detector.media
18.05.2009 17:43
Ведучий дніпропетровського 9-го каналу закликав уболівальників «відкрито влаштувати шельмування» Ющенка та Суркіса

Ведучий дніпропетровського 9-го каналу закликав уболівальників «відкрито влаштувати шельмування» Ющенка та Суркіса

 

В програмі «Дніпрофутбол» від 17 травня - щотижневому огляді футбольних подій на 9-му каналі (ТРК «Приват-ТБ-Дніпро», Дніпропетровськ), автор і ведучий програми, керівник служби новин каналу Анатолій Шинкаренко  закликав уболівальників прийти 31 травня на стадіон у Дніпропетровську і під час фінального матчу кубку країни між полтавською «Ворсклою» та донецьким «Шахтарем» «відкрито влаштувати шельмування двом президентам - один з них гарант Конституції і бджоляр, інший - очільник і "купи-продай" вітчизняного футболу».

 

Сюжет програми, присвяченої відмові  Дніпропетровську в проведенні ігор чемпіонату Європи з футболу 2012 року, рясно пересипано образами на адресу Президента України Віктора Ющенка та президента Федерації Футболу України Григорія Суркіса. Ющенкові згадується його захоплення бджолярством, Суркісові ставиться на карб пам'ятна «історія з шубами» і навіть його літній вік - 60 років. Кілька цитат: «всі ці гаранти, пасічники, вєркі сердючки і очільники демонстративно відвернулися від нашого міста, дозволивши собі, недолугим, у такий спосіб принизити його славну історію і людей, у порівнянні з якими вони відверті лузери»; про Суркіса «відомий різногалузевий фахівець, що розуміється і на шубах», «здав і принизив Дніпропетровськ, як того не дозволяли собі робити куди більш значимі політичні фігури у порівнянні з цим сантехніком, коробейником».

відео  

 «Это были эмоции, которые меня захлестнули, возможно, непозволительные с моей стороны. Если бы вы жили здесь, вы бы понимали. Когда человек надеется, что здесь будет «Евро-2012», сюда возят всех еще до того, как в других городах началась подготовка, а затем... Там столько подводных течений на самом деле!», - пояснює свою емоційність керівник інформаційних програм 9-го каналу і керівник програми «Дніпро-футбол» Анатолій Шинкаренко.

 

Тетяна Котюжинська, юрист Національної спілки журналістів та президент Асоціації медіаюристів, вважає, що даний репортаж цілком перебуває у правовому полі.

 

«Звісно, репортаж зроблено в дуже жорсткій саркастичній манері. Але по-перше, висновки зроблено на основі офіційної заяви посадової особи - міського голови міста Дніпропетровська пана Куліченка. По-друге, сюжет збалансовано - на прес-конференції Васюника та Суркіса журналіст ставив їм запитання щодо того, як відбувався остаточний відбір міст, де відбудуться матчі Євро - 2012, відповідь не була. Тоді вже журналісти правомірно висловлюють власні підозри», - говорить вона. 

 

Єдиним спірним моментом репортажу, на думку Котюжинської, є вислів про те, що Суркіс «знайшов собі корито в Харкові» - це вже, з юридичної точки зору, є твердженням певного факту, прямим обвинуваченням.

 

«От тут у журналістів можуть виникнути проблеми - у випадку суду вони мають довести, що особистий майновий інтерес у пана Суркіса в Харкові є. Але решта - однозначно оціночні судження журналіста», - говорить Тетяна Котюжинська.

 

У даному контексті пані Котюжинська також рекомендує пригадати справу «"Українська прес-група" (газета "День") проти України». У публікації вживалися досить жорсткі образливі  вислови, зокрема «ваша і наша Наташа» (про Наталію Вітренко) або «попал в г... - не чирикай».

 

«У рішенні Європейського суду йшлося про те, що суд помітив, що публікацію написано жорсткою саркастичною мовою, але водночас суд вважає - ішлося в документі -  що подібна мова є допустимою під час політичної полеміки. Ми всі по-людськи розуміємо, що неприємно про себе чути "пасічник" чи "коробейник", але критичні вислови є зворотнім боком публічності», - пояснює Тетяна Котюжинська.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY