Депутат «Народного фронту» відмовився від грошової компенсації у позові проти коломийського журналіста Євгена Гапича

Депутат «Народного фронту» відмовився від грошової компенсації у позові проти коломийського журналіста Євгена Гапича

12 Березня 2015
2079
12 Березня 2015
17:30

Депутат «Народного фронту» відмовився від грошової компенсації у позові проти коломийського журналіста Євгена Гапича

2079
Депутат «Народного фронту» відмовився від грошової компенсації у позові проти коломийського журналіста Євгена Гапича
Депутат «Народного фронту» відмовився від грошової компенсації у позові проти коломийського журналіста Євгена Гапича

Народний депутат від «Народного фронту» Юрій Тимошенко (на фото зліва) відмовився від 50 тис. грн. компенсації за начебто завдану моральну шкоду, яку вимагав від журналіста видання «Вільне місто» Євгена Гапича (місто Коломия, Івано-Франківська область). Про це депутат заявив 12 березня у Коломийському міськрайонному суді, де відбулося попереднє слухання у справі, повідомляє «Вільне місто».

 

Нагадаємо, 2 березня народний депутат України від округу №88 з центром у Коломиї подав до суду на автора статті «Противсіх Василь - помічник-консультант нардепа Юрія Тимошенка?», яка була опублікована у виданні «Вільне місто» 20 лютого.

 

У статті журналіст Євген Гапич аналізував помічників-консультантів народного депутата Юрія Тимошенка, перелік яких розміщений на офіційному сайті Верховної Ради України. Автор зазначає, що серед помічників-консультантів є Василь Гуменюк, який начебто може бути відомим для загалу Василем Противсіхом. При цьому журналіст не стверджує цю інформацію, у заголовку ставить знак запитання. Водночас Юрій Тимошенко заявив, що його помічником є інша особа, і подав до суду.

 

Раніше депутат заявляв, що 50 тис. грн. компенсації передасть на потреби батальйону Нацгвардії ім. С. Кульчицького.

 

«Щоб озвучити 50 тисяч гривень, мені прийшлося заплатити 500 гривень. На жаль, на той час у мене більше не було грошей, тому довелося обійтися цією сумою. Хоча я б назвав більшу суму морального відшкодування. Ці гроші мені не потрібні. І моїм побратимам з батальйону ім. Кульчицького теж», - заявив депутат під час засідання.

 

Пан Тимошенко підкреслив, що від Євгена Гапича він чекає публічного вибачення.

 

«Гапич вже дав мені спростування. Зараз я хочу простого - вибачення. Для мене достатньо, якщо він надрукує у якісь газеті кілька слів: «Я помилився. Прошу пробачення». І я в той же момент знімаю позов», - сказав нардеп.

 

До суду на підтримку Євгена Гапича прийшли місцеві активісти, волонтери, представники місцевої самооборони та журналісти,  депутата прийшла підтримати його донька.

 

Журналіст Євген Гапич сказав, що спростування з правдивою інформацією він надав раніше. «Народний депутат має бути відкритим. Він має подавати інформацію, а не журналісти мають її витягати. Але якщо на те пішло, то надалі я такими методами буду витягати з нього достовірну інформацію. Наразі Тимошенко надав інформацію лише по одному помічнику-консультанту. Хоча я сподівався, що він оприлюднить біографію всіх своїх помічників», - заявив журналіст.

 

Пан Гапич повідомив, що другом нардепа ніколи не був, але працював короткий період у його штабі фотокореспондентом.

 

«Після закінчення передвиборчої кампанії я попередив його, що тепер буду контролювати його діяльність і при необхідності критикувати. Потрібно відрізняти прес-службу від журналіста. Тим паче, у своєх матеріалах я беру до уваги лише його депутатську діяльність, але аж ніяк не особисте життя», - наголосив Євген Гапич.

 

Судове слухання справи відбудеться 27 березня.

 

Нагадаємо, фотожурналіст із Коломиї Євген Гапич, який отримав тревел-грант ГО «Детектор медіа» на висвітлення подій на Сході, разом з братом Геннадієм Гапичем у квітні минулого року пробув більше двох діб у полоні терористів у Слов'янську (Донецька область), де його катували, вибиваючи зізнання, що він є членом УНА-УНСО. 24 квітня братів Гапичів випустили на волю разом із американським журналістом Саймоном Островським. У ніч на 25 квітня брати повернулися до Сум, де мешкає один з братів.

 

Як зазначає «Вільне місто», зараз журналіст займається волонтерською діяльністю - доставляє допомогу українським військовим у зону АТО. Був нагороджений іменним годинником від заступника міністра УМВС за сумлінну журналістську та волонтерську діяльність.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2079
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Суддя
3341 дн. тому
Судячи зі статті журналіста, в заголовку справді він не стверджував, а запитував. Але в самому тексті ця інформація подається як твердження, без ніяких знаків питання чи сумнівів у тому, про кого йдеться.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду