Звільнення Надії Савченко залежить від рішення російської влади – адвокат

Звільнення Надії Савченко залежить від рішення російської влади – адвокат

12 Лютого 2015
3389

Звільнення Надії Савченко залежить від рішення російської влади – адвокат

3389
Звільнення Надії Савченко залежить від рішення російської влади – адвокат
Звільнення Надії Савченко залежить від рішення російської влади – адвокат

Адвокат української льотчиці народного депутата, делегата Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надії Савченко Микола Полозов розповів, що її звільнення може відбутися на підставі амністії або помилування. Про це він повідомив в коментарі «Радіо Свобода».

 

При цьому він наголосив, що головне - рішення політичного керівництва Росії. «Наскільки я зрозумів текст мінських угод, мова йде про формат амністії та помилування. Що стосується технічної сторони, ми спочатку говорили, що справа Надії Савченко має політичне вираження. І рішення про її подальшу долю можна прийняти тільки на політичному рівні. Власне, що наразі і відбувається», - зазначив він.

 

Микола Полозов також зауважив, що він, а також інші адвокати українки Марк Фейгін й Ілля Новіков будуть захищати Надію Савченко, поки вона не буде остаточно звільнена і не перебуватиме на території України.

 

Захисники української льотчиці вже отримали відповідь від Європейського суду з прав людини  (ЄСПЛ), де їхній скарзі надано пріоритет. Найближчим часом, за словами адвоката, можна чекати рішення.

 

Нагадаємо, сьогодні, 12 лютого, президент України Петро Порошенко повідомив, що за підсумкам переговорів у Мінську є домовленість про звільнення української льотчиці Надії Савченко. Водночас він не вказав точних строків її звільнення. 

 

Марк Фейгін у коментарі «Русской службе новостей» розповів: «Неофіційно мені підтверджують із Києва, що нібито досягнуто домовленості про обмін, і вона (Савченко) включена в списки. Це неофіційна інформація, я не бачив цих списків, треба документ побачити, що за підписи стоять. Але це надійне джерело».

 

При цьому він уточнив, що мова йде про один із пунктів Мінського меморандуму, що передбачає звільнення всіх заручників «протягом 19 днів».

 

Голова комітету Держдуми РФ із міжнародних справ Олексій Пушков, повідомляє інформагенція ТАСС, відзначив, що «можливо, доля Савченко стане предметом додаткових переговорів». Він не виключає, що в ході цих переговорів сторони домовляться, аби до Надії Савченко допустили  міжнародних спостерігачів або представників певних держав.

 

При цьому пан Пушков наголосив, що невинуватість льотчиці має довести суд, або ж слідчі мають прийти до висновку, що звинувачення безпідставне.

 

Нагадаємо, у Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України. 

 

10 лютого Басманний районний суд Москви відмовив у задовільненні скарги Надії Савченко на зміну запобіжного заходу і продовжив її арешт до 13 травня.

 

При цьому її адвокати пропонували суду змінити запобіжний захід з арешту на домашній арешт - на території готелю при Посольстві України у Москві. Один з адвокатів Ілля Новіков заявив, що захист готовий погодитися на будь-яку заставу. Також він говорив, що Надію Савченко можна звільнити під особисте поручительство Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської.

 

Льотчиця розпочала голодування 13 грудня 2014 року і продовжує по сьогоднішній день, тобто 62 дні. Таким чином пані Савченко протестує проти неправомірно висунутих їй у РФ звинувачень. У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України. 

 

 У лютому на підтримку Надії Савченко про голодування оголосили члени Європарламенту. Першим акцію розпочав депутат з Литви Пятрас Ауштрявічюс. До нього приєдналися колеги з Іспанії, Польщі та Чехії, а тоді й з інших країн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3389
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду