Суд у Москві розгляне клопотання стосовно утримання Надії Савченко під вартою - вона продовжує голодування

Суд у Москві розгляне клопотання стосовно утримання Надії Савченко під вартою - вона продовжує голодування

4 Лютого 2015
2668

Суд у Москві розгляне клопотання стосовно утримання Надії Савченко під вартою - вона продовжує голодування

2668
Суд у Москві розгляне клопотання стосовно утримання Надії Савченко під вартою - вона продовжує голодування
Суд у Москві розгляне клопотання стосовно утримання Надії Савченко під вартою - вона продовжує голодування

У вівторок, 10 лютого, Басманний районний суд Москви розгляне клопотання слідства про подовження терміну утримання під вартою народного депутата України, делегата Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Надії Савченко. Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив адвокат української льотчиці Микола Полозов.

 

«10 лютого Басманний суд розгляне клопотання слідства про подовження терміну утримання під вартою Надії Савченко», - написав він.

 

Микола Полозов також додав, що Слідчий комітет Росії планує подовжити арешт його підзахисної до 13 травня.

 

Другий адвокат українки Марк Фейгін повідомив, що сьогодні, 4 лютого, до Москви прилетіла її сестра Віра Савченко. «Ми сподіваємося на розмову сестер про голодування», - написав він.

 

Адвокат Ілля Новиков повідомив «Радіо Свобода», що його підзахисна продовжує голодування у лікарні СІЗО «Матроська тиша», куди її перевели через різку втрату ваги. Вона випиває близько двох літрів води на день, дозволяючи лікарям вводити «все, що вони вважають за необхідне». «Якщо говорити відверто, вона помирає, вона помирає дуже повільно», - сказав адвокат.

 

Окрім попередніх звинувачень ФСБ Росії порушило кримінальну справу проти Надії Савченко за статтею 322 Кримінального кодексу за незаконний перетин російського кордону. Пан Новіков вважає, що це звинувачення - своєрідна відповідь Володимира Путіна на резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про негайне звільнення пані Савченко в найближчі 24 години.

 

3 лютого речник Міністерства закордонних справ України (МЗС) Євген Перебийніс заявив, що життю Надії Савченко загрожує реальна небезпека і відповідальність за її життя і здоров'я лежить на Російській Федерації. Він підкреслив, що Росія ніяк не відреагувала на вимогу ПАРЄ негайно звільнити Надію Савченко та інших українських політв'язнів.

 

Нагадаємо, 29 січня Надію Савченко перевели до медсанчастини у СІЗО «Матроська тиша». Того ж дня генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд пообіцяв зробити усе можливе для її звільнення. 30 січня Уповноважена з прав людини в Російській Федерації Ела Памфілова відвідала народного депутата, делегата Парламентської асамблеї Ради Європи з дипломатичним імунітетом Надію Савченко в московському СІЗО №1 «Матроська тиша» і умовляла її припинити голодування.

 

28 січня Парламентська асамблея Ради Європи постановила звільнити Надію Савченко протягом 24 годин та повернути її до України або передати третій стороні. Глава комітету Держдуми у закордонних справах Олексій Пушков заявив, що  російська сторона відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо звільнення Надії Савченко чи свою обіцянку про її відвідування представниками ПАРЄ. 

 

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України.   

 

Вероніка Коробенюк для «Детектор медіа»

Малюнок Іллі Новикова з Twitter

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2668
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду