Новий законопроект запроваджує цензуру оперативного штабу всіх повідомлень про АТО у ЗМІ

Новий законопроект запроваджує цензуру оперативного штабу всіх повідомлень про АТО у ЗМІ

11 Червня 2015
2954

Новий законопроект запроваджує цензуру оперативного штабу всіх повідомлень про АТО у ЗМІ

2954
Новий законопроект запроваджує цензуру оперативного штабу всіх повідомлень про АТО у ЗМІ
Новий законопроект запроваджує цензуру оперативного штабу всіх повідомлень про АТО у ЗМІ

Законопроект №2050а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції», внесений на розгляд парламенту 9 червня народними депутатами Іваном Вінником («Блок Петра Порошенка»), Дмитром Тимчуком («Народний фронт») та Вадимом Кривенком («Народний фронт») передбачає заборону незаконного поширення інформації про проведення АТО без дозволу оперативного штабу. Про це йдеться у пояснювальній записці.

 

Депутати вказують, що розробка цього законодавчого документу була викликана «непоодинокими випадками розповсюдження в засобах масової інформації та соціальних медіа відомостей про розташування, розгортання та переміщення підрозділів Збройних Сил України та інших військових формувань, стан їх бойової та мобілізаційної готовності, технічний стан озброєння та військової техніки, рівень оснащення, забезпечення та морально-психологічний стан військовослужбовців, стан оперативного обладнання територій, стан виконання робіт підприємствами оборонно-промислового комплексу»,  а також іншої інформації, яка на їх думку, ставить під загрозу успішне проведення антитерористичної операції.

 

Депутати акцентують, що законопроект було розроблено згідно Стратегії національної безпеки України, затвердженої Указом Президента України від 26 травня 2015 року № 287/2015.

 

Метою законопроекту №2050а є удосконалення інформаційного режиму проведення антитерористичної операції шляхом встановлення відповідної заборони (внесення змін до статей 17 та 25 Закону України «Про боротьбу з тероризмом») та визначенням кримінальної відповідальності за її порушення,  а також до Кримінального кодексу України.

 

Іван Віннік, Дмитро Тимчук та Віктор Кривенко пропонують внести зміни і додати до статті 258-2 КК України положення, які посилять кримінальну відповідальність за публічні заклики до вчинення терористичного акту, а також розповсюдження, виготовлення чи зберігання з метою розповсюдження матеріалів з такими закликами. За це порушників пропонують карати арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої (у чинному законодавстві покарання - виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна або без).

 

За вчинення цих дій службовою особою або  з використанням засобів масової інформації, передбачено запровадити обмеження волі на строк до шести років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна або без такої.

 

Депутати вважають за необхідне також додати до КК статтю 2586 « Інформаційне сприяння тероризму». Таке сприяння вони визначають як «незаконне розповсюдження або сприяння розповсюдженню інформації, поширення якої забороняється законодавством про боротьбу з тероризмом, а також розповсюдження, виготовлення чи зберігання з метою розповсюдження матеріалів, які містять таку інформацію». За вчинення таких дій пропонується встановити покарання - арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна або без неї

 

«Ті самі дії, вчинені службовою особою або  з використанням засобів масової інформації, - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна або без такої», - йдеться у порівняльній таблиці.

 

Натомість у Законі України «Про боротьбу з тероризмом» пропонується перейменувати статтю 17 «Інформування громадськості про терористичний акт» на «Інформування громадськості про тероризм та проведення антитерористичної операції».

 

Цю статтю депутати також пропонують доповнити реченням: «Забороняється поширення в будь-який спосіб ідеології тероризму та інформації, яка  має  на  меті пропаганду або виправдання тероризму», а також визначити у ній інформацію, яка становить заборону.

 

Законопроектом пропонується заборонити поширення інформації, яка «розкриває відомості про розташування, розгортання та переміщення підрозділів збройних сил, інших військових формувань та правоохоронних органів, у тому числі окремих військовослужбовців, працівників або співробітників правоохоронних органів, які залучаються або плануються до залучення в антитерористичній операції, стан їх бойової та мобілізаційної готовності до виконання завдань в рамках антитерористичної операції, технічний стан озброєння, військової та спеціальної техніки, рівень оснащення, забезпечення та морально-психологічний стан військовослужбовців та співробітників правоохоронних органів, які залучаються або плануються до залучення до проведення антитерористичної операції, стан оперативного обладнання територій, що здійснюється для забезпечення проведення антитерористичної операції, стан виконання робіт підприємствами оборонно-промислового комплексу  щодо розробки, виготовлення, ремонту та модернізації озброєнь та військової техніки для потреб проведення антитерористичної операції».

 

Вищезазначені відомості можуть бути поширені через ЗМІ або в інший спосіб тільки «з дозволу оперативного штабу у разі, коли вона не відноситься до інформації з обмеженим доступом».

 

Також депутати пропонують додати до статті 25 «Відповідальність за сприяння терористичній діяльності» 8-й пункт, згідно якого керівники та   посадові   особи   підприємств,   установ  і організацій та громадяни,  які  сприяли  терористичній діяльності, зокрема «розповсюджували або сприяли розповсюдженню інформації, поширення якої забороняється цим Законом,  несуть відповідальність згідно з законом».

 

Нагадаємо, 4 червня народні депутати не підтримали проект Закону України №2661 «Про внесення змін до Закону України «Про інформацію» (щодо визначення норм обов'язкового захисту). Жодна з пропозицій (відправити на доопрацювання; прийняти за основу) не набрала потрібної кількості голосів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2954
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду