Допит журналістів «Аргументів тижня – Крим» скасували – віце-прем’єр Криму хоче вибачень

18 Січня 2013
6697
18 Січня 2013
15:55

Допит журналістів «Аргументів тижня – Крим» скасували – віце-прем’єр Криму хоче вибачень

6697
Допит журналістів «Аргументів тижня – Крим» скасували – віце-прем’єр Криму хоче вибачень

Сьогодні, 18 січня, не відбувся допит головного редактора інтернет-видання «Аргументи тижня - Крим» Заіра Акадирова і журналістки Анни Андрієвської у рамках  кримінального провадження, відкритого за заявою першого віце-прем'єр-міністра Криму Павла Бурлакова щодо розповсюдження виданням конфіденційної інформації про його особу. Про це «Детектор медіа» повідомив особисто Заір Акадиров.

 

Сьогодні ж перший віце-прем'єр Криму Павло Бурлаков заявив, що не збирається притягувати журналістів видання «Аргументи тижня - Крим» до кримінальної відповідальності, але вимагає від них вибачень за розголошення персональних даних. Про це він заявив «Українській правді», коментуючи кримінальне провадження, розпочате за його зверненням.

 

Як повідомив головний редактор «Аргументів тижня - Крим» Заір Акадиров, сьогодні він і кореспондент видання Анна Андрієвська прибула за повістками на допит у відділок міліції з приводу справи, порушеної за ст.182 ККУ за заявою Павла Бурлакова. Деякий час їм довелося чекати виклику, але допитів так і не відбулося.

 

Прес-офіцер Сімферепольского управління міліції Оксана Сорокопудова повідомила їм, що допит не відбудеться через те, що слідчий затримується на нараді, і вибачилася за витрачений час. Вона пообіцяла, що журналістів повідомлять про час перенесених допитів. Про обставини виклику до міліції Заір Акадиров і Анна Андрієвська розповіли на прес-конференції.

 

В той самий час перший віце-прем'єр Криму Павло Бурлаков продовжує стверджувати, що журналісти ««Аргументів тижня - Крим» у своїх публікаціях розголосили його персональні дані (адресу гуртожитку, в якому він був прописаний в 2010 році), і на цій підставі вимагає від них вибачення.

 

«Я нічого не вимагаю. Я написав відповідну заяву в правоохоронні органи про те, що журналісти навмисно порушили закон. У мене немає бажання притягти до кримінальної відповідальності, у мене є бажання, щоб юні журналісти знали, що в Україні є закони і їх потрібно дотримуватися», - сказав чиновник-регіонал.

 

За словами пана Бурлакова, перед публікацією матеріалу його юрист попереджав журналістів про наслідки розголошення персональних даних: «Два юних журналіста, на мій погляд, зробили те, що вони зробили, з умислом. Мій юрист дзвонив до редакції і говорив, що згідно з чинним законодавством публікація даної інформації є розголошенням персональних даних. Є відповідні статті закону і Конституції. Ми роз'яснювали їм все це на 5 аркушах ще до моменту публікації. Я попередив, що в разі публікації буду звертатися в правоохоронні органи, які будуть далі розбиратися, за законом це чи не за законом, правильно чи неправильно».

 

Чиновник вважає, що його громадянські права порушено і збирається їх захищати. «Це мої громадянські права, які дані мені законами і Конституцією. Я вважаю, що кожен має право їх відстоювати», - додав Перший віце-прем'єр Криму.

 

Пан Бурлаков також зазначив, що готовий вибачитися перед журналістами в разі, якщо правоохоронні органи визнають, що він неправий.

 

На запитання «Української правди», чи законно його прописали в гуртожитку, про який йшла мова в публікації видання, перший віце-прем'єр Криму відповів, що має право на гуртожиток як державний службовець: «У мене немає житла в Криму, тому я приїхав і відразу зареєструвався для того, щоб мати всі права, як громадянин України та житель Криму і, звичайно, голосувати. Я речі туди заносив... Я нічого не порушував, кімната була вільна, жодних проблем нікому я не додавав. За мене ніхто не платить - ні держава, ніхто. Це була звичайна юридична історія, формальність для того, щоб я міг користуватися своїми громадянськими правами».

 

Як повідомив у своєму коментарі Заір Акадиров, редакція інтернет-видання немає наміру вибачатися, тому що журналісти не вбачають у своїй публікації порушень закону: «Ми вказали не місце фактичного проживання пана Бурлакова, а місце його реєстрації. З огляду на те, що він - публічна особа, і реєстрація у гуртожитку дала йому можливість брати участь у голосуванні, ця інформація є суспільно важливою, і ми не могли її не опублікувати. Мешканці гуртожитку нам підтвердили, що Бурлаков там не мешкає, тобто видання не розголошувало даних про адресу його фактичного проживання».

 

Головний редактор інтернет-видання також не вбачає злого умислу у публікації фактів про прописку першого віце-прем'єра Криму. «До нас перед публікацією зателефонував невідомий чоловік, який представився юристом Ради Криму, і намагався відговорити нас від оприлюднення фактів. Для нас незрозуміло, чому чиновник, який наполягає, що порушено його права як приватної особи, звертається за допомогою до штатного юриста Ради Криму, який утримується державним коштом», - сказав Заір Акадиров.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», перший віце- прем'єр-міністр Криму Павло Бурлаков подав у листопаді минулого року скаргу до прокуратури за фактом розголошення його особистих даних.  Підставою для скарги чиновника стала опублікована виданням 1 листопада минулого року стаття «Общежитие как пристанище для крымских VIPов. История Павла Бурлакова», у якій йшлося про прописку чиновника.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6697
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду