку В.В.

Шановний  Володимире Васильовичу!

Останнім часом  я неодноразово публічно заявляв про серйозні виклики, що постали перед українським суспільством в інформаційній сфері. Агресивна комерціалізація частотного ресурсу та медійного ринку, брутальна примітивізація змістовної складової інформаційного продукту, катастрофічне падіння його художньо-естетичного рівня, системне руйнування національного інформаційного  поля - це реальні фактори загрози національній безпеці. Фактично знищується державне радіо, яке системно почало зникати з національного ефіру (чого не було навіть роки Великої Вітчизняної війни, коли український голос транслювався на окуповану територію з Поволжжя),  зруйновано  найпотужніший радіопередавальний центр у Броварах, без якого практично неможливо  реалізувати проект цифрового радіомовлення та забезпечити мовлення в особливий період. На фоні жахливих техногенних катастроф останніми роками, зокрема в Японії, Росії та безпорадності київської влади під час весняних снігових хурделиць - це  виглядає  масштабним  шкідництвом. Україна, чи не єдина держава у Східній Європі, яка, по-суті, згорнула  державне  іномовлення - унікальну платформу для проникнення у світовий інформаційний простір, реалізації  програми євроінтеграції. Країна стала глухонімою у європейському домі. Державне телебачення переформатовується  на малоросійський філіал скромного російського регіонального мовника десь з Кубані чи Стародубщини.

 

У реаліях сучасного українського транзитного суспільства  інтереси політико-олігархічних кланів беруть гору над державними пріоритетами. Непрозорість політики власників провідних телерадіоканалів, газетно-журнальних холдингів з великою часткою іноземного капіталу та його впливом на формування масової свідомості, утаємничена приватизація Укртелекому, підкилимне впровадження цифрового телебачення, непродуманість, а фактично - відсутність програми   розвитку національного радіомовлення, примітивізація змістовної складової інформаційного продукту -  це загрози національній безпеці, серйозні виклики перспективного характеру для держави. Хворобливі симптоми національного інформаційного поля  відчуваються у засиллі в нашому медійному просторі негативізму, жорстокості, агресії. та відсутність у  ньому  державницько-патріотичних настроїв, високого морального духу.

 

На жаль,  саме такий алгоритм  комунікаційних зв'язків  виробляють  державні органи, відповідальні за інформаційну  сферу.  Останніми роками  Держкомтелерадіо України трансформувалося з генерального штабу розробки  національної інформаційної політики на фінансовий офіс щодо  реалізації скромних державних програм телерадіовиробництва, книговидання, обслуговування сумнівних комерційних проектів на кшталт  « Euronews». Це відбувається на тлі катастрофічного падіння обсягів  власного  виробництва та системного наповнення іноземним продуктом  національного медіаринку.  Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення перетворюється з державного регуляторного органу на нотаріальну контору щодо забезпечення частотним ресурсом  політико-олігархічних груп, при цьому інтереси державних мовників демонстративно та цинічно ігноруються, як це сталося під час одного з останніх конкурсів на отримання  частот на мовлення, коли Українське радіо вкотре  капітулювало   перед всесильним «шансоном».

 

Аби вийти з глухого інформаційного кута, я неодноразово звертався особисто , спільно з науковцями, експертами,, громадськими діячами до вищих органів влади з грунтовними, постановочними пропозиціями в частині проведення системних  реформ, виконання державою конституційних функцій щодо інформаційної безпеки, забезпечення громадян правом на отримання всебічної інформації - культурологічної, пізнавально-освітньої, науково-популярної і т. д. На жаль, державні чиновники свідомо не чують, або не здатні сприймати конструктивні ідеї стосовно реформування інформаційної галузі, в країні фактично відсутній діалог між владою та інститутами громадянського суспільства. Привнесення у медійну сферу нефаховості, непродумана, волюнтаристська кадрова політика державних управлінців в інформаційній сфері призводить до зниження рівня професійності українських медій, конкурентності національного інформаційного продукту, власне до деукраїнізації національного інформаційного простору, що загрожує державним інтересам в інформаційній сфері. Держочільники медіасфери не сформулювали за останні роки жодної  доктринальної ідеї  щодо розвитку сучасної інформаційної галузі, а багато хто з них просто не володіє власне понятійним апаратом комунікативних відносин.

 

Виходячи з окреслених міркувань, і, розуміючи фальшивість та запрограмованість результатів конкурсу, де представники від громадських організацій (зокрема, якщо це і НСЖУ - найпотужніша громадська інституція в медіа сфері) виконують роль статистів у політичному театрі абсурду, - я знімаю свою кандидатуру в конкурсі на заміщення вакантної посади члена Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення. Дійство, що відбувається під орудою правлячої більшості у Верховній Раді України, та приправлене показушними атрибутами демократичної процедури, фактично узаконює «заборону на професію» для фахівців - патріотично налаштованих українців. Водночас, як людина небайдужа до національних інтересів, я ще раз звертаю увагу на необхідність вжиття правових та організаційних заходів щодо забезпечення інформаційних прав і свобод громадян та суспільства України в цілому, які передбачали б:

- визнання інформаційних прав суспільства, права на отримання, використання та поширення інформації - пріоритетним правом громадянина та людини;

- реформування державної інформаційної політики, яка повинна бути зорієнтована на радикальний захист національного інформаційного простору, досягнення позицій міжнародного лідерства в інформаційній сфері. Створення  єдиного державного органу, на базі існуючих інституцій, щодо формування  та регулювання національної інформаційної політики на основі  демократичних стандартів з можливостями вироблення  та впровадження високих технологій в інформаційній сфері, що гарантуватиме умови для безумовного забезпечення інформаційних прав і свобод, вільного поширення інформації у суспільстві;

- консолідацію державних інституцій з вироблення та впровадження інформаційної політики, формування сучасної моделі управління інформаційною сферою, створення  чіткої вертикалі органів державного інформування та забезпечення дієвого управління національними інформаційними ресурсами в цілому;

- конституційне визначення інформаційно-частотного ресурсу як національного феномена поруч з іншими національними стратегічними ресурсами - надрами, землею, водою, повітрям, що мінімізує його  агресивний грабунок та стане запорукою національної безпеки;

-  завершення у стислі терміни створення Суспільного телебачення та радіо на засадах міжнародного досвіду та реалій українського інформаційного простору,що передбачають зміни доктринального характеру розвитку медіа сфери, виходячи з державних пріоритетів;

- законодавче унормування програми  впровадження  цифрового мовлення з урахуванням  національних інтересів, чітким окресленням вимог до змістово-творчої концепції мовників, які мають передбачати захист національно-духовних цінностей;

- введення в правове поле діяльності новітніх засобів масової інформації, інтернет- та інших електронних видань, надання їм відповідного правового статусу;

- посилення співпраці в інформаційній сфері з провідними державами, країнами-сусідами, міжнародними організаціями за умов  захисту інтересів української держави та українських виробників інформаційної продукції, пріоритету збереження національної ідентичності, самобутності та самодостатності, недопущення ерозії національної культури та традиційних ціннісно-моральних імперативів українського суспільства;

- заохочення інвестиційної діяльності в інформаційній сфері, спрямованої на створення національного інформаційного продукту, розширення надання інформаційних послуг громадянам України, розбудову сучасної інформаційної інфраструктури, впровадження сучасних інформаційних комунікаційних технологій;

- створення державної програми пропагування українських здобутків, традиційних для українського народу цінностей та суспільної моралі;

- безумовне утвердження і наповнення змістом державного статусу української мови як чинника державної суверенності, створення умов для вільного розвитку і функціонування засобів масової комунікації національних меншин України;

- запобігання неправомірному використанню засобів масової комунікації, інформаційно-кумунікаційних технологій і національної інфраструктури для цільового інформаційного маніпулювання громадян чи інформаційного тероризму, втручання в інформаційний простір особистості;

- забезпечення жорстких механізмів протидії та подальшого недопущення монополізації національного інформаційного простору з метою забезпечення інформаційних прав громадян та суспільства на отримання повної і об'єктивної інформації, моніторинг і створення прозорого національного реєстру інформаційних засобів та ресурсів в Україні, відповідно до власності та власників мас-медіа;

-  посилення правового захисту працівників засобів масової комунікації через створення дієвих правових та організаційних механізмів,  унормування правового поля діяльності новітніх ЗМК, національного інформаційного простору у цілому з врахуванням актуальних інформаційно-комунікаційних процесів;

- створення правових та організаційних механізмів роздержавлення інформаційної сфери з гарантуванням пріоритетного права редакційних колективів набуття майна та споруд;

- запобігання неправомірного використання творів, створених  внаслідок інформаційної діяльності, захист інтелектуальної власності, майнових та немайнових прав мас-медіа;

- стимулювання наукових досліджень та інноваційної діяльності в інформаційній сфері;

- визнання на державному рівні спеціальності «журналістика» творчою професією, що сприятиме якості підготовки фахівців інформаційної сфери, підвищенню авторитету журналістської професії;

- розроблення урядової програми наскрізної безперервної підготовки та перепідготовки фахівців медійної сфери, створення інноваційних освітньо-виробничих комплексів з використанням для цього державних освітніх закладів, засобів масової інформації та поліграфічних підприємств.

 

Я прекрасно розумію, що українські ідеї, національна позиція нині  не в моді, але як громадянин-патріот, який десятиліття свого життя віддав побудові національного інформаційного дому, я наполегливо звертаюся до кожного, кому не байдужа доля країни, уважно  поставитися до означених проблем національної медіасфери. Політика  інформаційного суїциду, що,складається враження, свідомо проводиться останніми роками - це шлях в нікуди: іноземні провідники та домашні невігласи штовхають нас у прірву. Я переконаний, що через гармонізацію відносин  громадськості та влади, ми зупинимо згубні тенденції в інформаційній сфері, що набирають загрозливого характеру і шкодять національним інтересам.

З повагою та розумінням -

секретар  Національної спілки журналістів України  В. НАБРУСКО»

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду