Рада ухвалила закон про відкритість використання публічних коштів

Рада ухвалила закон про відкритість використання публічних коштів

11 Лютого 2015
6674

Рада ухвалила закон про відкритість використання публічних коштів

6674
Рада ухвалила закон про відкритість використання публічних коштів
Рада ухвалила закон про відкритість використання публічних коштів

11 лютого Верховна Рада України ухвалила закон «Про відкритість використання публічних коштів». За проголосували 289 народних депутатів.

 

Закон визначає умови та порядок забезпечення доступу до інформації про використання публічних коштів розпорядниками та одержувачами коштів державного і місцевих бюджетів, суб'єктами господарювання державної і комунальної власності, фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

 

У законі визначено, що публічні кошти - це кошти державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів, кредитні ресурси, надані під державні та місцеві гарантії, кошти Національного банку України, державних банків, державних цільових фондів, Пенсійного фонду України, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, а також кошти суб'єктів господарювання державної і комунальної власності, отримані ними від їхньої господарської діяльності.

 

Уся інформація про розпорядників публічних коштів, обсяги цих коштів, укладені договори та стан їх виконання має оприлюднюватися на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, який є офіційним державним інформаційним інтернет-ресурсом. Що стосується державних і комунальних підприємств, то вони зобов'язані оприлюднювати відомості не про всі договори, а про ті, загальна вартість яких перевищує 1 млн грн. Доступ до інформації, оприлюдненої на єдиному веб-порталі використання публічних коштів, є вільним і безоплатним.

 

Кабмін має створити цей портал у тримісячний строк з моменту набуття чинності законом. Адміністрування порталу та затвердження форм, за якими надається інформація про заплановане і фактичне використання публічних коштів для оприлюднення, має здійснюватися суб'єктом, уповноваженим Кабінетом Міністрів України.

 

Закон має набрати чинності через півроку після опублікування.

 

Нагадаємо, що відповідний законопроект було внесено ще 15 травня 2013 року під № 2012-а народними депутатами Верховної Ради минулого скликання Лесею Оробець, Андрієм Пишним, Михайлом Головком, Віктором Чумаком, Олегом Медуницею, Оксаною Калетник. Законопроект було перереєстровано 27 листопада 2014 року під № 0949.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6674
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду