Донецька ОДА хоче запровадити для ЗМІ правила «позитивного висвітлення» влади

23 Лютого 2012
10320
23 Лютого 2012
16:48

Донецька ОДА хоче запровадити для ЗМІ правила «позитивного висвітлення» влади

10320
Донецька ОДА хоче запровадити для ЗМІ правила «позитивного висвітлення» влади

У Донецьку 22 лютого в приміщенні облдержадміністрації Олена Малютіна, заступник голови управління з питань інформаційної політики ОДА, представила громадськості «Стратегію інформаційної політики Донецької області», згідно з якою ЗМІ закликають позитивно висвітлювати політику. Про це у своїй статті «Донецкий губернатор возрождает "темники" для журналистов» пише Олексій Мацука, журналіст видання «Новости Донбасса».

 

Як зазначила на початку презентації Олена Малюткіна, мета круглого столу - «об'єднати зусилля влади та громадськості для того, щоб ми розробили механізми комунікації з поліпшення іміджу Донецької області».

 

За її словами, «на основі досліджень про асоціативне сприйняття» Донецька область, на думку більшості громадян, носить негативний характер. «Це область олігархів, бандитів та інших негативних моментів. Тому, ми хочемо змінити цей асоціативний ряд на позитивний і стати лідером серед інших регіонів, використовуючи свої унікальні можливості», - сказала пані Малютіна.

 

Презентуючи стратегію громадськості, пані Малютіна розповіла, що в її основі «меседж» Андрія Шишацького, голови Донецької ОДА, який він виголосив під час своєї «інавгурації» як губернатора: «здорова економіка, здорове суспільство і здорові люди». Для досягнення цієї мети чиновники пропонують підготувати пул спікерів з критичних тем з метою поширення виключно позитивної інформації.

 

Пані Малютіна пояснила, що даний пул буде складатися з числа журналістів і експертів. Завданням журналістів буде проводити роз'яснювальну роботу серед населення, завданням чиновників - створити програму комунікації. «Вибудувати взаємокорисні відносини зі ЗМІ і наситити інформаційний простір готовою позитивною інформацією», - сказала вона.

 

Також чиновник запропонувала новий термін - «референтне блогерство», за допомогою якого, «влада буде нівелювати негатив в блогосфері».

 

Ще один ризик, на думку чиновників, - резонансні події, які відбуваються в області, - аварії на шахтах, на виробництві. До цієї ж категорії віднесли і протести населення. Для мінімізації даного типу ризиків чиновники пропонують «створити пул лідерів громадської думки, які здатні управляти громадською думкою і нівелювати негативні наслідки цих резонансних подій».

 

Пояснюючи шляхи досягнення поставлених цілей, пані Малютіна розповіла, що у адміністрації є певні можливості: «Максимальне використання медіа для зміни негативу на позитив у сприйнятті області, проектне фінансування, побудова системи комунікації».

 

 

 

 

За словами Олексія Мацука, під час презентації активісти та наукові співробітники звинуватили владу в прагненні маніпулювати громадською думкою, в спробі повернути до практичного використання «темники».

 

«Детектор медіа» звернулася до Олени Малютіної з проханням прокоментувати реакцію на «Стратегію інформаційної політики Донецької області» громадськості та журналістів, які розцінюють нововведення Донецької ОДА як цензуру. Однак пані Малютіна відмовилася надавати коментар в усній формі. ТК надіслала запит на адресу прес-служби облдержадміністрації і чекатиме на відповідь.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10320
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду