Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в цілому законопроект щодо доступу до відкритих даних

Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в цілому законопроект щодо доступу до відкритих даних

1 Квітня 2015
2438

Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в цілому законопроект щодо доступу до відкритих даних

2438
Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в цілому законопроект щодо доступу до відкритих даних
Комітет свободи слова рекомендував ухвалити в цілому законопроект щодо доступу до відкритих даних

Члени Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, обговоривши 20 поправок законопроекту № 2171 «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних», одноголосно рекомендували парламенту ухвалити його у другому читанні та в цілому. Таке рішення було прийнято на позачерговому засіданні 1 квітня.

 

У засіданні взяв участь заступник глави Адміністрації президента Дмитро Шимків. Він зокрема наполягав на тому, що публічна інформація у формі відкритих даних повинна бути оприлюднена на спеціальному порталі, і запити на її отримання робити недоречно. Медіаюристи виступили проти цього твердження, наголошуючи, що це звузить право громадян на отримання публічної інформації.

 

На Комітеті свободи слова відбулась велика дискусія щодо проекту президента про відкриті дані: залишати надання на запит чи ні  

 

«Навіть, якщо в цьому законі не буде прописано право на отримання публічної інформації через запит, громадяни користуватимуться цим правом відповідно до закону про доступ до публічної інформації», - зауважила голова Комітету Вікторія Сюмар.

 

Нагадаємо, 5 березня Верховна Рада підтримала в першому читанні за основу законопроекти № 2171 «Про внесення змін у деякі закони України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних».

 

Законопроект № 2171 «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних» передбачає вдосконалення Закону України «Про доступ до публічної інформації» в частині обов'язкового оприлюднення окремих видів публічної інформації у формі відкритих даних, тобто у форматі, який дозволяє автоматизовану обробку, вільний та безоплатний доступ до такої інформації.

 

При цьому, «будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, в тому числі в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту, публічну інформацію у формі відкритих даних з обов'язковим посиланням на джерело отримання такої інформації».

 

Перелік публічної інформації, яка підлягає оприлюдненню на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних та на веб-сайтах розпорядників інформації у формі відкритих даних, вимоги до формату і структури такої інформації, а також періодичність її оновлення має визначатись Кабінетом Міністрів України. Водночас, законопроект прямо встановлює обов'язок оприлюднення у форматі відкритих даних інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Державного реєстру телерадіоорганізацій України, Реєстру вищих навчальних закладів, Єдиного реєстру об'єктів державної власності, Реєстру громадських об'єднань, а також матеріалів генеральних планів населених пунктів та відомостей про державні закупівлі.

 

На позачерговому засіданні 27 лютого Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики одноголосно рекомендував Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу цей законопроект, а також проект № 2172 «Про внесення змін до статті 28 Бюджетного кодексу України щодо доступу до інформації про бюджетні показники у формі відкритих даних».

 

«Детектор медіа»

Фото - з Twitter Світлани Остапи

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2438
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду