Свій протест проти знищення кіосків преси у Кривому Розі висловили 20 видавничих компаній України

22 Січня 2013
6668
22 Січня 2013
11:34

Свій протест проти знищення кіосків преси у Кривому Розі висловили 20 видавничих компаній України

6668
Свій протест проти знищення кіосків преси у Кривому Розі висловили 20 видавничих компаній України

Двадцять видавничих компаній України надіслали колективне звернення міському голові Кривого Рога Юрію Вілкулу із проханням посприяти припиненню дій, спрямованих на знищення мережі кіосків преси ТОВ «Преса-М». Текст звернення отримала також «Детектор медіа».

 

Підставою для колективного звернення стало рішення місцевої влади Кривого Рога про знесення кіосків з продажу преси, що належать ТОВ «Преса-М», яке входить до столичного холдингу преси ГК «Картель».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Комітет свободи слова ВР на одному із своїх засідань розглянув ситуацію щодо протизаконного рішення про демонтаж кіосків преси у Кривому Розі і  направив звернення Криворізькому міському голові Дніпропетровської області з пропозицією призупинити знесення кіосків преси, які належать у Кривому Розі ТОВ «Преса-М».

 

21 січня, незважаючи на протести Комітету з питань свободи слова, у Кривому Розі було розпочато демонтаж кіосків преси ТОВ «Преса-М».

 

«Починаючи з 2009 року, на території України встановлено та діє мораторій на знесення існуючих кіосків з продажу друкованих засобів масової інформації. Дії криворізьких органів місцевої влади, що спрямовані на знесення кіосків з продажу преси, прямо порушують вимоги чинного в Україні законодавства, зневажаючи право читачів на свободу слова та руйнуючи бізнес видавничих компаній, які протягом 15 років розповсюджують пресу у місті Кривий Ріг», - йдеться у колективному зверненні видавничих домів України.

 

Група видавничих компаній сподівається, що міський голова Кривого Рога зможе вжити залежних від нього заходів стосовно припинення протизаконних дій щодо ТОВ «Преса-М» та збереження цієї мережі розповсюдження преси.  «Це збереже право людей на отримання інформації, допоможе ЗМІ доносити слово до читачів і надалі, а також не завадить видавничим компаніям, що розповсюджують пресу у місті Кривий Ріг, перераховувати сплати до бюджету у вигляді податків», - йдеться у зверненні. 

 

Автори листа також підкреслюють, що ТОВ «Преса-М» здійснює роздрібну торгівлю друкованими засобами масової інформації в Кривому Розу протягом останніх 15 років і має розгалужену мережу власних кіосків (42 об`єкти).

 

У коментарі «Детектор медіа» голова правління ГК «Картель» Валентина Білоусюк повідомила, що наразі керівництво компанії намагається зустрітися з мером Кривого Рогу Юрієм Вілкулом. Прохання про зустріч висловлене у листі на його адресу.

 

«Розраховуємо на підтримку з боку Комітету свободи слова, який оперативно відреагував на ситуацію, що склалася. Це питання було розглянуто на першому ж його засіданні 10 січня 2013 року. Наступне засідання з даного питання заплановано на 6 лютого. Сподіваємося на підтримку з боку Президента України, Прем'єр-міністра, губернатора Дніпропетровської області. Залишаємо також за собою право звертатися до суду, прокуратури, а також проводити скрупульозні журналістські розслідування обставин незаконного демонтажу кіосків. За нашою інформацією, рішення щодо знищення мережі ТОВ «Пресси-М» лобіює реальний замовник», - сказала Валентина Білоусюк.

 

Під зверненням до міського голови Кривого Рога поставили свої підписи: Видавничий дім «Картель», ТОВ «Едіпресс Україна», ТОВ «Український медіа холдинг», ТОВ «Бурда Дистрибьюшен Сервісиз Украина», ПрАТ «Сегодня Мультимедиа», ТОВ «Ваша Преса»,  Видавничий дім «Індепендент Медіа Sanoma Media»,  ТОВ  «Перехід Віменс Паблішинг», Видавничий дім «Муратор Україна», ТОВ «Караван Медіа», ТОВ «ШАРП ВИЖН», Видавничий дім «Эволюшен Медиа», Видавничий дім «Хёрст Шкулёв Украина», ПрАТ «Бліц Інформ», ТОВ «Факти та коментарі», ТОВ «TV Парк Плюс», ТОВ «Новий погляд України», ТОВ «Прес Кур'єр України», ТОВ «Формакс Паблікейшнс», ТОВ «Розповсюдження преси».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6668
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду