Експерти Ради Європи пропонують Україні не дробити законодавство про мовлення

1 Березня 2012
3967
1 Березня 2012
15:08

Експерти Ради Європи пропонують Україні не дробити законодавство про мовлення

3967
А звести всі медійні норми в один закон
Експерти Ради Європи пропонують Україні не дробити законодавство про мовлення

Експерти Ради Європи пропонують Україні звести в один закон норми про суспільне мовлення, Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, цифрове мовлення, ліцензування тощо. Про це йдеться в аналізі та коментарях діючого закону «Про телебачення і радіомовлення», який підготували Ів Саломон і Бернд Мьовес.

 

«В Україні існує практика дроблення законодавства про мовлення на чималу кількість законів. У результаті створюється непослідовна та неповна законодавча база, що складається з багатьох шматків, що не стикуються між собою. Якщо мова йтиме мова про формування нового закону про мовлення, слід буде поміркувати про написання всеосяжного та сучасного закону, в якому послідовно розглядатимуться усі відповідні питання», - зазначають експерти.

 

«Якщо це не виправити, то - і це вже трапилося - у різні закони в різний час вноситимуться зміни за різними планами та з різними цілями, і цей стан відсутності послідовної бази існуватиме й надалі, створюючи труднощі як для органів державної влади, так і для самих мовників», - кажуть експерти. На їхню думку, неможливо наразі видалити із закону статті про державні телерадіокомпанії, допоки не буде ухвалений закон про суспільне мовлення.

 

Європейські експерти вважають, що діючий закон слід доповнити статтями «в напрямку повнішого охоплення цифрового мовлення (це має стосуватися щонайменше порядку започаткування процесу переходу; органу або органів, відповідальних за його здійснення; планування необхідних частот; позиції мультиплексного оператора щодо мовників та методики прийняття рішень стосовно того, які програмні послуги будуть здійснюватися якими мультиплексами; питань приставок та заходів заохочення або підтримки придбання громадянами приставок, мовників та операторів мережі для переходу на цифрове мовлення тощо)».

 

На думку Ів Саломон та Бернда Мьовеса, закон потрібно переглядати та взяти до уваги очікуваний перехід на цифрове мовлення, мати чіткий план міграції усіх наявних телевізійних послуг. Особливу увагу потрібно звернути на резервування потенціалу для пропонованого нового суспільного мовника.

 

Ні центральній, ні місцевій владі не слід брати участь в управлінні телерадіостанціями, вважають експерти. «Державний сектор слід усунути з цього закону. Національну телерадіокомпанію слід замінити на суспільну, як і передбачається в законопроекті про суспільне мовлення», - кажуть вони.

 

У Європі переконані, що ті питання, які стосуються ліцензійних умов, слід переглянути та відобразити ключові характеристики, які мають забезпечуватися з міркувань державної політики. «Питання, що регулярно змінюються (наприклад, розклади програм, окремі керівники та члени правління) не слід висувати ліцензійними умовами», - пишуть експерти.

 

Аналіз експертів дивіться тут.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3967
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду