Експерти: застійні настрої громадянського суспільства – це виклик, що став очевидним в ході нинішньої виборчої кампанії

18 Січня 2010
17120
18 Січня 2010
01:18

Експерти: застійні настрої громадянського суспільства – це виклик, що став очевидним в ході нинішньої виборчої кампанії

17120
Експерти: застійні настрої громадянського суспільства  – це виклик, що став очевидним в  ході нинішньої виборчої кампанії

Українці почали негативно ставитися до демократії, асоціюючи свободу слова та інші фундаментальні демократичні цінності із безладом. Про це свідчать опитування, проведені кількома західними кампаніями в Україні, повідомив під час виборчого марафону на ICTV ведучий Андрій Куликов.  Колегу підтримала  Ольга Мусафірова, власний кореспондент «Комсомольской правды в Украине», яка висловила  здивування відгуками, які вона отримала на свій останній матеріал в газеті. Написавши в своєму тексті, що «Майдан приніс демократію, яка нічого суттєвого, напевне, нам не дала, окрім можливості робити нормальний, вільний вибір», Ольга в коментарях читачів на сайта газети побачила: «Та йдіть ви зі своєю демократією! Нам потрібен порядок. Тобто у змаганні демократії та порядку... лідирує слово "порядок"».  

 

Директор центру соціологічних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв перелічив й інші, на його думку, фундаментальні проблеми українського суспільства. Окрім загроз для суверенного вибору (до них експерт відніс вже зафіксовані прецеденти фальсифікації, а також ситуацію із грузинськими спостерігачами на цих виборах), це й деградація громадянського суспільства. «Ще п'ять років тому ми пишались, що вибір робить громадянське суспільство, яке прокинулось. Що ми бачимо цього разу?.. ми маємо дуже низьку громадянську активність. Скільки кандидати не закликали громадян створювати партії, рухи, фронти навіть деякі пропонували, у відповідь була тиша, громадяни чекали лише дня виборів. А деякі області, які ще вчора вважалися соціально активними, судячи з усього, (дали) рекордно низьку явку. Маю на увазі деякі західні області... Починає працювати негативна пам'ять про здатність громадян щось вирішувати у своїй країні», - констатував Андрій Єрмолаєв. За його словами, застійні настрої громадянського суспільства - це виклик, що став очевидним в ході нинішньої виборчої кампанії.  

 

Тим часом в ефірі «1+1» відомий економіст Олександр Пасхавер заявив, що хто б не переміг на виборах, йому доведеться вести себе далі не так, як  раніше. Пасхавер пояснив це трагічною недореформованістю української економіки, внаслідок чого вже скоро вона опиниться у тупіку. І владі доведеться-таки приймати непопулярні рішення. Водночас, економіст заявив, що світова криза у своєму поточному варіанті вже минає, в тому числі і в Україні.  

 

В ефірі ж у  Савіка Шустера Пасхавер, заперечуючи  Нестору Шуфричу, який говорив про  кінець епохи (маючи при цьому  на увазі Ющенка), сказав, що насправді  епоха, яка почалася  Майданом, тільки розпочинається. І що її  не можна пов'язувати з одним політиком, але це епоха кардинальних змін.   

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17120
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
mister-x
5224 дн. тому
Цей виклик існує завжди. В будь- якому суспільстві структура приблизно однакова: - 3% розумних та водночас моральних; - 9% розумних та не сповна моральних; - 81% не дуже розумних та не дуже моральних (в дуже широкому діапазоні); - 7% людей божих (хворих, інвалідів та ін.) Все залежить від того на скільки існуюча "еліта" представлена серед 3%, та на скільки успішно вона маніпулює настроями 81%.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду