Проти журналістів «Аргументи тижня - Крим» відкрито кримінальне провадження через прописку віце-прем’єра Криму

17 Січня 2013
10046
17 Січня 2013
16:43

Проти журналістів «Аргументи тижня - Крим» відкрито кримінальне провадження через прописку віце-прем’єра Криму

10046
Проти журналістів «Аргументи тижня - Крим» відкрито кримінальне провадження через прописку віце-прем’єра Криму

За заявою першого віце-прем'єр-міністра Криму Павла Бурлакова щодо розповсюдження інтернет-виданням «Аргументи тижня - Крим» конфіденційної інформації про його особу розпочато кримінальне провадження. Сьогодні, 17 січня, головному редактору видання Заіру Акадирову і журналістці Анні Андрієвській були вручені повістки на допит у міліції з приводу справи, відкритої за ст.182 ККУ. Про це «Детектор медіа» повідомив особисто Заір Акадиров.

 

Як стало відомо редакції, перший віце- прем'єр-міністр Криму Павло Бурлаков подав у листопаді минулого року скаргу до прокуратури за фактом розголошення його особистих даних. Підставою для скарги чиновника стала опублікована виданням 1 листопада минулого року стаття «Общежитие как пристанище для крымских VIPов. История Павла Бурлакова», у якій йшлося про прописку чиновника.

 

Павло Бурлаков вважає, що видання порушило його право на конфіденційність

 

Журналісти провели розслідування, аби встановити, на якій підставі пан Бурлаков вже двічі зміг проголосувати на дільниці у Криму - на місцевих виборах 2010 року і на парламентських 2012-го. Майбутній  перший віце-прем'єр-міністр прибув до Криму два роки тому разом з командою нині покійного прем'єр-міністра АРК Василя Джарти. У той час всі члени цієї групи, стверджує видання,  не були прописані в Криму. Журналісти «Аргументи тижня - Крим» з'ясували, що Павлу Бурлакову вдалося прописатися у відомчому гуртожитку Пересувної механізованої колони № 6 (ПМК-6). На виборах 28 жовтня 2012 року він проголосував у селищі Комсомольське під Сімферополем на виборчій дільниці № 011117. Оприлюднену виданням інформацію про прописку пан Бурлаков розцінив як порушення конфіденційності.

 

Сьогодні, 17 січня, в редакцію інтернет-видання прийшли два співробітники Сімферопольскої міліції Олег Єремейчук і Олег Архаров з метою встановлення осіб головного редактора і автора статті «Общежитие как пристанище для крымских VIPов. История Павла Бурлакова». Міліціонери повідомили про відкриття кримінального провадження, показали доручення, на підставі якого вони проводили слідчі дії в редакції, але не дозволили зняти з документа копію і дізнатись про номер реєстрації справи в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Наразі журналістам відомо тільки, що справу було зареєстровано 27 листопада 2012 року.

 

Журналісти відмовилися давати будь-які свідчення без офіційної повістки, через годину міліціонери повернулися с повістками на ім'я головного редактора Заіра Акадирова і журналістки Анни Андрієвської. Назавтра, 18 січня, їх викликано до міліції щодо кримінальної справи, у якій вони фігурують поки що як свідки. Редакція заявила, що після допитів буде дана прес-конференція, під час якої журналісти розкажуть про подробиці кримінальної справи.

 

Редакція інтернет-видання «Аргументи тижня - Крим» розцінює відкриття кримінального провадження на підставі скарги першого віце-прем'єр-міністра Криму Павла Бурлакова як відвертий тиск на видання.

 

«Влада намагається здійснювати тиск на наше видання і обмежити нас у можливостях інформувати суспільство про діяльність кримських високопосадовців.  Павло Бурлаков - публічна особа, тому інформація про його прописку є суспільно важливою, і редакція зобов'язана була її опублікувати. Наше видання має репутацію об'єктивного і незалежного, тому таким чином нас намагаються залякати, дають зрозуміти, щоб "не висовувались"», - сказав головний редактор інтернет-видання Заір Акадиров.

 

Видання також повідомляє, що в 2010 році Партія регіонів масово реєструвала в Криму своїх висуванців із Донецької області в місцевих пансіонатах та гуртожитках, про що неодноразово інформували місцеві політики Леонід Грач і Олег Зубков.

 

«Детектор медіа» стежитиме за розвитком ситуації в редакції інтернет-видання «Аргументи тижня - Крим».

 

 Журналісти отримують повістки на допит у міліції.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10046
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду