detector.media
18.01.2010 01:18
Експерти: застійні настрої громадянського суспільства – це виклик, що став очевидним в ході нинішньої виборчої кампанії

Українці почали негативно ставитися до демократії, асоціюючи свободу слова та інші фундаментальні демократичні цінності із безладом. Про це свідчать опитування, проведені кількома західними кампаніями в Україні, повідомив під час виборчого марафону на ICTV ведучий Андрій Куликов.  Колегу підтримала  Ольга Мусафірова, власний кореспондент «Комсомольской правды в Украине», яка висловила  здивування відгуками, які вона отримала на свій останній матеріал в газеті. Написавши в своєму тексті, що «Майдан приніс демократію, яка нічого суттєвого, напевне, нам не дала, окрім можливості робити нормальний, вільний вибір», Ольга в коментарях читачів на сайта газети побачила: «Та йдіть ви зі своєю демократією! Нам потрібен порядок. Тобто у змаганні демократії та порядку... лідирує слово "порядок"».  

 

Директор центру соціологічних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв перелічив й інші, на його думку, фундаментальні проблеми українського суспільства. Окрім загроз для суверенного вибору (до них експерт відніс вже зафіксовані прецеденти фальсифікації, а також ситуацію із грузинськими спостерігачами на цих виборах), це й деградація громадянського суспільства. «Ще п'ять років тому ми пишались, що вибір робить громадянське суспільство, яке прокинулось. Що ми бачимо цього разу?.. ми маємо дуже низьку громадянську активність. Скільки кандидати не закликали громадян створювати партії, рухи, фронти навіть деякі пропонували, у відповідь була тиша, громадяни чекали лише дня виборів. А деякі області, які ще вчора вважалися соціально активними, судячи з усього, (дали) рекордно низьку явку. Маю на увазі деякі західні області... Починає працювати негативна пам'ять про здатність громадян щось вирішувати у своїй країні», - констатував Андрій Єрмолаєв. За його словами, застійні настрої громадянського суспільства - це виклик, що став очевидним в ході нинішньої виборчої кампанії.  

 

Тим часом в ефірі «1+1» відомий економіст Олександр Пасхавер заявив, що хто б не переміг на виборах, йому доведеться вести себе далі не так, як  раніше. Пасхавер пояснив це трагічною недореформованістю української економіки, внаслідок чого вже скоро вона опиниться у тупіку. І владі доведеться-таки приймати непопулярні рішення. Водночас, економіст заявив, що світова криза у своєму поточному варіанті вже минає, в тому числі і в Україні.  

 

В ефірі ж у  Савіка Шустера Пасхавер, заперечуючи  Нестору Шуфричу, який говорив про  кінець епохи (маючи при цьому  на увазі Ющенка), сказав, що насправді  епоха, яка почалася  Майданом, тільки розпочинається. І що її  не можна пов'язувати з одним політиком, але це епоха кардинальних змін.   

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY