Громадськість закликала парламент якнайшвидше ухвалити закон, який удосконалить доступ до інформації

27 Травня 2013
4868

Громадськість закликала парламент якнайшвидше ухвалити закон, який удосконалить доступ до інформації

4868
Громадськість закликала парламент якнайшвидше ухвалити закон, який удосконалить доступ до інформації

Верховна Рада має якнайшвидше ухвалити законопроект № 0947 з урахуванням пропозицій медіаюристів і громадськості. Про це йдеться в резолюції учасників круглого столу на тему: «Актуальні питання подальшого удосконалення законодавства України про доступ до публічної інформації», що відбувся 27 травня в парламенті.

 

Учасники заходу підтримали такі пропозиції до другого читання законопроекту:

- встановлення заборони включення до генеральних планів інформації з обмеженим доступом;

- внесення змін до закону «Про державну таємницю» з метою його приведення у відповідність зо закону «Про доступ до публічної інформації»;

- забезпечення до протоколів сесій місцевих рад, рішень та висновків їх постійних комісій, посилення заборони обмежувати доступ до інформації про розпорядження комунальним майном і бюджетними коштами органами місцевого самоврядування;

- узгодження закону «Про захист персональних даних» із законом «Про доступ до публічної інформації» у частині визначення конфіденційної інформації про особу, заборони обмеження доступу до деяких видів суспільно необхідної інформації;

- розмежування двох видів службової інформації, зокрема, шляхом доручення Кабміну затвердити порядок обліку, зберігання і використання документів та інших матеріальних носіїв інформації, які містять службову інформацію, зібрану в процесі оперативно-розшукової контррозвідувальної діяльності, у сфері оборони країни;

- встановлення у прикінцевих положеннях, що гриф «Для службового користування» чи інші грифи, що передбачають обмеження доступу до документа або інформації в ньому, які були надані до набрання чинності Закону України «Про доступ до публічної інформації», крім грифів секретності, втрачають чинність, а відповідні документи підлягають розкриттю  та наданню на запит, через один рік після набрання чинності цим законом, якщо зазначені грифи не були переглянуті та підтверджені відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко повідомив, що Комітет відповідно до процедури прийняв 35 поправок до другого читання законопроекту № 0947, 33 з яких узгоджені представниками всіх фракцій, які входять до Комітету. «Розширення території доступу до публічної інформації перш за все стосуватиметься роботи органів місцевої влади», - сказав він.

 

На думку народного депутата Андрія Шевченка, цей захід дуже своєчасний. «Ми бачимо, що попри відчутні успіхи, які нам дав закон "Про доступ до публічної інформації", є й очевидні проблеми. Ми дуже повільно приводимо законодавство у відповідність до цього закону. Кабмін більш як на рік запізнився з внесенням цього законопроекту до парламенту. Якщо ми подивимося як працює цей закон, то побачимо, що є проблема зі зламом свідомості чиновників. І є явні проблеми з тим, як цей закон працює на рівні місцевого самоврядування, особливо, коли йдеться про приватизацію, здачу в оренду, недобросовісні чиновники прикриваються іншими законами, щоб тільки не надавати інформацію», - сказав Андрій Шевченко.

 

«Цей проект вже близько двох років обговорюється, погоджується, і вже давно настав час, щоб його прийняти», - зазначив медіаексперт, юрист Дмитро Котляр. Він закликав нардепів знайти політичну волю і розглянути його ще на цій сесії.

 

«Ще в травні 2011 року громадськими експертами й юристами були підготовлені та передані до Кабміну низка поправок до нового законопроекту. Ще в першому читанні законопроекту було зафіксовано багато корисних положень. Це й узгодження термінології законодавства з новими інформаційними законами; вилучення поняття правовласності  із законодавства; узгодження законів про засоби масової інформації із законом про регламент Верховної Ради, а саме положень щодо прав журналістів, акредитації, звільнення від відповідальності; це і посилення положень адміністративної відповідальності за порушення права на доступ; встановлення права відвідувати відкриті сесії парламенту та місцевих рад не тільки для акредитованих журналістів, а й для будь-якої особи; це і право на безкоштовний доступ до державної статистики й багато інших», - сказав пан Котляр.

 

У другому читанні громадськість й експерти вирішили, що є можливість посилити норми діючого закону про доступ до інформації, повідомив пан Котляр. А саме - розмежувати службову інформацію на два види; внести зміни до закону «Про державну таємницю»; заборонити включати до генпланів будь-яку інформацію з обмеженим доступом; посилити відкритість місцевих рад, а саме встановити відкритий доступ до протоколів сесій, рішень і протоколів постійних комісій. Важливі зміни вносяться й до закону «Про захист персональних даних», закон «Про архіви» та інші.

 

Порівняльну таблицю зазначеного законопроекту (робочий варіант) з пропозиціями суб'єктів законодавчої ініціативи до другого читання розміщено на офіційному веб-сайті в рубриці «Публікації, інтерв'ю» та на сайті «Детектор медіа».

 

У круглому столі, який був проведений Комітетом з питань свободи слова та інформації, взяли участь народні депутати, працівники апарату Верховної Ради та офісу Уповноваженого з прав людини, представники секретаріату Кабінету Міністрів, інших органів державної влади та місцевого самоврядування, представники громадських організацій, журналісти, науковці, юристи.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4868
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду