detector.media
17.04.2013 19:37
Банк «Союз» подав позов на 1 млн. грн. за передрук статті в інтернеті

«Медіа Інвест Груп», засновник і видавець газети «Экономические известия», звернулося до парламентських комітетів з питань свободи слова та інформації, верховенства права та правосуддя з проханням припинити факти порушення принципів судочинства та тиску на ЗМІ з боку Комерційного банку «Союз». Про це повідомляє прес-служба групи.

 

Комерційний банк «Союз» звернувся до суду з позовом до видавця «Экономических известий» у зв'язку з передруком в інтернеті статті журналіста Юрія Бутусова про факти розкрадання коштів в АТ «Родовід Банк», що вийшла в газеті «Дзеркало тижня. Україна».

 

У ТОВ «Медіа Інвест Груп» вважають, що позов, поданий КБ «Союз» на суму 1 млн. грн. є тиском на ЗМІ і спробою обмежити свободу слова та право українців на інформацію.

 

«Подача позову на 1 млн. і затягування процесу його розгляду спрямовані на штучне нанесення ділового збитку і дискредитації ТОВ «Медіа Інвест Груп», а також порушує базові принципи інформаційних відносин, зокрема принципу свободи вираження поглядів і переконань, використання, поширення, збереження та захисту інформації», - йдеться у заяві медіагрупи.

 

Вчора, 16 квітня, стало відомо, що аналогічний позов на 1 млн. грн. до ТОВ «Медіа Інвест Груп» подав заступник голови правління КБ «Союз» и екс-віце-президент АБ «Родовід» Сергій Дядечко, ім'я якого згадувалось у статті «Дзеркало тижня. Україна».

 

Тому ТОВ «Медіа Інвест Груп» звернулося до Комітету з питань свободи слова та інформації та  Комітету з питань верховенства права та правосуддя, Вищої Ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з проханням вжити заходів для припинення та недопущення в майбутньому порушення прав і свобод громадян України і принципів судочинства, встановлених Конституцією України.

 

Найбільшою правовою колізією цієї справи є те, що інтертнет-видання «Медіа Інвест Груп» передрукувало статтю, що була до цього вже опублікована у іншому ЗМІ. Щоправда, газета «Дзеркало тижня. Україна» теж стала співвідповідачем по справі як першоджерело. Окрім того, інтернет-видання не реєструються в Україні як ЗМІ, і їх діяльність не врегульована нормативно-правовими актами.

 

«На сьогоднішній день правила розміщення (розповсюдження) інформації в мережі Інтернет не врегульовані жодним нормативно-правовим актом України, а інтернет-видання не реєструються в Україні в якості ЗМІ у зв'язку з відсутністю нормативного порядку такої реєстраціі. Такім чином , представляється вкрай сумнівним притягнення до відповідальності в судовому порядку осіб, причетних до такого розміщення. З цієї ж причини відсутні належні підстави для вимог про відшкодування шкоди, заподіяної розповсюдженням інформації у мережі Інтернет. Саме таку позицію зайняв Європейський суд з прав людини в Рішенні від 05.08.2011 у справі "Редакція газети "Правое дело" і Штекель Л.І. проти України", - зазначив Роберт Хорольський, к.ю.н., керівник міжнародно-правової практики Асоціації «Об'єднана юридична група» (ULGroup). - Європейський суд чітко вказав, що в умовах відсутності законодавства про порядок поширення інформації в мережі Інтернет сама спроба української держави притягнути журналіста або інтернет-ЗМІ до відповідальності за передрук матеріалу, раніше опублікованого в Інтернеті, порушує ключове право людини - свободу висловлювати свою думку. Це може здатися парадоксальним, але суд не зробив будь-яких застережень чи винятків, пов'язаних зі змістом передрукованої інформації, раніше поширеної в мережі Інтернет», 

 

На думку пана Хорольського, свобода слова в інтернет-просторі України захищені практикою Європейського суду з прав людини, які є джерелами права в Україні.

 

«Варто звернути увагу, що з моменту винесення цього рішення законодавство України, яке регулює інформаційні відносини в мережі Інтернет, не змінилося. Конституція і закони України чітко встановлюють, що Європейська конвенція про захист прав людини і практика Європейського суду з прав людини є джерелами права в Україні і частиною національного законодавства. Тому завдяки Європейському суду і позиції Верховної Ради, яка не бажає змінювати стаус-кво, в Україні свобода висловлювати свою думку і свобода одержувати і поширювати інформацію та ідеї в мережі Інтернет надійно захищені», - зазначив юрист.


«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY