Ведучий дніпропетровського 9-го каналу закликав уболівальників «відкрито влаштувати шельмування» Ющенка та Суркіса

18 Травня 2009
1260
18 Травня 2009
17:43

Ведучий дніпропетровського 9-го каналу закликав уболівальників «відкрито влаштувати шельмування» Ющенка та Суркіса

1260
Ведучий дніпропетровського 9-го каналу закликав уболівальників «відкрито влаштувати шельмування» Ющенка та Суркіса

Ведучий дніпропетровського 9-го каналу закликав уболівальників «відкрито влаштувати шельмування» Ющенка та Суркіса

 

В програмі «Дніпрофутбол» від 17 травня - щотижневому огляді футбольних подій на 9-му каналі (ТРК «Приват-ТБ-Дніпро», Дніпропетровськ), автор і ведучий програми, керівник служби новин каналу Анатолій Шинкаренко  закликав уболівальників прийти 31 травня на стадіон у Дніпропетровську і під час фінального матчу кубку країни між полтавською «Ворсклою» та донецьким «Шахтарем» «відкрито влаштувати шельмування двом президентам - один з них гарант Конституції і бджоляр, інший - очільник і "купи-продай" вітчизняного футболу».

 

Сюжет програми, присвяченої відмові  Дніпропетровську в проведенні ігор чемпіонату Європи з футболу 2012 року, рясно пересипано образами на адресу Президента України Віктора Ющенка та президента Федерації Футболу України Григорія Суркіса. Ющенкові згадується його захоплення бджолярством, Суркісові ставиться на карб пам'ятна «історія з шубами» і навіть його літній вік - 60 років. Кілька цитат: «всі ці гаранти, пасічники, вєркі сердючки і очільники демонстративно відвернулися від нашого міста, дозволивши собі, недолугим, у такий спосіб принизити його славну історію і людей, у порівнянні з якими вони відверті лузери»; про Суркіса «відомий різногалузевий фахівець, що розуміється і на шубах», «здав і принизив Дніпропетровськ, як того не дозволяли собі робити куди більш значимі політичні фігури у порівнянні з цим сантехніком, коробейником».

відео  

 «Это были эмоции, которые меня захлестнули, возможно, непозволительные с моей стороны. Если бы вы жили здесь, вы бы понимали. Когда человек надеется, что здесь будет «Евро-2012», сюда возят всех еще до того, как в других городах началась подготовка, а затем... Там столько подводных течений на самом деле!», - пояснює свою емоційність керівник інформаційних програм 9-го каналу і керівник програми «Дніпро-футбол» Анатолій Шинкаренко.

 

Тетяна Котюжинська, юрист Національної спілки журналістів та президент Асоціації медіаюристів, вважає, що даний репортаж цілком перебуває у правовому полі.

 

«Звісно, репортаж зроблено в дуже жорсткій саркастичній манері. Але по-перше, висновки зроблено на основі офіційної заяви посадової особи - міського голови міста Дніпропетровська пана Куліченка. По-друге, сюжет збалансовано - на прес-конференції Васюника та Суркіса журналіст ставив їм запитання щодо того, як відбувався остаточний відбір міст, де відбудуться матчі Євро - 2012, відповідь не була. Тоді вже журналісти правомірно висловлюють власні підозри», - говорить вона. 

 

Єдиним спірним моментом репортажу, на думку Котюжинської, є вислів про те, що Суркіс «знайшов собі корито в Харкові» - це вже, з юридичної точки зору, є твердженням певного факту, прямим обвинуваченням.

 

«От тут у журналістів можуть виникнути проблеми - у випадку суду вони мають довести, що особистий майновий інтерес у пана Суркіса в Харкові є. Але решта - однозначно оціночні судження журналіста», - говорить Тетяна Котюжинська.

 

У даному контексті пані Котюжинська також рекомендує пригадати справу «"Українська прес-група" (газета "День") проти України». У публікації вживалися досить жорсткі образливі  вислови, зокрема «ваша і наша Наташа» (про Наталію Вітренко) або «попал в г... - не чирикай».

 

«У рішенні Європейського суду йшлося про те, що суд помітив, що публікацію написано жорсткою саркастичною мовою, але водночас суд вважає - ішлося в документі -  що подібна мова є допустимою під час політичної полеміки. Ми всі по-людськи розуміємо, що неприємно про себе чути "пасічник" чи "коробейник", але критичні вислови є зворотнім боком публічності», - пояснює Тетяна Котюжинська.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1260
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Совинформбюро
5449 дн. тому
Відповідь тут: http://www.funitaz.info/arhiv/873/882.htm
Глядач
5463 дн. тому
мда...той Сухан від скромності не вмре...так смішно виглядає!!! Ромцю-фанатику, ну будь скромнішим. зробив один сюжет на 5 каналі, а гонору, ніби 10 років відбарабанив на телебаченні. ще молоко на губах не висохло а понтів..... Нострадамус ти наш! роби тепер сюжет заберуть чи не заберуть у нас Євро...і постав не два стендапи, а три... і зроби цей сюжет 29 листопада, коли твої інформатори тобі "нашепчуть"... прогнозист, блін.....
Хоботов
5466 дн. тому
Память услужливо выложила фрагмент осени 2004 года. Анатолий Шинкаренко в оранжевом шарфике. Ющенко - мессия! Канал поет осанну человеку, наплевавшему на Конституцию, жизненный уклад государства. Прошло 5 лет. Ющенко - пасечник. Свои плевки приходится пить. Равноплохой константой остался Суркис, да и Анатолий, клеймящий всех позором.
я з дніпра
5467 дн. тому
нууу, міст не так багато було, то можна було вгадати. а от ти, Фанатік, міг би й не випендрюватись. ще скажи, особисто доклав рук, щоб у твому міті євро буде і тобі є чим пишатися. псих.
Фанатік
5467 дн. тому
Лузери. 5 канал ще за місяць до відбору спрогнозував, що ви прожуєте: http://blogs.telekritika.ua/?id=515
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду