«Інтер»: Нацрада мала прийняти рішення щодо продовження ліцензії не пізніше 1 травня

«Інтер»: Нацрада мала прийняти рішення щодо продовження ліцензії не пізніше 1 травня

28 Травня 2015
2911

«Інтер»: Нацрада мала прийняти рішення щодо продовження ліцензії не пізніше 1 травня

2911
«Інтер»: Нацрада мала прийняти рішення щодо продовження ліцензії не пізніше 1 травня
«Інтер»: Нацрада мала прийняти рішення щодо продовження ліцензії не пізніше 1 травня

Телеканал «Інтер» вважає, що відповідно до законодавства України Національна рада з питань телебачення і радіомовлення має в найкоротші терміни прийняти правомірне рішення про продовження ліцензії каналу, «незважаючи на всі інспіровані скандали навколо телеканалу, які активно роздувалися протягом останніх декількох місяців». Про це йдеться в заяві, поширеній прес-службою каналу 28 травня.

 

Як відомо, 28 травня мало відбутися засідання Нацради, одним із запланованих питань якого був розгляд заяви каналу «Інтер» про продовження ліцензії на аналогове ефірне мовлення на мережі УТ-3 (389 передавачів), строк дії якої спливає 1 липня. Але у зв'язку з відсутністю кворуму засідання перенесли на невизначений термін.

 

«Інтер» зауважує, що всі документи на продовження ліцензії були подані у встановлені відповідно до законодавства України терміни. На всіх етапах всі вимоги Нацради про надання необхідних документів і всіх інших матеріалів були виконані, запевняє канал. Як уже писала «Детектор медіа», «Інтер» подав заяву про продовження строку дії своєї аналогової ефірної ліцензії ще 16 грудня 2014 року (термін дії ліцензії спливає 1 липня 2015 року). Тобто «Інтер» вчасно звернувся з такою заявою до Нацради, і це публічно обговорювалося на засіданні Нацради ще в січні 2015 року.

 

Відповідно до чинного законодавства Національна рада мала прийняти рішення про продовження ліцензії телеканалу не пізніше 1 травня 2015 року, наголошує канал. Проте засідання неодноразово переносили. Так, 21 травня Нацрада перенесла засідання у зв'язку з декількома депутатськими запитами від представників партії «Народний фронт», що надійшли напередодні.

 

«Ці безпідставні запити стали частиною пропагандистської кампанії, що проводиться протягом останніх місяців представниками партії "Народний фронт" і спрямована на реалізацію незаконного захоплення найпопулярнішого загальнонаціонального українського телеканалу "Інтер"», - вважають на каналі.

 

«Одночасно з цими діями триває систематичне незаконне глушіння сигналу "Інтер", але правоохоронні органи досі нікого не притягли до відповідальності за ці злочини, - заявляють на «Інтері». - Зате днями МВС України почало розслідування за двома фактами майже 20-річної давності, нібито пов'язаних з неправомірними діями якихось "невстановлених осіб" щодо телеканалу "Інтер"».

 

«Народні депутати партії "Народний фронт" Княжицький, Левус і Пашинський публічно виступили з низкою брехливих і провокаційних заяв, що чинять прямий тиск на телеканал "Інтер" та непрямий тиск на регуляторний орган у сфері телебачення. Під надуманими приводами здійснюються спроби реалізувати сценарій рейдерської атаки і незаконного захоплення телеканалу "Інтер". Ми оцінюємо такі кроки як системний тиск на незалежні ЗМІ і наступ на свободу слова в Україні», - йдеться в заяві телеканалу.

 

Як писала «Детектор медіа», 21 травня Нацрада вирішила перенести на наступне засідання, 28 травня, розгляд питання про продовження «Інтеру» його ліцензії на аналогове ефірне мовлення на мережі УТ-3 (389 передавачів), строк дії якої спливає 1 липня, у зв'язку з тим, що напередодні засідання в Нацраду надійшло кілька депутатських звернень від представників партії «Народний фронт».

 

Напередодні, 20 травня, представники партії «Народний фронт» публічно виступили проти продовження ліцензії каналу «Інтер». Зокрема, Микола Княжицький заявив, що телеканал «Інтер» не має законних підстав для продовження ліцензії на мовлення через те, що всі засновники каналу «Інтер» є іноземними юридичними особами, що суперечить законодавству України. А крім того «Інтер», за його словами, отримував під час конкурсу ліцензію на 20 годин мовлення на добу, яка потім була без конкурсу розширена до 24 годин на добу.

 

Телеканал «Інтер» розцінив як прямий тиск на канал і непрямий тиск на Нацраду заяви представників партії «Народний фронт» і пов'язав це з тим, що в новинах «Інтера» виходять матеріали про корупцію в уряді. «Партія «Народний фронт» під надуманими приводами здійснює наступ на свободу слова в Україні, намагаючись реалізувати сценарій рейдерської атаки і незаконного захоплення першого за популярністю загальнонаціонального українського телеканалу», - заявив канал.

 

Телеканал «Інтер» також вважає, що Нацрада має всі підстави для розгляду питання про продовження його ліцензії.

 

26 травня стало відомо, що Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ України проводить розслідування щодо незаконної передачі акцій телеканалу «Інтер» і незаконного контролю за редакційною політикою каналу.

 

28 травня засідання Нацради не відбулося через відсутність кворуму. Водночас заступник голови Нацради Григорій Шверк повідомив, що юридичний департамент Нацради вивчив ліцензійну справу «Інтера» та всі факти, викладені в заявах народних депутатів. На думку юридичного департаменту, у Нацради немає правових підстав не продовжувати ліцензію каналу «Інтер».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2911
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду