5 канал відмовився від п’яти частот і втратив ліцензію дочірньої компанії

14 Грудня 2011
15062
14 Грудня 2011
13:05

5 канал відмовився від п’яти частот і втратив ліцензію дочірньої компанії

15062
Нацрада продовжила ліцензію НБМ і не продовжила – «НБМ-Запоріжжя»
5 канал відмовився від п’яти частот і втратив ліцензію дочірньої компанії

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 14 грудня продовжила строк дії ліцензії ТРК НБМ (5 канал) на мережу з понад 30 телевізійних частот. При цьому регулятор вилучив з ліцензії компанії п'ять частот, задовольнивши відповідне прохання компанії.

 

НБМ - одна з двох юридичних осіб 5-го каналу (друга - ТРК «Експрес-інформ»). Раніше НБМ володіла ліцензією на 36 частот, однак при продовженні ліцензії компанія попросила вилучити з неї п'ять частот: три частоти в невеликих населених пунктах Одеської області, одну - в селищі Ічня Чернігівської області та одну - в селі Червоний Мак у Криму.

 

Як пояснив на засіданні Нацради представник НБМ, в Одеській області на суміжних частотах мовлять Національна телекомпанія України та «1+1», і через технічні завади 5 канал не мав змоги виходити там в ефір. А що стосується Ічні та Червоного Маку, то там НБМ мала частоти метрового діапазону, для передачі сигналу на яких потрібні потужні вежі, яких у селищах немає, а компанія не вважала за доцільне їх будувати. Тож там 5 канал теж так і не виходив в ефір.

 

Нацрада задовольнила прохання компанії і продовжила ТРК НБМ ліцензію на мовлення на 31 частоті замість 36.

 

Водночас Національна рада відмовила в продовженні ліцензії ТРК «НБМ-Запоріжжя» - дочірній компанії ТРК НБМ.

 

Перед розглядом питання про продовження ліцензії Нацрада оголосила компанії попередження за не передбачену ліцензією ретрансляцію телеканалу ТОНІС. Перевірка Нацради зафіксувала порушення ч. 5 ст. 43 закону «Про телебачення і радіомовлення» (мовник не має права передавати канал мовлення в суборенду), ч. 1 ст. 46 (в ефірі був логотип ТОНІС замість «НБМ-Запоріжжя) та порушення норм ліцензії, за якою «НБМ-Запоріжжя» мала створювати 17 годин 48 хвилин програм власного виробництва, а де-факто цілодобово ретранслювала ТОНІС.

 

«НБМ-Запоріжжя» на засіданні Нацради представляв співробітник телеканалу ТОНІС, який сказав, що між телекомпаніями була укладена угода про спільне виробництво, але вона так і не була реалізована з технічних причин.

 

За даними Нацради, «НБМ-Запоріжжя» за всі роки своєї діяльності спершу ретранслювала 5 канал, потім - ТОНІС. Зараз мовлення 5-го каналу в Запоріжжі здійснює ТРК «Експрес-інформ».

 

Частоту, що належала «НБМ-Запоріжжя» (64 ТВК в Запоріжжі, потужність передавача - 100 Вт), внесено до резерву Нацради і, за словами голови регулятора Володимира Манжосова, буде виставлено на один з найближчих конкурсів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15062
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Влад
4520 дн. тому
"А що стосується Ічні та Червоного Маку, то там НБМ мала частоти метрового діапазону, для передачі сигналу на яких потрібні потужні вежі, " бред
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду