Життю Надії Савченко загрожує реальна небезпека – МЗС України

Життю Надії Савченко загрожує реальна небезпека – МЗС України

3 Лютого 2015
2749

Життю Надії Савченко загрожує реальна небезпека – МЗС України

2749
Життю Надії Савченко загрожує реальна небезпека – МЗС України
Життю Надії Савченко загрожує реальна небезпека – МЗС України

Відповідальність за життя і здоров'я української льотчиці, народного депутата Надії Савченко, яку у Росії звинувачують у загибелі російських журналістів, лежить на Російській Федерації. Про це сьогодні, 3 лютого, на брифінгу повідомив речник Міністерства закордонних справ України (МЗС) Євген Перебийніс, передає «ЛІГАБізнесІнформ».

 

Він підкреслив, що Росія ніяк не відреагувала на вимогу Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) негайно звільнити Надію Савченко та інших українських політв'язнів. Євген Перебийніс також нагадав, що українська льотчиця оголосила голодування, яке триває більше 50 днів, що, за висновками лікарів, є критичним періодом.

 

«Її життю загрожує реальна небезпека. Ігноруючи думку світової громадськості і продовжуючи незаконно утримувати під вартою нашу співвітчизницю за сфальсифікованими звинуваченнями, Росія демонструє відверту неповагу до авторитету міжнародних інститутів і грубо порушує свої зобов'язання як члена Ради Європи. Ми вимагаємо від Росії негайно звільнити Надію Савченко та всіх інших політичних в'язнів громадян України, припинити практику недопуску консульських посадових осіб України до наших затриманих громадян, допустити до них міжнародних спостерігачів, у тому числі представників ПАРЄ. Відповідальність за життя і здоров'я Надії Савченко повністю лежить на Російській Федерації. Досвід справи Сергія Магнітського свідчить про тому, що наші побоювання небезпідставні», - сказав він.

 

Речник МЗС підкреслив, що Україна закликає світову спільноту посилити тиск на Росію з тим, щоб змусити її припинити практику захоплення заручників, фальсифікації звинувачень і здійснення репресій проти невинних громадян України.

 

Нагадаємо, 29 січня Надію Савченко перевели до медсанчастини. Того ж дня генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд пообіцяв зробити усе можливе для її звільнення. 30 січня Уповноважена з прав людини в Російській Федерації Ела Памфілова відвідала народного депутата, делегата Парламентської асамблеї Ради Європи з дипломатичним імунітетом Надію Савченко в московському СІЗО №1 «Матроська тиша» і умовляла її припинити голодування.

 

28 січня Парламентська асамблея Ради Європи постановила звільнити Надію Савченко протягом 24 годин та повернути її до України або передати третій стороні. Глава комітету Держдуми у закордонних справах Олексій Пушков заявив, що  російська сторона відмовляється виконувати рішення ПАРЄ щодо звільнення Надії Савченко чи свою обіцянку про її відвідування представниками ПАРЄ.

 

 Адвокат ув'язненої Марк Фейгін на своїй сторінці у Twitter зазначив, що ця заява пана Пушкова ще не є остаточною позицією Росії. «Звісно, рішення приймає не делегація РФ в ПАРЄ, а Путін. Результату по Савченко ще немає. Треба зачекати офіційної реакції», - вважає пан Фейгін.

 

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України.   

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2749
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Контра-Про
3406 дн. тому
К моему огромному сожалению ситуация такова, что Надя, как патриотка Украины, офицер, и человек решила внести свою "долю" в противостояние Украины и РФ - голодовка длящаяся уже больше 50-и дней и ночей. Больше одной тысячи двухсот часов голода!!! Как констатируют врачи начинаются необратимые процессы в организме голодающего. Поскольку, ни следственный комитет, ни тем более Президент РФ не будут освобождать, а равно и признавать невиновность Надежды Савченко, то Надя решила таким образом объявить свой протест беззаконию судебной и следственной системе РФ. К моему большому сожалению это её последний, окончательный и бесповоротный шаг в борьбе за свое честное имя как гражданки Украины и офицера Вооруженных сил Украины. Возможно, Путин был бы и рад отпустить Надежду Савченко на свободу, но в таком случае его посчитают мягкотелым, что идет в разрез с его принципами правления. Возможен крайний вариант, когда Надю, из-за невозможности российскими медицинскими работниками по физиологическим показаниям поддерживать жизненные функции в её организме, просто отдадут украинской стороне, и после, обвинят принявших в её смерти. Но, то, что Надя сделала, и выходить из состояния голодовки не будет - это, к сожалению, так.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду