Рада прийняла за основу законопроект про посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів

Рада прийняла за основу законопроект про посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів

25 Липня 2014
3569

Рада прийняла за основу законопроект про посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів

3569
Рада прийняла за основу законопроект про посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів
Рада прийняла за основу законопроект про посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів

Сьогодні, 25 липня, Верховна Рада підтримала законопроект № 4013  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів», внесений народним депутатом (партія УДАР) Валерієм Карпунцовим.

 

За проект за основу в першому читанні проголосувало 232 народні депутати.

 

Під час обговорення у сесійній залі парламенту автор законопроекту із вдячністю звернувся до всіх чесних журналістів, нагадавши, що цей проект був зареєстрований у січні, у розпал подій на Майдані. Водночас Валерій Карпунцов звинував у некомпетентності Науково-експертне управління Апарату Верховної Ради, що зробило негативний висновок щодо законопроекту.

 

Автор законопроекту запропонував включити до Кримінального кодексу низку статей, що передбачають відповідальність за злочини проти журналістів, зокрема, за погрозу чи насильство щодо журналіста, його близьких родичів або членів сім`ї. При цьому, вчинення таких дій працівниками правоохоронних органів чи іншими службовими особами передбачає склад окремого злочину і серйознішу відповідальність (до 14 років позбавлення волі та до 15 років - якщо вчиняються організованою групою). За посягання на життя журналіста або захоплення його як заручника встановлюється відповідальність у вигляді від 8 до 15 років позбавлення волі, а також довічне позбавлення волі у випадку умисного вбивства.

 

У проекті закону також передбачено встановлення кримінальної відповідальності за умисне знищення або пошкодження майна журналіста (до 5 років позбавлення волі, а якщо такі дії вчиняються загальнонебезпечним способом або спричиняють тяжкі наслідки - до 15 років позбавлення волі).

 

Нагадаємо, члени Комітету з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 5 лютого одноголосно підтримали законопроект № 4013. Було запропоновано Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді прийняти цей проект закону за основу.

 

Під час обговорення проекту в сесійній залі голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко подякував Валерію Карпунцову, який, за його словами, перевів теоретичні дискусії щодо захисту журналістів в практичну площину.

 

«Ми виявилися не підготовленими до подій на Майдані. Ми думали, що норми ст. 171 ККУ достатньо для того щоб покарати тітушок, які б'ють по голові журналістів, чи правоохоронців, які не дають їм працювати. Зараз цей сумний досвід продовжується на сході. Ті, хто бере в заручники журналістів, мають також підпадати під кримінальну відповідальність про перешкоджання журналістській діяльності», - сказав він.

 

Микола Томенко також розкритикував науково-експертне управління ВР. «На дворі війна, а ми граємося в термінологію», - зазначив він, запропонувавши проголосувати проект у першому читанні і зробити все, щоб захистити журналістів.

 

Член Комітету з питань свободи слова та інформації Галина Чорна (фракція ВО «Свобода») під час обговорення зауважила, що багато процесів в країні залежать від того, як їх бачать журналісти. «Багато змін залежать від того, як можуть виконувати свої обов'язки журналісти. Ми пам'ятаємо кадри закривавлених облич журналістів, як їх змивало водою з брандсбойтів під час Революції гідності. Проект не втратив своєї актуальності, бо бачимо, як зараз нелегко працювати на Сході України, є вже поранені і такі, які побували в полоні. Війна на сході ще й інформаційна. Фракція "Свобода" буде підтримувати цей проект», - сказала вона.

 

Ганна Герман (фракція Партії регіонів) зазначила, що в Україні діє ще один батальйон - інформаційний, який не повинен мати командира. «Там всі рівні, мають однакові права, і мають ставити питання, які журналіст вважає за необхідне. Я би просила президента не забувати при нагородженні і бійців інформаційного батальйону», - сказала вона.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3569
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду