Парламент ухвалив два закони щодо доступу до відкритих даних

Парламент ухвалив два закони щодо доступу до відкритих даних

9 Квітня 2015
2946

Парламент ухвалив два закони щодо доступу до відкритих даних

2946
Парламент ухвалив два закони щодо доступу до відкритих даних
Парламент ухвалив два закони щодо доступу до відкритих даних

9 квітня Верховна Рада ухвалила закони «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних» та «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних». Про це йдеться на сайті парламенту.

 

За проект № 2171 «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних» проголосував 271 народний депутат, а за № 2172 «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних» - 265.

 

Закони спрямовані на впровадження в Україні стандартів «відкритих даних», які передбачають можливості доступу до впорядкованих наборів даних, які придатні до автоматизованої обробки з можливістю подальшого повторного використання, зокрема, для здійснення громадського контролю за діяльністю органів влади.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендував парламенту схвалити обидва проекти.

 

У першому читанні законопроекти були розглянуті 5 березня та прийняті за основу.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», законопроект № 2171 «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних» передбачає вдосконалення Закону України «Про доступ до публічної інформації» в частині обов'язкового оприлюднення окремих видів публічної інформації у формі відкритих даних, тобто у форматі, який дозволяє автоматизовану обробку, вільний та безоплатний доступ до такої інформації.

 

При цьому, «будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, в тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов'язковим посиланням на джерело отримання такої інформації».

 

Перелік публічної інформації, яка підлягає оприлюдненню на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на веб-сайтах розпорядників інформації у формі відкритих даних, вимоги до формату і структури такої інформації, а також періодичність її оновлення має визначатись Кабінетом Міністрів України. Водночас, законопроект прямо встановлює обов'язок оприлюднення у форматі відкритих даних інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Державного реєстру телерадіоорганізацій України, Реєстру вищих навчальних закладів, Єдиного реєстру об'єктів державної власності, Реєстру громадських об'єднань, а також матеріалів генеральних планів населених пунктів та відомостей про державні закупівлі.

 

Законопроект № 2172 «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних» у доповнення до зазначених вище змін передбачає оприлюднення у форматі відкритих даних також бюджетних запитів, квартальної та річної звітності про виконання Державного бюджету України, паспортів бюджетних програм та звітів про виконання паспортів бюджетних програм, рішень про місцеві бюджети, інформації про виконання Державного бюджету України та місцевих бюджетів (крім бюджетів сіл і селищ).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду