detector.media
21.05.2010 17:33
Профспілка НТКУ звернулась до прокуратури «для запобігання масового незаконного звільнення»

Профспілки та колектив НТКУ занепокоєні  відсутністю відкритості у процедурі скорочення на телекомпанії. Про це йшлось сьогодні на зборах колективу та профспілок.

 

Зокрема учасники зборів наголошували на тому, що попередження про звільнення, які вже отримали близько 800 творчих працівників, складено з порушенням законодавства.

 

Окрім вимоги попередити профспілки про скорочення за три місяці (про що вже писала ТК і подавала позицію юридичного управління керівництва НТКУ), перший заступник  голови профспілкового комітету НТКУ Сергій Шерін звертає увагу на те, що у цих попередженнях не зазначено вакантних посад, які пропонуються звільненим.

 

Також, на його думку, в цих документах порушено положення Колективного договору між адміністрацією та колективом і Галузевої угоди, де йдеться про попереджувальні заходи щодо запобігання масовим звільненням з ініціативи власника і не допуск скорочень більше ніж трьох відсотків на рік. Такими є пропозиції пана Шеріна до генерального директора НТКУ Єгора Бенкендорфа.

 

Як пояснив пан Шерін, саме тому частина співробітників відмовляється підписувати це попередження.

  

Ксерокопія попередження:

 

 

 

Як вже писала ТК, за  словами керівництва НТКУ, повне скорочення штату є суто формальним у зв'язку з впровадженням нового штатного розпису, а звільнення у колективі не перевищать  9-10%. При цьому Держкомтелерадіо погодив зміни в штатному розписі компанії та скорочення на рівні 8,9% співробітників. Нагадаємо, на сьогодні на телекомпанії працює 1786 осіб.

 

Як повідомили ТК співробітники НТКУ, які попросили не вказувати їхніх імен,  у деяких творчих об'єднаннях вже почали оголошувати списки тих, кого буде остаточно звільнено з телекомпанії, причому в деяких відділах ця цифра перевищує 10%. Зокрема у ТВО спортивних програм, де на сьогодні працює 33 особи, планується звільнити 8 осіб, а у ТВО документальних програм з 55  працівників можуть залишити телекомпанію 27. За неофіційною інформацією, зі спортивного відділу повідомлення про скорочення отримав коментатор Сергій Дерепа. В багатьох інших творчих об'єднаннях інформація про тих, кого звільнять, не надається.

 

Профком занепокоєний тим, що скорочення відбувається без обговорення кандидатур з профспілками, внаслідок чого під звільнення потрапили соціально незахищені громадяни, зокрема діти війни. Також колектив турбує відсутність критеріїв  звільнень.

 

Однак Єгор Бенкендорф надіслав відповідь на листи профспілки, де зокрема йдеться: «При скороченні чисельності або штату працівників чинним законодавством не зазначений обов'язок власника або уповноваженого ним органу надавати відповідну інформацію та проводити консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненню або пом'якшенню несприятливих наслідків будь-якого звільнення».

 

З приводу галузевої угоди між НТКУ та Держкомтелерадіо (не допускати звільнень понад 3% на рік), генеральний директор звертає увагу на те, що відповідні положення угоди носять рекомендаційний характер, а 3% скорочених, на його думку, це відсоток «від чисельності працівників всієї галузі телебачення та радіомовлення», на яких поширюється дія угоди.

 

Після цього профспілка НТКУ написала листа до прокурора міста Києва Юрія Ударцова з проханням негайно втрутитись «для запобігання масового незаконного звільнення працівників» НТКУ.

 

«Ми вже надіслали звернення в міськком та центральний комітет профспілки про те, що ми хочемо  порушити трудовий спір. Також ми написали лист у трудову інспекцію. Поки все.  Далі можна подати до суду і призупинити дію наказу. І останній етап - це висловлення недовіри керівництву. Для цього необхідно зібрати конференцію. І після прийняття рішення відповідні листи надсилають керівництву держави», - зазначив пан Шерін.

 

Востаннє профспілка звернулась до керівництва 19 травня після  зустрічі з адміністрацією каналу, де у 7-денний термін попросила надати список вакансій НТКУ станом на 28 квітня, новий штатний розпис, нові посадові обов'язки працівників згідно з штатним розписом  та новий статут (або зміни до статуту), наказ, рішення чи розпорядження про скорочення та його обґрунтування.

 

Також працівники каналу на зборах звертали увагу на закриття низки проектів без обґрунтувань цих дій. Серед них «Стильна штучка» та «Експерти дозвілля». Нагадаємо, за словами пана Бенкендорфа, у цих проектах була присутня «джинса»: «Я не розумію фінансової схеми, коли в кадрі рекламний продукт, але за договором канал не отримує за це грошей».

 

Окрім цього, за словами учасників зборів, керівництво оголосило про закриття програм «Життя триває», «Індиго», «Лінія Долі», «Пазли», «Підсумочки».

 

Також на зборах працівники висловлювали занепокоєння щодо приходу нових людей на вже існуючі посади. Зокрема, за словами однієї зі співробітниць, в  творчому об'єднанні громадсько-політичних програм зовсім несподівано  як нового керівника представили Людмилу Островенко, тоді як Марина Бондаренко ще працює в НТКУ на цій посаді.

 

25 травня о 15.45 на НТКУ планується зустріч профспілки та  трудового колективу  з заступником голови Держкомтелерадіо Олександром  Курдіновичем та керівником  об'єднання первинних профспілок працівників державного телебачення Юрієм Голубовим.

 

ТК намагається отримати коментар керівництва НТКУ, яке поки що перебуває на нараді.

 

«Детектор медіа»

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY