Суд задовольнив позов головреда «Правдошукача» і зобов'язав Київраду надати відповідь на інформаційний запит

Суд задовольнив позов головреда «Правдошукача» і зобов'язав Київраду надати відповідь на інформаційний запит

22 Грудня 2014
2885

Суд задовольнив позов головреда «Правдошукача» і зобов'язав Київраду надати відповідь на інформаційний запит

2885
Суд задовольнив позов головреда «Правдошукача» і зобов'язав Київраду надати відповідь на інформаційний запит
Суд задовольнив позов головреда «Правдошукача» і зобов'язав Київраду надати відповідь на інформаційний запит

Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов головного редактора газети «Правдошукач» Юрія Шеляженка до Київської міської ради. Постановою суду від 10 грудня визнано протиправною бездіяльність Київської міської ради, яка полягає у ненаданні в установлений законом строк відповіді на запит на інформацію пана Шеляженка від 1 вересня, і зобов'язано Київську міську раду надати відповідь на цей інформаційний запит. Цю інформацію журналіст підтвердив «Детектор медіа» особисто.

 

У коментарі «Детектор медіа» Юрій Шеляженко повідомив, що лист з рішенням суду він отримав сьогодні, 22 грудня. «Суд задовольнив мою заяву, тепер подивимося, чи Київрада виконає рішення», - сказав він.

 

Зі сканованим рішення суду можна ознайомитись тут.

 

Нагадаємо, у серпні Юрій Шеляженко організував акцію протесту підприємців під офісом Київради на Хрещатику, 36 проти нищення малого і середнього бізнесу в столиці. Повідомлення про акцію протесту було подано до КМДА через сайт комунальної бюджетної установи «Контактний центр міста Києва» в інтернеті. 1 вересня у відповідь на це повідомлення надійшов електронний лист, в якому наголошувалося, що повідомлення про мирні зібрання слід подавати тільки в письмовій формі, а не в електронній через інтернет.

 

У відповідь Юрій Шеляженко надіслав до Київської міської ради інформаційний запит, в якому просив надати таку інформацію:

 

«1. Будь-які задокументовані відомості про законність, розумність, прийнятність та обґрунтованість: а) строку (не пізніше ніж за 10 днів до проведення); б) форми (письмової), встановлених для повідомлення про проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, недержавних масових громадських заходів у місті Києві рішенням Київської міської ради від 24.06.1999 р. N 317/418, що унеможливлює такий зручний спосіб завчасного сповіщення про мирні збори, мітинги, походи і демонстрації, як реєстрація відповідного звернення за допомогою офіційного веб-сайту www.1551.gov.ua за день-два до початку мирних зборів, що відповідає ст. 11 Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 39 Конституції України, рішенню Конституційного Суду України від 19 квітня 2001 року № 4-рп/2001.

 

2. Будь-які задокументовані відомості про перелік норм діючого законодавства, якими керується Київська міська рада, обмежуючи строк та форму завчасного сповіщення про мирні збори, оскільки п. 15 ч. 1 ст. 22 Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» надає Київській міській раді повноваження визначати лише порядок організації та проведення, але не строк та форму повідомлення про проведення масових заходів, тоді як статтею 19 Конституції України передбачено, що органи місцевого самоврядування зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

 

3. Будь-які задокументовані відомості про пропозиції пом'якшення вимог до строків та форми повідомлення про проведення недержавних масових громадських заходів у місті Києві, що вносилися до Київської міської ради та розглядалися Київською міською радою, і про результати розгляду цих пропозицій.

 

4. Відомості про участь Київської міської ради у публічно-правових спорах з приводу оскарження громадянами актів Київської міської ради, якими встановлено строки та форму повідомлення про проведення недержавних масових громадських заходів у місті Києві, і про результати розгляду судами цих публічно-правових спорів».

 

Крім того, журналіст звернувся з аналогічним інформаційним запитом до голови профільної комісії Київради, а нині народного депутата Ігоря Мосійчука та всіх 120 депутатів Київради, але жодної відповіді не отримав.

 

10 листопада Юрій Шеляженко оскаржив бездіяльність Київради в суді.

 

Нагадаємо, колишній народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник подав до суду на газету Юрія Шеляженка «Правдошукач» і вимагає спростування недостовірної інформації та відшкодування моральної шкоди в сумі 100 тис. грн. Про це Юрій Шеляженко повідомив у Facebook. Позов подано до Печерського районного суду міста Києва. Відповідачами є редакція газети «Правдошукач» в особі Юрія Шеляженка та журналіст Альона Палій. Приводом до позову стала стаття «Диктаторські закони як джерело соціальних потрясінь в Україні», опублікована в № 8 (70) газети «Правдошукач».

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2885
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду