Міліція вилучила у Вінницької правозахисної групи фінансові документи та комп’ютери

16 Жовтня 2010
12323
16 Жовтня 2010
14:54

Міліція вилучила у Вінницької правозахисної групи фінансові документи та комп’ютери

12323
Міліція вилучила у Вінницької правозахисної групи фінансові документи та комп’ютери

Під час обшуку в домі вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана міліція вилучила дві листівки та одну плівку для подальшого вивчення на предмет порнографічності. Про це «Детектор медіа» повідомив пан Гройсман особисто.

 

За його словами, обшук тривав до другої години ночі з п'ятниці на суботу, але міліціонери не змогли знайти нічого, крім листівок німецького фонду боротьби зі СНІДом, що являють собою інструкцію з правильного вдягання презервативу. «Ми працюємо як правозахисники з жінками з секс-бізнесу, тому в нас таких листівок було багато. Залишилися дві. Мені не шкода, можливо, міліціонери стануть сексуально грамотнішими після їх перегляду», - пояснив пан Гройсман.

 

Також із сімейного фотоархіву було вилучено чорно-білу плівку 16-річної давнини, на якій зображено 1-2-річну (наразі 17-річну) дитину правозахисника. Міліція також надішле її на експертизу для вивчення на предмет порнографічності.

 

Міліціонери вилучили комп'ютер Дмитра Гройсмана та леп-топ його дружини. Після їхнього візиту, за словами правозахисників, у квартирі все повністю перегорнуто, для її відновлення потрібен ремонт.

 

Проте на цьому інтерес до правозахисника не вичерпано. Міліція відвідала офіс Вінницької правозахисної групи, координатором якої є Гройсман. Вона не мала ордеру на обшук офісу, проте власниця приміщення погодилася впустити міліціонерів на їхнє прохання. В офісі вилучено всю фінансову та бухгалтерську документацію та системні блоки комп'ютерів. А також паперові файли, серед яких, зокрема, були майже готові для передачі до суду справи для захисту біженців і документи дипломатичного представництва Верховного комісара ООН з прав біженців.

 

На думку пана Гройсмана, мета обшуків - паралізувати роботу групи в контексті захисту прав біженців: «Саме міліція „кришує" нелегальну міграцію та заробляє на цьому. Гадаю, для них було важливо забрати папери зі свідченнями постраждалих. Але вони не знали, що в нас є копії - у місці, про яке вони не здогадуються».

 

На питання «Детектор медіа» про те, чи оскаржуватиме він дії міліції, правозахисник відповів, що на обшук квартири в міліції був ордер, а от підстав для обшуку офісу та вилучення оргтехніки і документів - не було. На його думку, це є підставою для звернення до вповноваженого ВР з прав людини та до міжнародної амністії. Дмитро Гройсман уже звернувся до управління Верховного комісара ООН з прав біженців. «Де-факто те, що відбувається, - це переслідування правозахисників», - вважає Гройсман.

 

Нагадаємо, як повідомляла ТК, у п'ятницю, 15 жовтня, в домі вінницького правозахисника Дмитра Гройсмана було здійснено обшук.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12323
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду