Банк «Союз» подав позов на 1 млн. грн. за передрук статті в інтернеті

17 Квітня 2013
7020

Банк «Союз» подав позов на 1 млн. грн. за передрук статті в інтернеті

7020
Банк «Союз» подав позов на 1 млн. грн. за передрук статті в інтернеті

«Медіа Інвест Груп», засновник і видавець газети «Экономические известия», звернулося до парламентських комітетів з питань свободи слова та інформації, верховенства права та правосуддя з проханням припинити факти порушення принципів судочинства та тиску на ЗМІ з боку Комерційного банку «Союз». Про це повідомляє прес-служба групи.

 

Комерційний банк «Союз» звернувся до суду з позовом до видавця «Экономических известий» у зв'язку з передруком в інтернеті статті журналіста Юрія Бутусова про факти розкрадання коштів в АТ «Родовід Банк», що вийшла в газеті «Дзеркало тижня. Україна».

 

У ТОВ «Медіа Інвест Груп» вважають, що позов, поданий КБ «Союз» на суму 1 млн. грн. є тиском на ЗМІ і спробою обмежити свободу слова та право українців на інформацію.

 

«Подача позову на 1 млн. і затягування процесу його розгляду спрямовані на штучне нанесення ділового збитку і дискредитації ТОВ «Медіа Інвест Груп», а також порушує базові принципи інформаційних відносин, зокрема принципу свободи вираження поглядів і переконань, використання, поширення, збереження та захисту інформації», - йдеться у заяві медіагрупи.

 

Вчора, 16 квітня, стало відомо, що аналогічний позов на 1 млн. грн. до ТОВ «Медіа Інвест Груп» подав заступник голови правління КБ «Союз» и екс-віце-президент АБ «Родовід» Сергій Дядечко, ім'я якого згадувалось у статті «Дзеркало тижня. Україна».

 

Тому ТОВ «Медіа Інвест Груп» звернулося до Комітету з питань свободи слова та інформації та  Комітету з питань верховенства права та правосуддя, Вищої Ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з проханням вжити заходів для припинення та недопущення в майбутньому порушення прав і свобод громадян України і принципів судочинства, встановлених Конституцією України.

 

Найбільшою правовою колізією цієї справи є те, що інтертнет-видання «Медіа Інвест Груп» передрукувало статтю, що була до цього вже опублікована у іншому ЗМІ. Щоправда, газета «Дзеркало тижня. Україна» теж стала співвідповідачем по справі як першоджерело. Окрім того, інтернет-видання не реєструються в Україні як ЗМІ, і їх діяльність не врегульована нормативно-правовими актами.

 

«На сьогоднішній день правила розміщення (розповсюдження) інформації в мережі Інтернет не врегульовані жодним нормативно-правовим актом України, а інтернет-видання не реєструються в Україні в якості ЗМІ у зв'язку з відсутністю нормативного порядку такої реєстраціі. Такім чином , представляється вкрай сумнівним притягнення до відповідальності в судовому порядку осіб, причетних до такого розміщення. З цієї ж причини відсутні належні підстави для вимог про відшкодування шкоди, заподіяної розповсюдженням інформації у мережі Інтернет. Саме таку позицію зайняв Європейський суд з прав людини в Рішенні від 05.08.2011 у справі "Редакція газети "Правое дело" і Штекель Л.І. проти України", - зазначив Роберт Хорольський, к.ю.н., керівник міжнародно-правової практики Асоціації «Об'єднана юридична група» (ULGroup). - Європейський суд чітко вказав, що в умовах відсутності законодавства про порядок поширення інформації в мережі Інтернет сама спроба української держави притягнути журналіста або інтернет-ЗМІ до відповідальності за передрук матеріалу, раніше опублікованого в Інтернеті, порушує ключове право людини - свободу висловлювати свою думку. Це може здатися парадоксальним, але суд не зробив будь-яких застережень чи винятків, пов'язаних зі змістом передрукованої інформації, раніше поширеної в мережі Інтернет», 

 

На думку пана Хорольського, свобода слова в інтернет-просторі України захищені практикою Європейського суду з прав людини, які є джерелами права в Україні.

 

«Варто звернути увагу, що з моменту винесення цього рішення законодавство України, яке регулює інформаційні відносини в мережі Інтернет, не змінилося. Конституція і закони України чітко встановлюють, що Європейська конвенція про захист прав людини і практика Європейського суду з прав людини є джерелами права в Україні і частиною національного законодавства. Тому завдяки Європейському суду і позиції Верховної Ради, яка не бажає змінювати стаус-кво, в Україні свобода висловлювати свою думку і свобода одержувати і поширювати інформацію та ідеї в мережі Інтернет надійно захищені», - зазначив юрист.


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7020
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду