Комітет свободи слова вимагає притягнути до відповідальності правоохоронців, які не захистили журналістів

23 Травня 2013
4742

Комітет свободи слова вимагає притягнути до відповідальності правоохоронців, які не захистили журналістів

4742
Комітет свободи слова вимагає притягнути до відповідальності правоохоронців, які не захистили журналістів

Сьогодні, 23 травня, Комітет з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України прийняв рішення, відповідно до якого правоохоронців, які не завадили побиттю журналістів під час мітингу опозиції18 травня, повинні притягнути до відповідальності. 

 

На Комітеті з питань свободи слова та інформації було заслухано  постраждалих журналістів Ольгу Сніцарчук, Владислава Соделя та керівника столичної міліції Валерія Коряка.

 

Під час засідання члени Комітету, подивившись відео подій 18 травня, встановили факт побиття журналістів і перешкоджання їх професійній діяльності. Відповідно до ухваленого  рішення, Комітет з свободи слова вимагає: справедливого розслідування справи; притягнення до відповідальності правоохоронців, які  не завади побиттю журналістів; звітування з розслідування справи. Комітет триматиме це питання на постійному контролі, постановив кожне наступне засідання починати із заслуховування звіту у цій справі.

 

За таке рішення проголосували: Микола Томенко, Юрій Стець, Рустам Раупов, Микола Княжицький, Олена Кондратюк, Олександр Голуб та Олександр Абдуллін.

 

Член Комітету Олена Бондаренко утрималась від голосування. Пані Бондаренко  вимагала не ухвалювати другий пункт рішення про покарання правоохоронців. Вона сказала, що Комітет невправі приймати такі рішення, і наголосила на тому, що  факт бездіяльності  правоохоронців не встановлений.

 

Як писала «Детектор медіа», 18 травня, під час мітингу опозиції (близько 14.20) невідомі у спортивних костюмах до крові побили журналістів Ольгу Сніцарчук та  Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. Згодом дії нападника було перекваліфіковано в хуліганство.

 

22 травня суд відпустив затриманого мешканця Київщини Вадима Титушка під заставу, хоча міністр МВС Віталій Захарченко заявляв, що міліція домагатиметься арешту підозрюваного.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4742
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду