detector.media
14.12.2011 13:05
5 канал відмовився від п’яти частот і втратив ліцензію дочірньої компанії
Нацрада продовжила ліцензію НБМ і не продовжила – «НБМ-Запоріжжя»

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 14 грудня продовжила строк дії ліцензії ТРК НБМ (5 канал) на мережу з понад 30 телевізійних частот. При цьому регулятор вилучив з ліцензії компанії п'ять частот, задовольнивши відповідне прохання компанії.

 

НБМ - одна з двох юридичних осіб 5-го каналу (друга - ТРК «Експрес-інформ»). Раніше НБМ володіла ліцензією на 36 частот, однак при продовженні ліцензії компанія попросила вилучити з неї п'ять частот: три частоти в невеликих населених пунктах Одеської області, одну - в селищі Ічня Чернігівської області та одну - в селі Червоний Мак у Криму.

 

Як пояснив на засіданні Нацради представник НБМ, в Одеській області на суміжних частотах мовлять Національна телекомпанія України та «1+1», і через технічні завади 5 канал не мав змоги виходити там в ефір. А що стосується Ічні та Червоного Маку, то там НБМ мала частоти метрового діапазону, для передачі сигналу на яких потрібні потужні вежі, яких у селищах немає, а компанія не вважала за доцільне їх будувати. Тож там 5 канал теж так і не виходив в ефір.

 

Нацрада задовольнила прохання компанії і продовжила ТРК НБМ ліцензію на мовлення на 31 частоті замість 36.

 

Водночас Національна рада відмовила в продовженні ліцензії ТРК «НБМ-Запоріжжя» - дочірній компанії ТРК НБМ.

 

Перед розглядом питання про продовження ліцензії Нацрада оголосила компанії попередження за не передбачену ліцензією ретрансляцію телеканалу ТОНІС. Перевірка Нацради зафіксувала порушення ч. 5 ст. 43 закону «Про телебачення і радіомовлення» (мовник не має права передавати канал мовлення в суборенду), ч. 1 ст. 46 (в ефірі був логотип ТОНІС замість «НБМ-Запоріжжя) та порушення норм ліцензії, за якою «НБМ-Запоріжжя» мала створювати 17 годин 48 хвилин програм власного виробництва, а де-факто цілодобово ретранслювала ТОНІС.

 

«НБМ-Запоріжжя» на засіданні Нацради представляв співробітник телеканалу ТОНІС, який сказав, що між телекомпаніями була укладена угода про спільне виробництво, але вона так і не була реалізована з технічних причин.

 

За даними Нацради, «НБМ-Запоріжжя» за всі роки своєї діяльності спершу ретранслювала 5 канал, потім - ТОНІС. Зараз мовлення 5-го каналу в Запоріжжі здійснює ТРК «Експрес-інформ».

 

Частоту, що належала «НБМ-Запоріжжя» (64 ТВК в Запоріжжі, потужність передавача - 100 Вт), внесено до резерву Нацради і, за словами голови регулятора Володимира Манжосова, буде виставлено на один з найближчих конкурсів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY