Нові критерії порнографії: замість пікацизму – дитяче порно

12 Жовтня 2009
19627
12 Жовтня 2009
16:33

Нові критерії порнографії: замість пікацизму – дитяче порно

19627
Нові критерії порнографії: замість пікацизму – дитяче порно

12 жовтня на засіданні Науково-консультативної ради з мистецтвознавчих питань (голова - композитор Олександр Злотник) при НЕК з питань захисту суспільної моралі члени ради обговорили проекти критеріїв порнографії, еротики, культу насильства та жорстокості, а також пропаганди національної та релігійної ворожнечі. За два тижні члени ради направлять свої пропозиції до апарату НЕК.

 

На прохання Мін'юсту, НЕК розмежувала критерії порнографії та еротики по різних документах. Також до них внесені суттєві зміни. З критеріїв зникли такі терміни, як копрофагія, петтінг, пікацизм, а статевий акт і статеві відхилення описані більш загально, водночас деталізовано пункт про дитячу порнографію, до якої віднесена вся продукція, де образи дітей вжиті в еротичному контексті. З критеріїв еротики зникли пункти про «зображення моделей чоловічої та/або жіночої статі з оголеними статевими органами поза станом збудження (або в стані часткового збудження) в межах художніх образів і композиції твору».

 

Детально з новими проектами критеріїв можна ознайомитися тут: порнографія, еротика.

 

Абсолютно новими для громадськості є проекти критеріїв пропаганди національної та релігійної ворожнечі, а також продукції, що пропагує культ насильства і жорстокості. До перших віднесені, зокрема, поширення расової ненависті, ксенофобії та антисемітизму, повідомлення заздалегідь неправдивих відомостей (приховування правдивих) про етнічні та расові групи, заборона відзначення національних свят і відправлення релігійних культів, наруга над релігійними і культурними пам'ятниками і спорудами та інші. Що ж до критеріїв насильства і жорстокості, то вони поділені на критерії продукції, що пропагує культ насильства і жорстокості(1), відтворює їх у творах (2) або містить їхні елементи (3).

 

Детально з проектами критеріїв можна ознайомитися тут: національна та релігійна ворожнеча, насильство і жорстокість.

 

Як повідомив голова НЕК Василь Костицький, критерії мають стати міжвідомчим документом, за яким працюватимуть експерти. Мін'юст уже прийняв їх за основу, є також попередній підпис МВС. Якщо критерії схвалить НЕК і колегія Мінкульту, то вони стануть міжвідомчим документом.

 

Під час обговорення проектів критеріїв ведуча Першого національного Наталія Розинська закликала НЕК розробити критерії продукції (насамперед рекламної), яка популяризує серед дітей і молоді алкоголізм, тютюнопаління та аморальний розпусний спосіб життя.

 

Поет Петро Перебийніс наголосив, що слід зробити діяльність НЕК більш впливовою - щоб державні органи забезпечували виконання рішень комісії. «Так, нам треба дати більше прав», - погодився з ним Олександр Злотник. Пана Перебийніса також стурбувала надмірна деталізація опису того, що є порнографією: «Нас зможуть звинуватити в порнографії за те, що в дужках», - застеріг він, не наважившись процитувати те, що в дужках.

 

Інший поет Вадим Крищенко навпаки запропонував заглибитися в деталі, а саме окремо прописати в критеріях порно гомосексуалізм. «Оголеність нетрадиційної орієнтації має теж увійти в цей перелік», - зазначив він, на що всі закивали головами. Проте заступник начальника управління експертизи НЕК Олександр Тарасов сказав, що критерії мають на увазі будь-який сексуальний акт.

 

Мистецтвознавці, присутні на засіданні, наголошували на необхідності розуміння художнього образу твору. «Для мене дивно, як працівники МВС на один-два-три можуть визначити, що є порнографією. Адже під те, що в дужках, підпадають і такі світові шедеври, як "Останнє танго в Парижі" Бертолуччі», - стурбувалася кінознавець Ірина Зубавіна. А мистецтвознавець Галина Скляренко після почутого взагалі заявила, що запроваджується заборона мистецтва, і вона голосуватиме проти критеріїв порнографії.

 

Водночас Василь Василашко з товариства «Знання» попросив додати до критеріїв національної ворожнечі пункт про українофобію. «Ми захищаємо всіх, крім українців», - зауважив він. Василь Костицький повідомив що в проекті нового закону про захист суспільної моралі такий пункт є, тож його можуть внести і до критеріїв.

 

Зрештою, члени Науково-консультативної ради з мистецтвознавчих питань домовилися протягом двох тижнів направити свої письмові пропозиції до апарату НЕК.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19627
Теги:
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Спиноза
5329 дн. тому
Каждый ханжа пытается протащить в критерии свои комплексы и нереализованные мечты. Разогнать всю эту шарагу к чёртовой матери! Они уже запретили показывать фильм, который видел весь мир. На Украину и так уже показывают пальцем. Смешать вместе суперполиткорректность и сверхцеломудренность - все худшее, что есть на Западе и на Востоке - это ли путь Украины? Гадость какая!
?
5330 дн. тому
Оця Наталія Розинська? http://tabloid.pravda.com.ua/photos/492e5dc4e3925/
кокотюха
5330 дн. тому
гомосексуалісти варті поваги, бо вони - лише педерасти, у них орієнтація така. а ці моралісти - злобні підараси
Великий инквизитор
5330 дн. тому
Содержанка Наталія Розинська борется за мораль, это можно только приветствовать.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду