Фільм про вбивство бен Ладена звинуватили в пропаганді досягнень Обами і схваленні тортур

4 Січня 2013
7128
4 Січня 2013
14:29

Фільм про вбивство бен Ладена звинуватили в пропаганді досягнень Обами і схваленні тортур

7128
Фільм про вбивство бен Ладена звинуватили в пропаганді досягнень Обами і схваленні тортур

Фільм «Нульова видимість тридцять» (Zero Dark Thirty) про операцію з ліквідації Усами бен Ладена викликав у США гострі суперечки та отримав звинувачення у пропаганді досягнень Барака Обами та схваленні тортур. Про це повідомляє польське видання «Газета Виборча» (Gazeta Wyborcza).

 

Ще влітку представники Республіканської партії заявили, що фільм режисера Кетрін Бігелоу, лауреата премії «Оскар» за стрічку «Повелитель бурі», може стати частиною передвиборчої агітації діючого президента Барака Обами напередодні президентських виборів. Прем'єра фільму планувалася на жовтень, за кілька тижнів до виборів, і могла б привернути увагу до знищення Бен Ладена як до одного з найбільших досягнень президентського терміну Обами.

 

Конгресмен-республіканець Пітер Кінг навіть зауважив, що за допомогою демократів-лобістів кінематографісти отримали спеціальний доступ до офіцерів ЦРУ​​, які готували операцію, і, можливо, навіть дійшло до розкриття державної таємниці. Блогери правих переконань писали, що роботу над  фільмом контролює сам Обама, а режисерку Кетрін Бігелоу назвали «новітньою Лені Ріфеншталь» (німецька кінорежисерка, відома як пропагандистка Гітлера).

 

Аби не впливати на перебіг президентських виборів, офіційну прем'єру фільму «Нульова видимість тридцять» було перенесено з жовтня на 11 січня 2013 року (прем'єра у Лос-Анджелесі відбулася 18 грудня 2012 року). Але скандал щодо відносин кінематографістів і співробітників ЦРУ не вщух. На запит консервативної групи Judicial Watch, адміністрація Обами назвала прізвища керівників ЦРУ, з якими зустрічалися автори стрічки. Дозвіл на зустріч дав Леон Панетта, на той час - директор ЦРУ (нині міністр оборони США). Як повідомляє Reuters, правомірність таких контактів наразі вивчає спеціальна комісія Сенату США. Для фільму, який вважається фаворитом премії «Оскар» і вже здобув чотири номінації премії «Золотий глобус», цей факт стане відмінним промо, зазначає польське видання.

 

Сенатор Джон Маккейн, колишній кандидат у Президенти США від Республіканської партії, звинуватив фільм у схваленні тортур. Стрічка починається з натуралістичної і жорстокої сцени тортур, від якої сенатору, що воював у В'єтнамі і був підданий у полоні катуванню, «стало зле». Під час президентства Джорджа Буша сенатор протестував проти застосування тортур як таких, що «суперечать американським цінностям». На думку Маккейна, фільм Бігелоу виправдовує застосування катувань.

 

Джон Маккейн разом з іншими сенаторами направив повний осуду відкритий лист до студії-виробника фільму Sony Pictures Entertainment: «Це суперечить фактам і підштовхує до висновку, що катування допомогло операції ЦРУ проти Усами бен Ладена». Сенатори доводять, що ключова інформація та ім'я кур'єра Усами були здобуті без тортур.

 

Sony опублікувала відповідь режисерки і сценариста: «Ми показали спірні методи розвідки, які були використані, щоб знайти бен Ладена, і не стверджуємо, що будь-який з них мав вирішальне значення».

 

 

«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7128
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду