Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект про технологічну інформацію

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект про технологічну інформацію

6 Травня 2015
2520

Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект про технологічну інформацію

2520
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект про технологічну інформацію
Комітет свободи слова відправив на доопрацювання проект про технологічну інформацію

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики відправив на доопрацювання проект закону № 2661 про внесення змін до Закону України «Про інформацію», внесений урядом. Таке рішення було прийнято одноголосно на черговому засіданні Комітету 6 травня.

 

«Мова йде про технічну інформацію, пов'язану зокрема з сектором безпеки, про інформаційні та комунікаційні системи, таку, що пов'язана з технологічними процесами тощо. Нам Кабмін пропонує назвати таку інформацію технічною. Достатньо дискутивне питання», - сказала голова Комітету Вікторія Сюмар, запропонувавши підтримати ухвалення проекту в першому читанні, а до другого чітко прописати, яка інформація має право на закриття.

 

Вона також повідомила, що до Комітету звернувся юрист Дмитро Котляр, який написав про те, що проект готувався Держспецзв'язком, відповідно визначення «технологічна інформація, що підлягає захисту» є досить широким, що може сприяти корупції та свавільному втручанню в діяльність будь-яких суб'єктів, а також надмірному обмеженню свободи інформації.

 

Член Комітету Олександр Абдуллін виступив проти цього проекту. «Є закон про державну таємницю, а ми зараз цим законом розширюємо перелік такої інформації. Якщо вона підлягає під державну таємницю, тоді зрозуміло. А що таке технологічна? От літак впав - це технологічна інформація?», - поцікавився він.

 

Пан Абдуллін назвав цей проект наступом на закон «Про інформацію» і запропонував відправити його на доопрацювання. «Закон "Про інформацію" дався нам нелегко, не треба його чіпати. Давайте краще робити доповнення до закону про державну таємницю у зв'язку з проведенням антитерористичної операції, це буде зрозуміло. В цей закон будуть внесені конкретні нові терміни, такі, як технологічна інформація. Бо наразі все що завгодно можна назвати технологічною інформацією», - сказав він.

 

Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай запропонував також запросити на засідання Комітету представника Держспецзв'язку, щоб він роз'яснив, чого вони хочуть.

 

Відповідно до пояснювальної записки, основною метою проекту №2661 є врегулювання на законодавчому рівні питання щодо віднесення даних, що циркулюють в Системах до інформації, захист якої є обов'язковим, шляхом доповнення статті 10 Закону України «Про інформацію» новим видом інформації (технологічна інформація), для якої буде визначено її правовий режим та норму щодо необхідності її захисту відповідно до законодавства.

 

«На теперішній час існують потенційні загрози здійснення несанкціонованих дій по відношенню до даних, що циркулюють в автоматизованих системах технологічного управління об'єктами життєзабезпечення та підвищеної небезпеки. Успішна реалізація цих загроз може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру, у тому числі з незворотними наслідками, та безпосередньо вплинути не тільки на життєдіяльність окремих об'єктів підвищеної небезпеки та життєзабезпечення, а й на стан національної безпеки в цілому», - зазначають автори законопроекту.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2520
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду