Профспілка НТКУ звернулась до прокуратури «для запобігання масового незаконного звільнення»

21 Травня 2010
24724
21 Травня 2010
17:33

Профспілка НТКУ звернулась до прокуратури «для запобігання масового незаконного звільнення»

24724
Профспілка НТКУ звернулась до прокуратури «для запобігання масового незаконного звільнення»

Профспілки та колектив НТКУ занепокоєні  відсутністю відкритості у процедурі скорочення на телекомпанії. Про це йшлось сьогодні на зборах колективу та профспілок.

 

Зокрема учасники зборів наголошували на тому, що попередження про звільнення, які вже отримали близько 800 творчих працівників, складено з порушенням законодавства.

 

Окрім вимоги попередити профспілки про скорочення за три місяці (про що вже писала ТК і подавала позицію юридичного управління керівництва НТКУ), перший заступник  голови профспілкового комітету НТКУ Сергій Шерін звертає увагу на те, що у цих попередженнях не зазначено вакантних посад, які пропонуються звільненим.

 

Також, на його думку, в цих документах порушено положення Колективного договору між адміністрацією та колективом і Галузевої угоди, де йдеться про попереджувальні заходи щодо запобігання масовим звільненням з ініціативи власника і не допуск скорочень більше ніж трьох відсотків на рік. Такими є пропозиції пана Шеріна до генерального директора НТКУ Єгора Бенкендорфа.

 

Як пояснив пан Шерін, саме тому частина співробітників відмовляється підписувати це попередження.

  

Ксерокопія попередження:

 

 

 

Як вже писала ТК, за  словами керівництва НТКУ, повне скорочення штату є суто формальним у зв'язку з впровадженням нового штатного розпису, а звільнення у колективі не перевищать  9-10%. При цьому Держкомтелерадіо погодив зміни в штатному розписі компанії та скорочення на рівні 8,9% співробітників. Нагадаємо, на сьогодні на телекомпанії працює 1786 осіб.

 

Як повідомили ТК співробітники НТКУ, які попросили не вказувати їхніх імен,  у деяких творчих об'єднаннях вже почали оголошувати списки тих, кого буде остаточно звільнено з телекомпанії, причому в деяких відділах ця цифра перевищує 10%. Зокрема у ТВО спортивних програм, де на сьогодні працює 33 особи, планується звільнити 8 осіб, а у ТВО документальних програм з 55  працівників можуть залишити телекомпанію 27. За неофіційною інформацією, зі спортивного відділу повідомлення про скорочення отримав коментатор Сергій Дерепа. В багатьох інших творчих об'єднаннях інформація про тих, кого звільнять, не надається.

 

Профком занепокоєний тим, що скорочення відбувається без обговорення кандидатур з профспілками, внаслідок чого під звільнення потрапили соціально незахищені громадяни, зокрема діти війни. Також колектив турбує відсутність критеріїв  звільнень.

 

Однак Єгор Бенкендорф надіслав відповідь на листи профспілки, де зокрема йдеться: «При скороченні чисельності або штату працівників чинним законодавством не зазначений обов'язок власника або уповноваженого ним органу надавати відповідну інформацію та проводити консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненню або пом'якшенню несприятливих наслідків будь-якого звільнення».

 

З приводу галузевої угоди між НТКУ та Держкомтелерадіо (не допускати звільнень понад 3% на рік), генеральний директор звертає увагу на те, що відповідні положення угоди носять рекомендаційний характер, а 3% скорочених, на його думку, це відсоток «від чисельності працівників всієї галузі телебачення та радіомовлення», на яких поширюється дія угоди.

 

Після цього профспілка НТКУ написала листа до прокурора міста Києва Юрія Ударцова з проханням негайно втрутитись «для запобігання масового незаконного звільнення працівників» НТКУ.

 

«Ми вже надіслали звернення в міськком та центральний комітет профспілки про те, що ми хочемо  порушити трудовий спір. Також ми написали лист у трудову інспекцію. Поки все.  Далі можна подати до суду і призупинити дію наказу. І останній етап - це висловлення недовіри керівництву. Для цього необхідно зібрати конференцію. І після прийняття рішення відповідні листи надсилають керівництву держави», - зазначив пан Шерін.

 

Востаннє профспілка звернулась до керівництва 19 травня після  зустрічі з адміністрацією каналу, де у 7-денний термін попросила надати список вакансій НТКУ станом на 28 квітня, новий штатний розпис, нові посадові обов'язки працівників згідно з штатним розписом  та новий статут (або зміни до статуту), наказ, рішення чи розпорядження про скорочення та його обґрунтування.

 

Також працівники каналу на зборах звертали увагу на закриття низки проектів без обґрунтувань цих дій. Серед них «Стильна штучка» та «Експерти дозвілля». Нагадаємо, за словами пана Бенкендорфа, у цих проектах була присутня «джинса»: «Я не розумію фінансової схеми, коли в кадрі рекламний продукт, але за договором канал не отримує за це грошей».

 

Окрім цього, за словами учасників зборів, керівництво оголосило про закриття програм «Життя триває», «Індиго», «Лінія Долі», «Пазли», «Підсумочки».

 

Також на зборах працівники висловлювали занепокоєння щодо приходу нових людей на вже існуючі посади. Зокрема, за словами однієї зі співробітниць, в  творчому об'єднанні громадсько-політичних програм зовсім несподівано  як нового керівника представили Людмилу Островенко, тоді як Марина Бондаренко ще працює в НТКУ на цій посаді.

 

25 травня о 15.45 на НТКУ планується зустріч профспілки та  трудового колективу  з заступником голови Держкомтелерадіо Олександром  Курдіновичем та керівником  об'єднання первинних профспілок працівників державного телебачення Юрієм Голубовим.

 

ТК намагається отримати коментар керівництва НТКУ, яке поки що перебуває на нараді.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24724
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Блин!
5106 дн. тому
Дожились! Дроздова разлекаловкой рулит! Никого умнее этой хамки подзаборной Бенкендорф что ли найти не смог?!
Не розумію!
5107 дн. тому
Сьогодні, не дивлячись на вихідний, мені колега повідомила про ще одне безглуздя на рідному каналі. Програма "Легко бути жінкою" підпала під керівництво Дроздовой і тепер її буде виробляти, хто б ви думали? Група, котра робила "Життя триває", яке незабаром закрили. А всі хто робив "Легко бути жінко" йдуть в інші редакції, або зовсім звільняються з НТКу. Навіщо, скажіть, було закривати "Життя триває", якщо робота творчої групи настільки влаштовує керівництво, що їм віддають одну з найбільш успішних програм каналу? І навіщо розганяти людей, котрі "Легко бути жінкою" робили майже рік і вже знають формат? Тоді вже логічно було б закрити "Легко бути" і залишити "Життя триває"! Тому що тепер головним редактором буде - головний "Життя". режисери, журналісти і навіть ведучі теж з "Життя"! Навіщо ж було город городити? Чи те особистий креатив Дроздовой, як нового керівника ? НЕ РОЗУМІЮ!
тоже НТКУ
5107 дн. тому
На канале уже давно нет горючего и кассет. И многого другого. Например, камер, на которых якобы снимают некоторые программы, давно не существует в природе. А еще в монтажках вместо мониторов обычные телевизоры, да и монтажки только на бумаге существуют)))) И на 6 журналистов - 3 компьютера. И свет, который настолько давно куплен, что даже током не бьет. И з/п 1500-2000 грн. Как сказала одна девушка - у нее няня больше зарабатывает))) Вот и вопрос - почему же все так бояться уволнений, если и эта з/п теперь сократиться на 30 процентов? Я, между прочим, без иронии спрашиваю. Сама волнуюсь - вдруг сократят и одновременно радуюсь - наконец-то закончиться это мучение. Может все мы на НТКУ-мазохисты?
нтку
5107 дн. тому
Питання до ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ - В ЧИЇ КИШЕНІ ПІШЛИ ДЕРЖАВНІ ГРОШІ? Чому залякані і знервовані СПІВРОБІТНИКИ НТКУ ЗА СВОЇ ГРОШІ КУПЛЯЮТЬ ПАЛЬНЕ , ЩОБ ВИЇХАТИ НА ЗЙОМКУ?Чи гроші пішли на платню Шустеру за майбутні футбольні коментарі?Чи Шустер буде все робити безкоштовно?З яких коштів платять купі нових керОвників , які анічогісінько не роблять для НТКУ ,а тільки залякуютть звільненнями? БенкАрфуші зруйнують НТКУ , доведуть до повного банкрутства , наб'ють кишені , отримають звання і нагороди , зловляиь підсрачника , а потім прийдуть серйозні дядьки , які за безцінь приХватизують канал.
Не розумію!
5108 дн. тому
2mami/ Так, дякую, що виправили. Звісно ж, Островенко-Писанко. 2 гріна. Яка різниця хто з ким спить? Це справа двох, а ніяк не справа колективу. Валивіше, хто як працює.
Не розумію!
5108 дн. тому
Ось це я теж зрозуміти не можу, до речі! Ток шоу, чи шоу взагалі, це величезна робота. Місяць, два, а іноді і в подальшому, особливо в реаліях НТКУ, треба працювати з ранку до ночі. І хто ж за таку зарплатню - 1200-2000 грн. буде вбиватися? Тим більш, що на каналі практикують лікарняні по 2-3 тиждня, відпустки по 24 дн, декретні до 6 роківі і всяляке інше соціальне щастя, яке можливе тільке в бюджетної організації. А ще чорнобильці, афганці. матері одиначки та інщі соціально незахищені. Звільнити їх не можна за законом, а працювати вони не будуть. А ще є дружини чоловіків, та чоловіки дружин, діти, племіники, та любовниці "поважних персон" Ось і полетять знов, в першу чергу, голови толкових і фахових працівників. З кім тоді будете робити шоу, хлопці? НЕ РОЗУМІЮ!
mama
5109 дн. тому
Ну, не Островерх, а Людмила Писанко,она же Островенко, спецкор канала Интер. такой себе генерал в юбке. Только на НТКУ своих генералов хватает. Вот с профессионалами - засада. Но у пришедших их тоже - дефицит. И так - каждый раз. Как надоело каждому из них доказывать, что ты - не верблюд. Надо сваливать отсюда. Здоровье дороже. тем более, что двойные стандарты присутствуют у этих в бОльшей степени, чем когда -либо. Для тех, кто останется,зарплаты теперь сократятся до 30%, а это значит, что редактор получит не больше 1200 грн. ОНИ ТОЖЕ ПРИШЛИ НА ЭТИ ДЕНЬГИ?!?! И не боятся проклятий человеческих! А у всех дети...
грин
5109 дн. тому
Якби Бондаренко не була такою зверхньою і уміла працювати з людьми, можливо, нове кервництво і знайшло б місце для неї. А терпіти таку суцільну КОНФЛіКТНІСТЬ ніхто не буде Навіщо. Тепер колишній керівник об єднанння вмивається сльозами, заздрить тим, кого залишили. Ще б пак ЇЇ Заслужену журналістку - на смітник НЕПОТРІБУ. Якщо хтось пожаліє - то передчасно, таке створіння, що не гребує спати з підлеглими (дуся прописала славнозвісний матеріал про оператора), так просто не складе ПАТРОНИ. Може, до друга Докаленка попроситься, він , кажуть керуватиме на 1+1, а може писатиме матеріалчики для друга сімї Слабошпицького, звичайно, це не гроші Рабіновича за Золоту булаву, але не завжди і ЛАВРИ збирати, інколи Маришка треба працювати, а ти не вмієш і не хочеш це робити. Звикла жити за чужий рахунок. А ще звикла НАМИНАТИ пончики, самій не соромно, в кадр "влазити". З такою ХФІГУРОЮ, цемент треба носити, а не ведучою бути...
Не розумію!
5109 дн. тому
То, що Бондаренко змінили на Островерх, цілком зрозуміло, Людмила- людина керівництва, тим більш, адекватнта і толерантна. Те ж саме з Гресем та іншімі керівниками - новачками. Завжди комфортніше працювати із своїми. Те що пенсіонерці Загороднюк віддали нічне студентське шоу, не дуже, але вона жінка енергійна, професійна, може й витягне, без креативу, але добротно. Те що залишили Зорко, так він вже всіх керманичів НТКУ пережив і без нього в допотопній системі випуску ніхто не розбереться. Але деякі призначення шокують - якась дівчина, котра при Васі працювала в музичнії редакції на місце Марини Литвененко - одного з найпрофесійніших та талановитіших керівників? У дівчини що, чоловік депутат, або батько - олігарх? Чи Дроздова, яка взагалі в виробництві, як, вибачте, свиня в апельсинах, нічого не розуміє - керівником розважальних програм? Вона наразважає - сльозами умиєтись! Або закриття "Експертів" - ну так зробіть систему, як на комерційних каналах - переглядати програму до ефіру, щоб джинса не проскочила, беріть гроші з закладів, про які вони знімають і все. Хай виходять цивілізовано - бо програма ж, хороша! І ще незрозуміла структура редакцій, де всі роблять все - сьогодні журналіст знімає про економіку, завтра про моду, а післязавтра про сільські будні? Тоді в результаті можно замість 3-ох, отримати 1 сюжет - про економічну сільську моду))) А кількість запропонованих кожній редакції ток - шоу? Медичне, жіноче, дитяче. політичне, спортивне, музичне - і всі говорять і говорять, токують і токують! Лаври Шустера спокою не дають? Так він такий один, ну ще Кисельов! НЕ РОЗУМІЮ!
динамо
5110 дн. тому
ура, дерепу звільняють!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду