В Ужгороді охорона автовокзалу продовжує незаконно забороняти журналістам зйомку

В Ужгороді охорона автовокзалу продовжує незаконно забороняти журналістам зйомку

17 Березня 2015
3093
17 Березня 2015
13:22

В Ужгороді охорона автовокзалу продовжує незаконно забороняти журналістам зйомку

3093
В Ужгороді охорона автовокзалу продовжує незаконно забороняти журналістам зйомку
В Ужгороді охорона автовокзалу продовжує незаконно забороняти журналістам зйомку

Знімальній групі закарпатського телеканалу «М-студіо» охорона заборонила проводити зйомку на території головного автовокзалу Ужгорода. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

 

Як повідомила журналіст Тетяна Легеза, 13 березня знімальна група телеканалу «М-студіо» прибула на автовокзал, аби висвітлити проблему низької якості послуг та питання перевезень пільговиків. Охоронець вокзалу сказав, що це - приватна власність, тому зйомка заборонена. Аби не нагнітати конфлікт, журналісти проводили зйомку автостанції з-за її меж.

 

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний вважає цей випадок перешкоджанням журналістській діяльності.

 

«По-перше, немає законодавчого визначення такого поняття як "режимний об'єкт" - можуть бути об'єкти, що мають забезпечення охороною (державною, наприклад). Це явно не той випадок, тому що на автовокзалі не встановлено охоронно-пропускний режим тощо. Тому посилання на "режимність" такого об'єкту є абсурдним. Що стосується приватної власності: тут треба відштовхуватись від того, що подібні дії жодним чином прямо не заборонені чинним законодавством України, оскільки особливим режимом автовокзал не наділено, він хоч і є приватною власністю, але це є публічним місцем», - пояснив юрист.

 

Нагадаємо, 23 лютого в Ужгороді  приватна охорона заборонила знімальній групі «21 каналу» проводити відеозйомку на місцевому автовокзалі. Голова правління ПАТ «Закарпатавтотранс» Йосип Кречко телефоном повідомив журналістам, що без його дозволу на автовокзалі дійсно заборонено знімати, бо це, з його слів, «режимний об'єкт». У коментарі представнику ІМІ пан Кречко підтвердив, що вважає, що зйомку на вокзалі проводити без дозволу не можна, оскільки це «його приватна територія». Також він вважає вокзал «технологічною площадкою», яку також не можна знімати без дозволу.

 

ІМІ зазначає, що голова правління ПАТ «Закарпатавтотранс» вчиняє незаконно. Згідно із статтею 25 Закону України «Про інформацію», під час виконання  професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом.

 

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко вважає цей випадок фактом перешкоджання журналістській діяльності. «Автовокзал не може розглядатися як режимний об'єкт, тому що через нього щодня проходить багато людей, і вони не проходять особливого контролю з приводу наявності вибухівки, зброї і так далі», - сказав пан Головенко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду