Комітет  свободи слова підтримав проект про доступ споживачів до інформації про постачання електроенергії, газу, води і тепла

Комітет свободи слова підтримав проект про доступ споживачів до інформації про постачання електроенергії, газу, води і тепла

17 Вересня 2015
1370
17 Вересня 2015
12:58

Комітет свободи слова підтримав проект про доступ споживачів до інформації про постачання електроенергії, газу, води і тепла

1370
Комітет  свободи слова підтримав проект про доступ споживачів до інформації про постачання електроенергії, газу, води і тепла
Комітет  свободи слова підтримав проект про доступ споживачів до інформації про постачання електроенергії, газу, води і тепла

Комітет свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 16 вересня підтримав законопроект № 2505-а «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення», внесений Президентом України. Члени Комітету рекомендували Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки  підтримати цей проект за основу і в цілому.

 

Проектом Закону передбачається визначення видів інформації, до якої забезпечується доступ споживачів товарів (робіт, послуг) у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого питного водопостачання та водовідведення, а також визначається спосіб доступу споживачів до цієї інформації, а саме: отримання інформації на офіційних веб-сайтах державних органів, органів місцевого самоврядування, до повноважень яких віднесено встановлення цін/тарифів, на веб-сайтах суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у відповідних сферах, в засобах масової інформації, на інформаційних стендах, в платіжних документах, а також шляхом забезпечення доступу споживачів до електронних систем обліку розрахунків споживачів через офіційні веб-сайти таких суб'єктів господарювання.

 

Крім того, проектом закону передбачається періодичність оновлення інформації. Окрема увага приділяється процедурі доступу до інформації про інвестиційні програми відповідних ліцензіатів. Зокрема, передбачається обов'язкове попереднє громадське обговорення у формі відкритих слухань, що має забезпечити участь громадськості у формуванні витрат ліцензіата, та як наслідок обґрунтований вплив на майбутню ціну на товари (роботи, послуги) ліцензіата для кінцевого споживача. Крім того, проектом Закону передбачається зобов'язати ліцензіатів оприлюднювати інформацію про виконання інвестиційної програми.

 

Комітет свободи слова переніс на наступне засідання розгляд законопроекту № 2099-а «Про внесення змін до деяких законів України (щодо права споживачів на фото- і відеозйомку у місцях продажу товарів)», внесений народним депутатом Олександром Фельдманом, оскільки автор проекту не прийшов на засідання.

 

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України на виконання закону «Про відкритість використання публічних коштів» зобов'язав Міністерство фінансів України забезпечити створення і функціонування єдиного веб-порталу використання публічних коштів та уповноважив Головний проектно-виробничий і сервісний центр комп'ютерних технологій, що належить до сфери управління Мінфіну, адмініструвати цей веб-портал.

 

Відповідне розпорядження № 911-р «Деякі питання створення і функціонування єдиного веб-порталу використання публічних коштів» від 14 вересня оприлюднено на «Урядовому порталі».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1370
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду