Журналістів запорізької газети «Остров свободы» шантажують?

18 Лютого 2010
13064
18 Лютого 2010
17:24

Журналістів запорізької газети «Остров свободы» шантажують?

13064
Журналістів запорізької газети «Остров свободы» шантажують?

Через конфліктну ситуацію у запорізькій газеті «Остров свободы», яка призвела до звільнення трудового колективу, видавець Валерій Фоменко примушує працівників, які ще не встигли звільнитися офіційно, підписувати заяву буцімто їх рішення не пов`язане із політичними мотивами.

 

Як розповіла редактор газети Оксана Кавун, у формулюваннях пана Фоменка йдеться про те, що у роботі редакції не було жодних темників і цензури, що журналісти  прийняли своє рішення під тиском головного редактора Наталі Виговської, шкодують про свої вчинки, просять вибачення і обіцяють розповсюдити копії заяви в інтернет-ЗМІ, що висвітлювали конфлікт. За її словами, тих, хто відмовиться підписати цю заяву, видавець обіцяє звільнити з формулюванням «за прогули». «Ми попросили надати нам копію заяви для ознайомлення, та пан Фоменко відмовився це зробити», - каже пані Кавун.

 

Вимоги видавця стосуються чотирьох співробітників редакції: Оксани Кавун, журналісток Надії Красножон та Ольги Приходько, а також дизайнера Олександри Павленко. Ще шість звільнилися раніше за власним бажанням.

 

«Нині я перейшла працювати  в інше видання, що належить тим же інвесторам, що й "Острів свободи". Пан Фоменко телефонує моєму керівнику і рекомендує йому "не тримати"  мене на роботі, бо я очорнила його ім`я», -   розповідає пані Красножон. Вона підкреслила, що, як і решта колег, рішення звільнитися приймала самостійно: «Не хочу ні псувати собі репутацію, ні домовлятися з власною совістю».

 

У коментарях ТК пан Фоменко назвав звинувачення співробітників «Острова свободы» провокацією. «Дізнавшись, що їм загрожує звільнення за статтею, вони сказали, що готові підписати будь-які спростування поширеної ЗМІ інформації стосовно конфлікту, аби тільки їх не звільняли за прогули. Я ж відповів, що на жодні порушення закону не піду. І їхня інформація про те, що я буцімто змушую когось поширювати заяви - чергова провокація. Не йдіть у них на поводу: я відповідаю лише за ті документи, які підписував. Якщо мені пред`являть завізований мною текст   зазначеної вище заяви, я за це відповідатиму».

 

Як писала «Детектор медіа», у лютому редакційний колектив запорізького тижневика «Острів свободи» звільнився майже у повному складі після приходу в газету нового видавця Валерія Фоменка. За словами головного редактора Наталі Виговської, це рішення співробітники прийняли самостійно через те, що було порушено домовленості щодо редакційної політики газети. На доказ вони надали фотокопії темників. Наталі Виговській офіційно заборонили заходити на територію редакції. Пан Фоменко наполягає на тому, що цей наказ прийняли через те, що раніше головред відмовилася писати заяву про прийом на роботу. «Ми були змушені заборонити їй з'являтись на території підприємства, до якого вона не має жодного стосунку. Але вона відреагувала тим, що просто пішла і забрала з собою всю редакцію», - пояснював раніше пан Фоменко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13064
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
юрист
5184 дн. тому
Господин Фоменко не понимает, что как только этим делом займется прокуратура, его слова против слов работников будут выглядеть как шантаж с его стороны. Он может избежать серьезных неприятностей, только если быстро отпустит их по собственному.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду