Апеляційний суд Київської області у справі нападу на знімальну групу СТБ вимагає доказів, що телеканал – це ЗМІ

Апеляційний суд Київської області у справі нападу на знімальну групу СТБ вимагає доказів, що телеканал – це ЗМІ

10 Грудня 2014
4583

Апеляційний суд Київської області у справі нападу на знімальну групу СТБ вимагає доказів, що телеканал – це ЗМІ

4583
Апеляційний суд Київської області у справі нападу на знімальну групу СТБ вимагає доказів, що телеканал – це ЗМІ
Апеляційний суд Київської області у справі нападу на знімальну групу СТБ вимагає доказів, що телеканал – це ЗМІ

17 грудня о 12.00 відбудеться чергове судове засідання Апеляційного суду Київської області (вул.Володимирська, 15) , на якому судді повинні винести рішення у справі щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ під час зйомок в місті Ірпені (Київська область). Про це у блозі на «Українській правді» написала редактор телеканалу СТБ Ірина Федорів.

 

Як писала «Детектор медіа», 27 червня 2013 року журналіст Ірина Драбок та оператор Антон Шоломицький з редакційним завданням поїхали на сесію Ірпінської ради, аби зробити сюжет про знищення зелених зон у місті. На вулиці Карла Маркса в місті Ірпінь на знімальну групу програми «Вікна-Новини» напав забудовник Олександр Табалюк, який намагався вирвати камеру з рук оператора, вирвав об'єктив і заховав його в себе в машині.

 

Є відео нападу, на якому видно, що на Ірині Драбок висить посвідчення журналіста каналу СТБ. Водночас пан Табалюк, за словами журналістки, в суді стверджував, що не бачив посвідчення і не знав, що вони журналісти.

 

 

У червні суд першої інстанції не побачив у діях місцевого забудовника складу злочину. Суддя Ірпінського міського суду Володимир Шумка визнав Олександра Табалюка невинним.

 

Попереднє засідання Апеляційного суду Київської області відбулося 8 грудня. Пані Федорів повідомила, що згідно інформації її джерела, суд готувався оголосити на цьому засіданні ухвалу, а не вирок. «Ухвала для нас - це два варіанти: або справу повертають в першу інстанцію, або залишають рішення Ірпінського суду в силі. А це рішення на користь забудовника Табалюка, який перешкоджав журналістській діяльності», - написала вона.

 

Ірина Федорів повідомила, що на знак солідарності з колегами на засіданні були присутні інші журналісти. «Всім каналам було традиційно відмовлено у праві на зйомку, хоча тут не слухається справа про всиновлення і т п. Тут під забороною знімати слухається справа про свободу слова», - написала редактор.

 

Зокрема засідання відвідав журналіст Сергій Огородник. «Я був у залі засідань і не міг зрозуміти, як судді могли сказати, що не доведено, що СТБ - це засіб масової інформації. Журналісти інших каналів почали сміятись і переглядатись поміж собою, бо вони, виходить, за такою логікою, теж не є представниками засобів масової інформації», - цитує журналіста авторка допису.

 

Пан Огородник також розповів, що кореспондентці Ірині Драбок судді зауважили, що вона за документами є саме кореспондентом, а не журналістом, в той час як справа слухається за ст.171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній журналістській діяльності».

 

«Коли суддям було зачитано законодавче визначення терміну "журналіст", то судді вирішили.... долучити роздруківку закону до матеріалів справи. А заодно вирішили, за клопотанням прокурора, долучити до справи ще й пакет документів (вони самі не знали, який перелік документів потрібно зібрати) на підтвердження того, що - увага! - телеканал СТБ є засобом масової інформації (ЗМІ)!», - коментує Сергій Огородник.

 

Ірина Федорів у своєму опублікувала документ, у якому називаються прізвища суддів, які вимагають від СТБ документальних доказів, що це ЗМІ:  Авраменко М.Г., Говоруха В.І., Димарецький В.М.

 

 

«Свою заплановану ухвалу судді не насмілились винести при такій кількості журналістів і перенесли справу на 17 грудня...Я дуже прошу журналістів, які отримали від народу мандат у Верховну Раду, прийти на це засідання. Зокрема Ольгу Червакову, яка працює у профільному комітеті з питань свободи слова. Також запрошую на засідання нардепа, а в минулому журналіста, Єгора Соболєва», - написала редактор.

 

Нагадаємо, 1 липня 2013 року розслідування нападу на знімальну групу СТБ в Ірпені перекваліфікували із ст.296 КК України (хуліганство) на ч.1 ст.171 КК України, тобто умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4583
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
1987 дн. тому
Судді Київського апеляційного суду Полосенко В.С., Авраменко М.Г., Шроль В.Р. - безталанні перевертні київської феміди. https://proisvol.info/2018/11/24/suddi-polosenko-v-s-avramenko-m-g-shrol-v-r-perevertni/
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду