ВАСУ цікавить, наскільки різними юридичними особами є інтернет-видання і ГО «Українська правда»

27 Жовтня 2010
20216
27 Жовтня 2010
16:23

ВАСУ цікавить, наскільки різними юридичними особами є інтернет-видання і ГО «Українська правда»

20216
ВАСУ цікавить, наскільки різними юридичними особами є інтернет-видання і ГО «Українська правда»

Вищий адміністративний суд переніс розгляд справи за позовом «Української правди» проти президента Віктора Януковича на 24 листопада.

 

Раніше  «Українська правда» подала позов проти президента України у зв'язку з відмовою повідомити, засновником якого акціонерного товариства є Віктор Янукович. Вимогою «Української правди» є зобов'язати президента України Януковича надати повну назву емітента акцій, якими він володіє.

 

Представники президента на засідання не з'явились, а також не надали свої заперечення на позов. Інтереси «Української правди» представляв юрист «Інституту масової інформації» Роман Головенко.

 

Під час засідання головуючий суддя Юрій Черпак наголосив на тому, що запити, які надходили до президента, були підписані співробітниками інтернет-видання «Українська правда», тоді як позов поданий  від однойменної громадської організації. Суддя цікавився, чи це є різні юридичні особи і чи є видання структурним підрозділом громадської організації. «Ми маємо з'ясувати, хто звертався і хто є позивачем у цій справі», - наголосив він.

 

У відповідь Роман Головенко зазначив, що інтернет-видання не є юридичною особою, оскільки така організаційно-правова структура для цих ЗМІ не визначена. Суддя додав, що запит був підписаний заступником головного редактора інтернет-видання «Українська правда» Сергієм Лещенком. За словами пана Головенка, Сергій є також і головою правління ГО «Українаська правда». На його думку, це принципового значення не має, оскільки запит підписаний фізичною особою: «Навіть якби там не було зазначено, яку юридичну особу представляє людина, і навіть якби не було бланку, то все одно запит вважався б таким, що відповідає закону "Про інформацію", оскільки  фізична особа також може надсилати запит. Тут був підпис фізичної особи, ініціали, вказана інформація, яка запитувалась, тому тут я проблем не бачу».

 

Втім, суд вирішив витребувати у позивача свідоцтво про державну реєстрацію та статут. Із цих причин, а також через відсутність представників відповідача та ненадання заперечень на позов розгляд справи перенесено.

 

Як уже повідомляла ТК, «Українська правда» двічі подавала інформаційний запит до Адміністрації президента та самого президента щодо надання інформації про те, акціонером якого господарського товариства виступає президент Янукович. Двічі «Українській правді» було відмовлено в наданні такої інформації. Як відомо, у своїй декларації про доходи Янукович вказав, що має внески до статутних капіталів підприємств, установ і організацій номінальною вартістю 6,5 тисяч гривень. «Українська правда» виходить з того, що відомості про цінні папери, якими володіє президент Янукович, є відкритими та повинні бути надані за інформаційним запитом, що випливає зі змісту законів «Про боротьбу з корупцією», «Про інформацію» та «Про державну службу».

 

«Вважаємо, що в даному випадку інтерес громадськості знати цю інформацію переважає інтерес Януковича В.Ф. як фізичної особи на захист такої інформації від поширення», - ідеться в позовній заяві «Української правди».

 

Практика Європейського суду  з прав людини також вказує на відкритість приватного життя вищих посадових осіб.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20216
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Очманілий
4917 дн. тому
Захочуть - запишуть, не захочуть - не напишуть. Я не плачу податки на утримання ТК і УП
Пилип з конопель
4938 дн. тому
Не треба, як кажуть росіяни, "заговаривать зубы"! Суспільне значення діяльності президента - загальнонаціональне! І якщо ЗМІ чи просто громадяни цікавляться його діяльністю - значить він має відповісти, особливо, якщо справа йде про гроші, вказані в декларації як публічному документі. Це жодного стосунку не має до питань фінансування самих ЗМІ. І мене як громадянина перш за все цікавить - звідки шалені гроші, абсолютно невідповідні офіційним зарплатам, у можновладців. А діяльність ЗМІ як громадянин я оцінюю за виконанням своїх головний фунцій - об*єктивне інформування та громадський контроль. З цим в УП та ТК все нормально.
Ура
4938 дн. тому
Верно, пускай УП и ТК тоже напишут за чьи деньги кушают
Civil
4938 дн. тому
Вас, как гражданина не интересует кто "заказывает музыку" в УП и ТК?
Олесь
4938 дн. тому
А до чого тут доходи ТК і УП? Вони ж не державні організації і їхні працівники - не посадові особи, тому вони мають право на комерційну таємницю. А от президент - це чиновник, його утримують платники податків, а обирав народ. Тому громадяни мають право знати, яким чином він заробляє гроші
Civil
4938 дн. тому
Нормально. Но пусть сначала УП выложит информацию о своих источниках финансирования. Думаю Телекритика также должна это сделать. Общественный интерес есть.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду