Спаліть свої «пулітцери». Для кого із західних медіа ракетний удар по «Охматдиту» став новиною третього плану

Спаліть свої «пулітцери». Для кого із західних медіа ракетний удар по «Охматдиту» став новиною третього плану

10 Липня 2024
453
10 Липня 2024
15:12

Спаліть свої «пулітцери». Для кого із західних медіа ракетний удар по «Охматдиту» став новиною третього плану

Ігор Якуба, «ІМІ»
453
Спаліть свої «пулітцери». Для кого із західних медіа ракетний удар по «Охматдиту» став новиною третього плану
Спаліть свої «пулітцери». Для кого із західних медіа ракетний удар по «Охматдиту» став новиною третього плану
Світові медіа кардинально по-різному сприйняли ракетний обстріл росіянами дитячої лікарні “Охматдит”. Це стало найважливішою подією дня для британських медіа, натомість для американських редакцій та журналістів інших країн факт влучання ракети в місце лікування українських дітей відійшов на другий план. Таким є висновок експертів Інституту масової інформації після огляду сайтів світових медіа.
Коли страждають діти

“Вони дітей побили!” – з таким обуренням мільйон українців вийшов на протест у 2013 році після побиття студентів на майдані Незалежності. Тоді завзяттям українців у протистоянні з авторитарною проросійською владою захоплювався весь світ, а найвпливовіші світові медіа висвітлювали події Революції гідності.

З початком широкомасштабного вторгнення Росії війна в Україні щоденно перебувала в топі світових медіа, сотні редакцій відправили до країни своїх кореспондентів. Проте з часом інтерес до війни почав спадати, українські новини відійшли на другий план.

Коли вранці 8 липня 2024 року російські ракети поцілили в найбільшу дитячу лікарню України “Охматдит” та інші цивільні об’єкти столиці, Дніпра та Кривого Рогу, українці знову об’єдналися. Сотні та тисячі киян почали стягуватися до лікарні, в якій ракета зруйнувала один корпус та пошкодила корпуси навколо. Як і 11 років тому, кожен хотів хоч чимось допомогти: хто розгрібати завали, хто надати допомогу потерпілим, хто просто завезти потрібні речі та воду.

Біда вкотре згуртувала купу незнайомих людей, які утворили справжній “мурашник” на території лікарні. Цей “мурашник” розгрібав завали та сміття від розбитих вікон і потрощених будівель. В “Охматдиті” запанувала атмосфера Майдану. Швидко утворилися ланцюжки, через які передавали ще гарячі після прильоту ракети цеглинки. У цих ланцюжках стояли лікарі, які ще годину тому робили операцію дитині, красиві жінки зі свіжим манікюром, молоді хлопці, які за віком не можуть мобілізуватися на війну, та поліцейські спецпризначення – колишній “Беркут”, який у 2013-му був по інший від протестувальників бік Майдану. Усіх їх об’єднала думка про черговий злочин росіян: “Вони дітей обстріляли!” 

Коли ввечері ці люди повернулися додому, то зі здивуванням дізналися, що для цілої низки світових медіа ракетний обстріл найбільшої дитячої лікарні України став другорядною, а то й третьорядною новиною.

“Світові медіа не хочуть сюжетів навіть на крові українських дітей, бо їм вони набридли”, – описує у Facebook свої враження про західні редакції українська журналістка Ірина Стороженко. Свій пост у соцмережі вона доповнює скриншотами 15 сайтів світових медіа і підсумовує, що лише в Reuters удар по “Охматдиту” став топновиною. “Решта – або не дали, або дали це якоюсь надцятою новиною в стрічці”, – пише Стороженко.

Вранці 9 липня президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер розмістив у Facebook перші шпальти шістьох свіжих газет. Вони містили фотографії з наслідками ракетного удару по “Охматдиту”.

“Усі вони – британські газети. Сподіваюся, що американські ЗМІ також мали це на перших сторінках”, – прокоментувала допис Гундера народна депутатка Євгенія Кравчук. Вона є заступницею голови керівної фракції “Слуга народу” та заступницею голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Коментар Кравчук витриманий у дипломатичному стилі, але між рядками читається: між британськими та американськими медіа спостерігалася прірва у висвітленні подій в Україні. Такий висновок роблять і аналітики ІМІ після огляду низки світових медіа. Показовий приклад – The Washington Post. Повідомлення про цілеспрямований ракетний обстріл дитячої лікарні редакція розмістила в новині, яку запхали в нижню третину сайту. Факт руйнування ракетою корпусу “Охматдиту” навіть не винесли в окрему новину, а кількома рядками згадали в матеріалі про візит Віктора Орбана до Китаю. Одна з найвпливовіших редакцій США та світу ракетний обстріл Росією дитячої лікарні сприйняла та описала наче якийсь стажер у студентській газеті. Коли подібне ставлення до горя та болю своїх дітей бачать українці, то всі пулітцерівські нагороди журналістів WP не згадуються. А якщо і згадуються, то лише з одним побажанням: щоб та американська газета спалила свої “Пулітцери”.

Далі детальніший огляд, як світові медіа висвітлювали ракетний обстріл лікарні “Охматдит”.

The Washington Post

Згадка про ракетний обстріл “Охматдиту” ввійшла до новини під заголовком “Коли Віктор Орбан у Китаї наполягає на припиненні вогню, російські ракети завдають удару по Україні”. Авторами зазначено Крістіана Шеперді та Джеррі Ші, перший готував текст із Тайбея, другий – з Нью-Делі. Також редакція зазначила, що свій внесок у текст зробили Сергій Корольчук з Києва, Кейт Брейді з Берліна та Наталія Аббакумова з Риги.

Новина не потрапила ані до топу, ані до другорядних. Щоб знайти її, треба довго скролити донизу, публікація – у нижній третині стартової сторінки.

Головною темою новини став візит Орбана до Китаю. У ліді згадується, що в цей час “російські ракетні удари вразили дитячу лікарню в Києві”. У тексті новини влучання ракети в “Охматдит” згадується в четвертому абзаці, потім – у 27-му абзаці. Загалом ракетному удару по Україні присвячено лише чотири абзаци з 29, усе інше – міжнародним переговорам та реакціям на ці переговори.

У новині згадується кількість потерпілих, цитата Зеленського з Telegram про ураження житлових будинків та дитячої лікарні. Також з Telegram цитується реакція російського міністерства оборони, що цілями були “об’єкти української військової промисловості” та “авіаційні бази”.

Новина вийшла о 6:00 за східним часом, пізніше вона була переписана – о 17:28. Після редагування текст став на два абзаци меншим, згадка про ракетний удар перемістилася в другий абзац, а реакцію Зеленського та російського міноборони з кінця новини переставили на початок – у третій та четвертий абзац відповідно. Натомість із заголовка взагалі зникла згадка про російський удар, і тепер заголовок новини має такий вигляд: “З Орбаном у Китаї та Моді в Росії багатополярний світ Путіна набуває форми”.

The New York Times

На сайті The New York Times топновиною 8 липня стали вибори в США. Новина про ракетний обстріл “Охматдиту” відійшла на третій план.

Матеріал на сайті вийшов під заголовком “Росія завдала смертоносного удару по дитячій лікарні та по всій Україні”. Також цей текст потрапив до газети за 9 липня, у друкованій версії репортаж мав заголовок “Російський удар по дитячій лікарні в Києві” та був розміщений на першій шпальті та 8 сторінці.

Авторами матеріалу зазначено Марка Сантору і Брендана Гоффмана, перший писав з Одеси, другий – з Києва, зокрема робив і фото з “Охматдиту”. Також свій внесок у підготовку тексту зробили Ерік Шмітт, Арік Толер, Наталія Новосолова та Дзвінка Пінчук.


Скриншот ІМІ з The New York Times

У тексті розповідають про завдані збитки та втрати від російського ракетного обстрілу. “Дитяча лікарня є найбільшою в Україні. Невдовзі після удару жінка винесла маленьку дитину, вкриту пилом і кров’ю”, – пишуть автори.

Репортаж містить опис ситуації в “Охматдиті” після ракетного удару та коментарі свідків – лікарів і матерів. Також зазначається, що в лікарню влучила російська ракета Х-101. Російську пропаганду автори не цитували.

CNN

Для сайту американського телеканалу топновиною 8 липня, в день обстрілу, стали вибори у Франції та США. Ракетні обстріли України ввійшли до основних новин дня. Станом на 20:00 за київським часом матеріал про Україну посідав восьме місце серед найбільш прочитаних. У першій половині 9 липня репортаж опинився на другому місці. Текст був під заголовком “Напад на українську дитячу лікарню під час російських ударів по містах, загинуло щонайменше 31”. Згодом текст кілька разів оновили відповідно до збільшення жертв і заголовок змінили: “Українську дитячу лікарню атакували під час російських ударів по містах, загинуло щонайменше 39 осіб”.

Авторами статті зазначено Світлану Власову, Дарію Тарасову-Маркіну, Марію Костенко, Вікторію Бутенко та Лорен Саїд-Мурхаус. Також участь у роботі над матеріалом брали ще вісім осіб: Стефані Халаш, Івана Коттасова, Джанлука Меццофьоре, Бенджамін Браун, Сахар Акбарзай, Сугам Похарел, Ніам Кеннеді та Єва Бреннан з CNN. У тексті використано фото Гліба Гараніча з Reuters.


Скриншот ІМІ із CNN

“Російський ракетний удар частково зруйнував дитячу лікарню в Києві в понеділок, змусивши наляканих пацієнтів та їхні родини втікати, рятуючи своє життя”, – починається матеріал CNN. У тексті пояснюється, що “Охматдит” є найбільшим в Україні дитячим медичним центром і має життєво важливе значення для догляду за одними з найбільш хворих дітей з усієї країни.

Частина матеріалу є репортажем з “Охматдиту” з коментарями працівників лікарні та матерів дітей, які тут лікувалися.

Інша частина – реакція на ракетний обстріл, зокрема, нового прем’єр-міністра Великобританії Кейра Стармера, посадовців Франції, а також згадується, що Радбез ООН проведе спеціальне засідання, щоб обговорити “смертоносний удар Росії по дитячій лікарні”. Поруч із цим у тексті наводиться заява міноборони Росії про те, що “Москва завдала ударів по “військово-промислових об'єктах України та авіабазах Збройних сил України” із застосуванням високоточної зброї великої дальності.

Associated Press

Головною темою 8 липня одне з найбільших світових інформагентств визначило вибори в США. Ракетний удар по Україні потрапив до переліку основних подій дня. Матеріал вийшов під заголовком “Російські ракети влучили в дитячу лікарню в українській столиці та вбили щонайменше 10 людей в іншому місці”. Текст кілька разів оновлювався, у підсумку в заголовок винесли, що це була найбільша російська атака за останні чотири місяці, під час якої влучили в дитячу лікарню.

Авторами зазначено Ганну Архірову та Іллю Новікова, також у підготовці матеріалу брала участь Самія Куллаб. Матеріал ілюструється світлинами з Києва, які зробили фотографи AP Олексій Бабенко, Єфрем Лукацький, Антон Штука, Євген Малолєтка.

“У понеділок російські ракети обстріляли міста по всій Україні, пошкодивши найбільшу в країні дитячу лікарню та інші будівлі під час жорстокого штурму, який перервав операції на серці та змусив маленьких хворих на рак проводити лікування просто неба”, – йдеться в статті Associated Press. Також репортаж містить свідчення потерпілих.

У матеріалі розміщено мапу Києва з місцями влучення ракет: житловий будинок, приватна клініка на лівому березі, дитяча лікарня поруч з фабрикою (останні позначено на інфографіці одним вибухом).


Скриншот ІМІ з Associated Press

У статті згадується реакція українських посадовців та представників західних країн і міжнародних організацій. Заперечення російського міноборони щодо націлювання ракет на цивільні об’єкти супроводжується ремаркою, що заява про завдане ураження українською ракетою ППО є бездоказовим твердженням. Після цього автори додали окремий абзац: “З початку війни, яка триває вже третій рік, російські офіційні особи регулярно заявляють, що сили Москви ніколи не атакують цивільну інфраструктуру в Україні, незважаючи на численні докази протилежного, включно з повідомленнями Associated Press”.

Також у своїй статті Associated Press зазначає, що в установчій хартії Міжнародного кримінального суду зазначено: навмисні напади на “госпіталі та місця, де збираються хворі та поранені, якщо вони не є військовими об’єктами”, є воєнним злочином. І нагадало, що наприкінці минулого місяця суд видав ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії та начальника військового штабу за атаку на українську електромережу.

BBC

Британський суспільний мовник ракетний обстріл України розмістив у топі на своєму сайті. Ба більше, протягом дня відбувалося live-оновлення, а матеріал мав заголовок “Київська дитяча лікарня обстріляна під час російських ударів по Україні вдень, загинули десятки людей”.

Загалом у матеріалі вийшло 31 окреме повідомлення, усі вони – під редакцією Йоганни Чісхолм, а новини з “Охматдиту” підписано як репортаж Кайли Геррманнсен з Києва. Також є повідомлення від українського кореспондента Джеймса Вотерхауса та Жанни Безп'ятчук з української служби ВВС. Частину повідомлень підготували московський кореспондент Стівен Розенберг та російський редактор BBC Monitoring Віталій Шевченко. У матеріалі використано фото Reuters та низки стокових платформ і фотоагентств.

У матеріалі пояснюється, що дитяча лікарня “Охматдит” – найбільший педіатричний заклад в Україні, наводяться коментарі лікарів та мам.


Скриншот ІМІ з BBC

Серед реакцій на ракетний обстріл наведено цитати кількох українських посадовців, британських прем’єр-міністра Кейра Стармера та міністра закордонних справ Девіда Леммі, які відповідно засудили “напад на невинних дітей” та “найжахливіший напад на мирне населення України”. Також є заява представників ООН, у якій згадується, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом, лікарні мають особливий захист.

Поруч з цим наводиться спростування росіян, що російські військові поцілили лише в “українські військово-промислові об’єкти та авіабази”, а в руйнуванні Києва російське міноборони звинуватило українську ППО. У цьому ж повідомленні автор Стівен Розенберг додає, що минулої п’ятниці він слухав президента Росії Володимира Путіна, який стверджував, що підтримує ідею “дипломатичного вирішення” війни в Україні. “Лише через три дні це: один з найнищівніших ударів Росії по Україні за останні місяці. Досить контрастний”, – завершується повідомлення від Розенберга.

The Guardian

Топновиною для британського Guardian стали вибори у Франції, одразу за цією темою йшов ракетний обстріл України. Матеріал вийшов під заголовком “Київська дитяча лікарня потрапила під удар російського ракетного обстрілу в Україні, щонайменше 29 загиблих”, згодом текст уточнювався, а заголовок змінився на “Лідери засуджують російські ракетні атаки, внаслідок яких загинуло 36 осіб по всій Україні”. Авторами зазначено Пьотра Зауера та Артема Мажуліна.

“Газета Guardian була свідком багатьох молодих хворих на рак під час евакуації, дехто був ледве одягненим і з прикріпленими до них медичними трубками”, – йдеться в тексті, в якому також наводиться коментар однієї медсестри.

Серед реакцій на ракетну атаку наводяться цитати українських посадовців і низки представників західних країн та організацій, які засудили дії Росії.


Скриншот ІМІ з Guardian

Позиція Росії подається так: “Росія, яка під час війни завдавала ударів по цивільній інфраструктурі, у понеділок відкинула відповідальність за загибель людей. У заяві міноборони пояснило інцидент, не згадуючи прямо про вибух у лікарні, українськими зенітними ракетами”.

Репортаж Пьотра Зауера з “Охматдиту” Guardian подав окремим матеріалом під заголовком “Немає слів для цього”: жах через розстріл росіянами київської дитячої лікарні”. У цьому матеріалі “свідки висловлюють шок і огиду після смертоносного ракетного удару по найбільшій дитячій клініці України”.

Вранці 9 липня події в Україні та навколо України потрапили до топу Guardian. Це вже був не якийсь окремий матеріал, а live, у якому збиралися всі останні новини. Короткий підсумок попереднього дня починався з цього: “Найближчими днями буде багато дипломатичної активності, зокрема саміт НАТО у Вашингтоні та засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку – два зібрання, на яких домінуватимуть російські ракетні атаки на Україну в понеділок. Ці удари були одними з найсильніших, які бачила столиця Київ, і перетворили частини головної дитячої лікарні країни на руїни та змусили евакуювати важкохворих пацієнтів”.

Reuters

Британське агентство новин ракетну атаку на Україну зробило топновиною 8 липня. Цій темі присвятили одразу кілька матеріалів.

Основна – “Російська ракетна атака вбила 36 осіб, потрапила в дитячу лікарню, повідомляє Україна”. Зі збільшенням кількості жертв новина редагувалася. Авторами зазначено Олену Гармаш та Макса Гундера, також над матеріалом працювали Анастасія Маленко, Юлія Диса, Олександр Кожухар, Канішка Сінг та Емма Фардж, Том Балмфорт, Рон Попескі, Синтіа Остерман, Крістофер Кушинг.

У резюме цієї статті вказано, що, за словами посадовців, ракета влучила в дитячу лікарню в Києві, а також ракетами пошкоджено інфраструктуру, комерційні та житлові будинки. Сам матеріал починається реченням: “Росія підірвала ракетою головну дитячу лікарню в Києві серед білого дня в понеділок”. Водночас Reuters наводить коментарі свідків ракетного обстрілу.

У публікації наводиться реакція як українських, так і західних посадовців. Позиція Росії наводиться з уточненням від авторів: “Міністерство оборони Росії заявило, що його війська завдали ударів по об'єктах ОПК і авіаційних баз в Україні. Москва неодноразово заперечувала націлювання на цивільних осіб та цивільну інфраструктуру, хоча її атаки вбили тисячі мирних жителів з моменту її вторгнення в лютому 2022 року”.


Скриншот ІМІ з Reuters

Позицію Росії Reuters винесло в окрему новину “Росія каже, що вдарила по оборонних цілях, авіаційних базах в Україні”. У цьому повідомленні чомусь уже не було згадки, що попередні заперечення Кремля вбивств цивільних розходилися з реальними жертвами серед мирних українців. Натомість із посиланням на заяву Москви зазначається, що російський ракетний удар по Україні був “помстою за напади на Росію”. Цю новину підготували Люсі Папахрісту, Г'ю Лоусон та Філіппа Флетчер.

Окремо Reuters опублікував репортаж Макса Гундера з “Охматдиту” “Мати захищає свою дитину серед хаосу в розбомбленій київській лікарні”. Також над текстом працювали Дан Пелещук, Рос Рассел, Майк Коллетт-Вайт і Джон Бойл. У матеріалі містяться фотографії Томаса Пітера, серед яких і світлини дітей, які сидять з мамами просто неба. “Через кілька хвилин після того, як російська ракета врізалася в київську лікарню, де лікувався її малолітній син, Світлана Кравченко кинулася накрити двомісячного малюка тканиною, щоб захистити його від уламків і пилу в повітрі”, – йдеться в репортажі.

Матеріал містить різні свідчення потерпілих, також зазначається, що одночасно в “Охматдиті” лікуються близько 600 дітей.

“Росія стверджує, що не націлена на цивільне населення, але тисячі, можливо десятки тисяч, були вбиті з початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року… Кадри, перевірені Reuters, показують, як ракета летить за крутою траєкторією до території лікарні на високій швидкості, що, здається, було прямим влучанням. Україна заявила, що боєприпасом, використаним в атаці, була крилата ракета Х-101”, – йдеться в репортажі.

Al Jazeera

Катарська міжнародна телекомпанія Al Jazeera 8 липня топовою новиною на сайті зробила матеріал із заголовком “Ізраїльські атаки в Газі вбивають 40 людей за день, тисячі змушені тікати”. Матеріал про ракетну атаку по Україні розмістили із заголовком “На дитячу лікарню напали: 31 людина загинула в результаті ракетних ударів по всій Україні”. Цей матеріал – добірка новин, яка оновлювалася в режимі реального часу. Загалом опубліковано 53 повідомлення. Автором зазначено Умута Ураса, а два повідомлення підписані репортером з Києва Мансуром Міровальовим.

Свій live редакція розпочала з офіційних повідомлень української влади та світлин, які в “Охматдиті” зробив Гліб Гараніч з Reuters. Далі наводилися реакції посадовців з ЄС, Великобританії, Франції, Італії, Нідерландів, Польщі, ООН.

У цій же стрічці новин редакція розмістила повідомлення про обстріл Бєлгорода. “За словами губернатора В'ячеслава Гладкова, двоє мирних жителів загинули й ще троє отримали поранення внаслідок влучання снарядів української артилерії в село в Білгородському прикордонному районі Росії”, – йдеться в новині.


Скриншот ІМІ з Al Jazeera

Серед пів сотні повідомлень про обстріл лише одне має червону позначку “breaking”. У ньому – заперечення Росією ракетного удару по цивільній інфраструктурі. “Численні оприлюднені фото та відеоматеріали з Києва чітко підтверджують факт руйнування внаслідок падіння української ракети ППО, випущеної із зенітно-ракетного комплексу в межах міста”, – цитує Al Jazeera російське міноборони. Це повідомлення супроводжується фотографією роботи рятувальників у зруйнованому корпусі лікарні “Охматдит”. Наступне повідомлення – також з цитатою росіян про завдавання ударів по об'єктах ОПК і авіаційних баз в Україні. Тут уже використано фото з потерпілими в “Охматдиті”, яке підписано: “Люди ховаються в підвалах після російських ракетних ударів по дитячій лікарні”.

В окремій новині авторства Мировальова йдеться про свідків, які розповіли представнику Al Jazeera про чотири потужні вибухи на військовому заводі “Артем”. Того ж дня на сайті Al Jazeera опублікували окремий репортаж Мировальова під заголовком “Коли найбільша в Україні дитяча лікарня потрапила під удар, росте гнів на Росію”. У цьому матеріалі інженер-будівельник Сергій розповів, що “обстріл не був помилкою”. Водночас його представляють як свідка влучення ракети у військовий завод “Артем”, і зазначається, що завод розташований за 1 км від лікарні “Охматдит”.

У репортажі містяться коментарі потерпілих, пояснюється, що “Охматдит” – найбільша в Україні дитяча лікарня, яку вразила “російська гіперзвукова ракета”. У репортажі також наводиться позиція російського міноборони, що руйнування лікарні сталося внаслідок падіння української ракети ППО. Також цитується ексзаступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко, який вважає, що напад на “Охматдит” був навмисним. “Вони вдарили по “Охматдиту”, щоб ударити по нервах, щоб українці, кияни розчулились і тиснули на своїх лідерів, щоб вони погодились із запропонованим Кремлем планом, який змусить Україну визнати окуповані Москвою частини України та Крим частиною Росії”, – сказав він у коментарі Al Jazeera.

Le Figaro

Французька газета на своєму сайті основною темою 8 липня обрала вибори у Франції. Одразу за нею йшла Україна, матеріал мав заголовок “Війна в Україні: масовані російські удари по українських містах, десятки загиблих”, його авторів не зазначено.

У цій новині російська ракетна атака описується одним абзацом: “Росія вчинила масовану атаку на міста в Україні в понеділок, унаслідок якої загинуло щонайменше 36 осіб, зокрема в лікарнях, що спричинило обурення з боку Києва та його прихильників напередодні важливого саміту НАТО. Ці нові удари також викликають питання про стан української протиповітряної оборони, яка вкотре зазнала випробування після попередніх російських бомбардувань, спрямованих, зокрема, на електростанції та військові аеродроми”. 

Як видно, тут не згадується “Охматдит” і навіть не зазначається, що руйнувань зазнала саме дитяча лікарня. Дитяча лікарня згадується лише в наступному абзаці, який описує реакцію Зеленського на ракетну атаку. Водночас жодним чином не пояснюється, що це за лікарня, що вона є найбільшою в Україні, що вона є діючою, що під час прильоту ракети в ній проводились операції.

Далі в матеріалі Le Figaro описується реакція міжнародної спільноти: Франції, США, ООН, Великобританії. Усі вони – про засудження ракетної атаки по цивільних об’єктах, зокрема й дитячій лікарні. У реакції британського дипломата згадується, що йдеться про “Охматдит”.

Реакція Росії не згадується. Натомість ідеться про візит прем’єр-міністра Індії до Москви.

Пізніше на сайті Le Figaro з’явився ще один матеріал – “Україна: Володимир Зеленський обіцяє відповісти на масовані та смертоносні атаки Росії”. Автором цього тексту зазначили Жоржа Мальбрюно. У новині цитується допис Володимира Зеленського про наслідки російського ракетного обстрілу, від яких постраждали Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Слов’янськ та Краматорськ: “Постраждали житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня, одна з найбільших у Європі”.

Тут уже автор зазначає, що під обстріл потрапила дитяча лікарня “Охматдит”. “Українські спецслужби повідомляють, що російська крилата ракета влучила в київську дитячу лікарню “Охматдит”, убивши щонайменше двох дорослих і поранивши семеро людей, зокрема двох дітей”, – йдеться в публікації. Також згадується заперечення Росії щодо причетності до атаки, що нібито пошкодження було спричинене падінням українських зенітних ракет. Але позиція Москви спростовується українськими спецслужбами, які стверджують, що “Охматдит” був уражений ракетою Х-101, яка була прийнята на озброєння 2014 року.

Ця новина містить реакцію головного дипломата Євросоюзу Жозепа Борреля та Франції з Великобританією.

Аналіз матеріалів західних медіа щодо ракетного обстрілу дитячої лікарні “Охматдит” показав різні підходи до висвітлення події та спростування фейкової позиції Росії. Деякі видання надали детальнішу та оперативнішу інформацію, включно зі спростуванням російських заяв, тоді як інші видання лише побіжно згадали про атаку або подали новину із затримуванням.

Не всі західні медіа оперативно та точно висвітлили ракетний обстріл “Охматдиту”. Найкраще впоралися з цим завданням BBC, Associated Press та Reuters, які не лише оперативно подали новину, але й чітко спростували фейкову позицію Росії. Інші видання, такі як The New York Times, The Washington Post, Al Jazeera, Le Figaro, не надали достатньої уваги цьому інциденту та спростуванню російських заяв, що може свідчити про інші редакційні пріоритети.

Ілюстрація ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Ігор Якуба, «ІМІ»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
453
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду